TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

SENJORUS TIKRINS NDNT


Iki šių metų liepos 1 d. specialiuosius nuolatinės slaugos, nuolatinės priežiūros (pagalbos), lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos bei transporto išlaidų kompensacijos poreikius nustatydavo tokios institucijos: 

1. Asmenims, nesulaukusiems senatvės pensijos amžiaus (šiuo metu vyrams šis amžius - 62,5 m., moterims - 60 m.) - Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (NDNT) teritoriniai skyriai; 

2. Asmenims, sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus - asmens sveikatos priežiūros įstaigų, prie kurių jie yra prisirašę, gydytojų konsultacinės komisijos (GKK). 

Tačiau nuo šių metų liepos 1 d. jau visiems asmenims, nepriklausomai nuo jų amžiaus, anksčiau išvardintus specialiuosius poreikius nustatinės tik NDNT teritoriniai skyriai. 

Šį pakeitimą numato 2010 m. birželio 4 d. LR socialinės apsaugos ir darbo ministro ir LR sveikatos apsaugos ministro bendras įsakymas Nr. A1-120/V-346, kuriuo buvo pakeistas Specialiųjų nuolatinės slaugos, nuolatinės priežiūros (pagalbos), lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos ir transporto išlaidų kompensacijos poreikių nustatymo tvarkos aprašas, skelbtas "Valstybės žiniose" 2010 m. birželio 12 d. Nr. 68, publikacijos Nr. 3424. 

Regos neįgaliesiems paprastai nustatomas nuolatinės priežiūros (pagalbos) specialusis poreikis. Nustačius šį poreikį, asmenys įgyja teisę gauti nuolatinės priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, kurias moka savivaldybių socialinės apsaugos skyriai. 

Regėjimo neįgaliesiems specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis nustatomas dėl tokių regos sutrikimų (pažodžiui cituojame iš minėto teisės akto): 

2.15. visiškas ar beveik visiškas abiejų akių aklumas: geriau matančios akies regėjimo aštrumas su korekcija mažiau kaip 0,05 (mažiau kaip 3/60) arba geriau matančios akies akipločio koncentrinis susiaurėjimas iki 5-0 laipsnių nuo fiksacijos taško: 

2.15.1. neišnešiotų naujagimių retinopatija (III-V randinė stadija); 

2.15.2. įgimta, vaikų ar jaunatvinė glaukoma (IV stadija); 

2.15.3. tinklainės ir gyslainės ligos, pakenkusios užpakalinį akies polių; 

2.15.4. regos nervo atrofija ar displazija; 

2.15.5. neoperuotinos įgimtos ir įgytos pilnos komplikuotos kataraktos (esant operaciniam kontraindikacijų gydymui dėl akių ar bendros sveikatos būklės)". 

Dėl išvardytų specialiųjų poreikių nustatymo pirmiausia reikia kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigos asmenį gydantį (šeimos) gydytoją, kuris išrašo siuntimą į NDNT teritorinį skyrių ir kitus reikalingus medicininius dokumentus. Po to teikiamas prašymas NDNT teritoriniam skyriui dėl atitinkamo specialiojo poreikio nustatymo. Prie šio prašymo pridedami gydytojo išduotas siuntimas, kiti medicininiai dokumentai, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopija. Galima pačiam į NDNT teritorinį skyrių ir nevykti, o dokumentus siųsti registruotu paštu, tik tuomet dokumentų kopijos turi būti patvirtintos notaro arba asmens gyvenamosios vietos seniūno. Gavęs šiuos dokumentus, NDNT teritorinis skyrius sprendžia dėl asmens apžiūros poreikio, jos vietos, laiko ir apie tai informuoja asmenį. Tuo atveju, kai kviečiamas asmuo be pateisinamų priežasčių neatvyksta, jo specialieji poreikiai nevertinami. Sprendimą dėl šių specialiųjų poreikių nustatymo NDNT teritorinis skyrius priima per 15 darbo dienų nuo visų reikalingų dokumentų gavimo. Jei asmuo nesutinka su NDNT teritorinio skyriaus sprendimu, jis šį sprendimą per 30 dienų nuo jį patvirtinančios pažymos įteikimo ar išsiuntimo dienos gali apskųsti NDNT direktoriui. Sprendimą gali apskųsti ir tikslinę kompensaciją mokanti institucija. Jai numatytas trissyk ilgesnis - net 90 dienų - apskundimo terminas. Gavusi skundą ir kitus reikiamus dokumentus, NDNT ne vėliau kaip per 30 dienų privalo pakartotinai įvertinti asmens specialiuosius poreikius ir priimti sprendimą. Jei dėl objektyvių priežasčių per šį terminą pakartotinis vertinimas negali būti atliktas, NDNT direktorius ar jo įgaliotas asmuo gali vertinimo terminą pratęsti 15 kalendorinių dienų. Asmeniui apie tai pranešama raštu. Pakartotinį sprendimą per tokios pat trukmės apskundimo terminus asmuo arba tikslinę kompensaciją mokanti institucija gali skųsti Ginčų komisijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Ši komisija sprendimą turi priimti ne vėliau kaip per 30 dienų nuo skundo, prašymo gavimo dienos. Jos sprendimą per 20 dienų galima skųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Na, o Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimus ne vėliau kaip per 14 dienų nuo jų paskelbimo galima apeliacine tvarka skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.  

Atkreiptinas dėmesys, kad pasikeitė tik šiame straipsnyje išvardintų keturių bendrųjų pirminių specialiųjų poreikių nustatymo tvarka, o specialiųjų poreikių lygio nustatymo tvarka senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims nepasikeitė. Specialiųjų poreikių lygį jiems ir toliau nustatys savivaldybės administracijų direktorių arba savivaldybių tarybų sudarytos komisijos. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]