VIRŠELIS

 

W. KOSSAKAS. SUŽEISTAS KAREIVIS


Parašas po iliustracija

Tema "aklieji-karų aukos" vaizduojamajame mene nėra ypač populiari. Aklumas buvo laikomas didžiule nelaime, prilygstančia mirčiai, todėl neatsitiktinai kai kurie valdovai apakindavo karo belaisvius. 

Apakinimas, kaip bausmė, ypač įsigalėjo viduramžiais. Vaizduojamajame mene esama tapybos darbų, vaizduojančių 1812 metų kare apakusių, grįžtančių po pralaimėjimo prancūzų karių, Pirmajame bei Antrajame pasauliniuose karuose regėjimo netekusių karių. Šia tema tapė V. Perovas, G. Dobrovas, G. Korževas, A. Petrickis, J. Sargentas ir kiti dailininkai.  

Pateikiame reprodukciją paveikslo, kuriame vaizduojamas Pirmajame pasauliniame kare apakęs karys. Paveikslą nutapė lenkų tapytojas Wojciechas Kossakas (1857-1947). Jis gimė dailininko Juliaus Kossako (1824-1899) šeimoje. Tikriausiai kūrybiškumo genai šioje giminėje buvo itin stiprūs. Wojciechas ėjo tėvo pėdomis ir tapo dailininku. Jo sūnus Jerzy (1886-1955) taip pat pasekė senelio ir tėvo pavyzdžiu ir tapo dailininku. Jo dukros Zofija (1889-1968), Maria (1889-1945) ir Magdalena (1894-1972) buvo rašytojos. W. Kossakas sekė savo pirmtako lenkų dailininko Jano Mateikos pėdomis ir tapė istorine karo tematika. Ypač daug darbų šis dailininkas paliko Pirmojo pasaulinio karo tema. W. Kossako drobėje pavaizduotas apakęs karys, lydimas gailestingosios sesers. Uniformuotas, pistoletu ginkluotas karys užbintuotomis akimis, su lazda rankose nedrąsiai žingsniuoja iš mūšio lauko. Tai ne naujokas - krūtinę jau puošia vienas medalis. Ramybe dvelkiančios merginos palydovės veidas sudaro kontrastą su už nugaros karo baisumus vaizduojančiu fonu: negyvas arklys, baigiantys liepsnoti namai, dūmais aptrauktas horizontas.  

Šis aliejumi ant drobės 1915 metais nutapytas nedidelio formato (83 x 72 cm) paveikslas yra vienoje iš privačių kolekcijų. 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]