TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

MES ESAM SPALVOTI


Daugeliui mūsų "spalvų spektras" tėra teorinė sąvoka. Jei formas galime apčiuopti, muziką girdėti, tai spalvas - tik žinoti. 

Nematanti kolegė paprašė: "Parašyk, kaip derinti spalvas ir drabužius, viskas palaipsniui užsimiršta." Iš karto lengviau atsidusau, nes kartais rašant apie tai, ko nemato neregiai, būna nejauku, susimąstai, ar to reikia? 

Kaip ir kūno kalba, drabužis daug ką pasako apie žmogų: galima nuspėti jo profesiją, pomėgius, kai kuriuos charakterio bruožus. Juk neretai tam tikros grupuotės turi savo rengimosi stilių, spalvą. Mados industrija pasaulyje sukasi dideliu greičiu ir ne visada galime ir turime su ja suspėti. Jei nesivaikome mados, tai dar nereiškia, kad mes negražiai atrodysime. Svarbiausia - paprasta elegancija, klasikinės formos, suderintos spalvos, ir atrodysite puikiai. Labai sunku viename puslapyje sutalpinti patarimus, kaip rengtis ir derinti spalvas. Moterims, norinčioms neatsilikti nuo mados, užtenka stilingos bižuterijos ir kelių aksesuarų, ir nereikės sukti galvos, kaip atrodyti vis naujai ir patraukliai.  

Kartais rūbai gali tarnauti kaip fonas įvairiems papuošalams, o jų tikrai turi kiekviena moteris. Paprastas pilkas kostiumėlis kiekvieną kartą atrodys puikiai ir žaismingai keičiant aksesuarus ir papuošalus. Vieną dieną prie pilko kostiumėlio įsisegate ryškią, kokios norite spalvos segę-gėlę, užsisegate ar užsirišate rankų darbo, tokios pačios spalvos, apyrankę, kukli rankinė - ir atrodote puikiai. Kitą kartą, prie to pačio kostiumėlio užsiriškite margą ryškią skarelę ar ant pečių užsimeskite šalį, susegtą mažute neryškia sege. Ir vėl atrodysite puikiai! Dabar taip madingi kelių eilių spindintys įvairių spalvų karoliai prie to pačio kostiumėlio pakeis jūsų įvaizdį vėl kitaip (su bet kokios spalvos kostiumėliu, keisdamos priedus, atrodysite stilingai). 

Šiandienos mada - nuo amžinojo klasikos stiliaus iki įvairių stilių mikso (derinimo). Tikrai būsime madingos, jei tik mokėsime derinti ir pasirinkti drabužių modelį. Esate pilno kūno sudėjimo - venkite daug raukinių ir klosčių, ryškių stambaus rašto audinių. Ir atvirkščiai - lieknos moterys gali nešioti klostuotus, rauktus sijonėlius, palaidines su paraukimais ant rankovių ir klubų. Tad keletas patarimų, kaip derinti drabužio spalvas bei raštus. Rusų patarlė sako, kad "skoniui ir spalvoms draugų nėra". Tikrai, kas tinka ir patinka vienam, - kitam gali visai netikti ir nepatikti. 

Kiekvienas audinys turi ne tik spalvą (nuo labai margo ir spalvoto iki subtiliai pamarginto), bet ir audinio raštą bei faktūrą. Klasikinis derinys - juoda balta. Visada atrodysite be priekaištų, tačiau tai labai oficialu, taip ir norisi ryškaus aksesuaro ant kaklo ar riešo. Jei dėvite tamsų vienspalvį kostiumėlį, pavyzdžiui, rudą - tiks gelsvi, rausvi, žalsvi, įvairių tonų rusvi marškinėliai ir palaidinės. Prie tamsiai mėlyno - su mėlyna derančios spalvos - visi melsvi atspalviai, neintensyvūs gelsvi, rusvi, balta. 

Retai gražiai atrodo mėlyno ir raudono derinys. Turi būti nepaprastai subtiliai parinkti spalvų atspalviai. Net gerai matantis žmogus, neturintis išlavinto spalvos pojūčio, nesugebės tinkamai suderinti šių spalvų. Todėl reikia rinktis paprastesnį variantą - rūbą gretimų spalvų - oranžinės su gelsva; sodrios raudonos su rausva ir pan.  

Dvi sodrios žalios spalvos kartais tarp savęs gali ir visai nederėti: sodri salotinė (šilta spalva) su ryškia jūros žalsva spalva (šalta). Jei tos spalvos jums vis tiek patinka, tuomet geriau įsigyti jau suderintų spalvų ir atspalvių kostiumėlį. Prie vienspalvio sijono ar kelnių tiks languoti, dryžuoti, taškuoti ir visi kiti išmarginti audiniai, svarbu, kad jie derėtų spalviškai. Jei raudonas sijonėlis - palaidinė gali būti balta, švelnios rausvos spalvos, rusvos, pilkos su įvairiausiais rašteliais. 

Niekada nederinkite dviejų intensyvių, nors ir giminingų spalvų, pavyzdžiui, ryški raudona su ryškia alyvine. O dar blogiau, jei abu audiniai margi, į tokį derinį sunku žiūrėti, - palikime tai dizaineriui. Būna pagaminta nuostabių audinių, atrodo, iš nesuderinamų spalvų, bet tokiu atveju spalvas ir atspalvius surenka dailininkas dizaineris. Mes pamatome nuostabų gatavą egzotišką audinį ir tuomet sukame galvą, su kuo pasiūtą rūbą derinti - išeitis - su vienspalviu pastelinės spalvos apdaru. Jei turite labai margą suknelę, - batelius, rankinę, švarkelį - derinkite vienspalvius pagal audinio tamsiausią, intensyviausią spalvą. Sunku suderinti skirtingų spalvų languotų medžiagų drabužius. Jei švarkelis languotas - kelnes ar sijoną geriau dėvėti vienspalvio audinio ir atvirkščiai. Prie languoto audinio visada gražiai atrodo įvairių juostų ar taškų rašteliai - languotos kelnės ir spalviškai suderinti smulkiai dryžuoti marškinėliai. Jei turite languotą kostiumėlį, niekada neapsiriksite pasirinkusi vienspalvę palaidinę, nežinote, kokią rinktis spalvą, apsivilkite baltą, švelniai gelsvą ir pasirinkite spindinčius karolius ar segę. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]