JIEMS DAR SUNKIAU

Danutė BALČIŪNIENĖ

ATKURIAMAS DIABETIKŲ KLUBAS


Kai bene daugiau kaip prieš dvidešimt metų mirė jaunutė neregė, niekaip negalėjau suprasti, kokia dar sunki liga, apie kurią šnibždėjosi aplinkiniai, ją pražudė... 

Po kelerių metų kita, neseniai apakusi jauna mergina, mokoma vaikščioti su baltąja lazdele, netikėtai pargriuvo. Laimė, griūdama spėjo pasakyti sutrikusiai mokytojai, ką reikia daryti... 

Po tokio įvykio tuometinės Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių socialinio ugdymo mokyklos mokytoja Larisa Kušnerova pasikvietė mus, savo kolegas, į namus, išvirė arbatos ir papasakojo, kokia klastinga liga diabetas, kokios skaudžios gali būti pasekmės ir kaip reikia išmokti su šia liga gyventi. Tada ir buvo nutarta įkurti aklųjų ir silpnaregių diabetikų klubą. Juolab kad Klaipėdoje jau veikusiame diabetikų klube neregiai nelabai buvo pageidaujami, - per daug su jais vargo. 

To vargo nepabijojo ir daugiau kaip dešimt metų klubui vadovavo mokytoja Larisa Kušnerova. Pati susigyvenusi su klastingu diabetu ir nuolat kovodama už mažytį regos likutį, moteris turėjo ko pamokyti kitus, ištiktus panašios negandos, ir žinojo, kaip geriau organizuoti klubo darbą. Jai aktyviai talkino kita tiflopedagogė - Aldona Zubienė. Be jokio atlygio, išskyrus moralinį, džiaugdamosi, kad bent šiek tiek gali padėti savo artimui, moterys plušo, negailėdamos jėgų ir laiko. O joms perdavus klubo vairą į kitas rankas, deja, visa veikla pamažu užgeso. 

Idėja atgaivinti klubo veiklą kilo Klaipėdos regos ugdymo centre (RUC), kuriame jau šešti metai įvairi tiflopedagoginė ir kitokia pagalba teikiama ne tik įvairaus amžiaus vaikams bei jų tėveliams ir pedagogams, bet ir suaugusiems neregiams. Šiai idėjai mielai pritarė centro direktorė Laima Baranauskienė. 

Ir štai pūguotą vasario 4 dieną kol kas nedidelis būrelis Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių klubo narių susirinko į atkuriamąjį klubo susirinkimą ir nusprendė tęsti savo veiklą. Pirmininke buvo išrinkta Audronė Lymontaitė, o jai pasižadėjau talkinti aš, šio rašinio autorė, ir jau garbaus amžiaus sulaukusi Larisa Kušnerova. 

O tada norintieji nuskubėjo į salę ir kartu su kitais susirinkusiais ne tik pažiūrėjo nuotaikingą Vaižganto pjesę "Moteries ar žemės", kurią šauniai suvaidino Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro dramos būrelis "Meleta", vadovaujamas Janinos Monienės, bet ir dalyvavo po to vykusiame RUC socialinio ugdymo skyriaus dalyvių susirinkime, kuriame direktorė Laima Baranauskienė, pavaduotoja Regina Bytautienė ir specialioji pedagogė Joana Grigaliūnienė papasakojo apie įvairias lankančių RUC galimybes bei numatomas naujoves, atsakė į klausimus, o kartu priminė dalyviams jų pareigas bei atsakomybę. 

Pasibaigus renginiams, dar ilgai netilo kalbos ne tik apie abiejuose susirinkimuose iškeltas mintis, spręstinas problemas, bet ir apie visus sužavėjusį spektaklį, kuriame dauguma artistų - neregiai, tarp jų ir didžiausią įspūdį visiems palikęs Albertas Mumgaudis. 

Belieka pridurti, kad susidomėję rašinyje minima veikla, gali paskambinti į Regos ugdymo centrą tel. 346033 arba tiesiog rašinio autorei - 862034407. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]