IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

NEPASTEBIMOS, BET REIKALINGOS


Jau keturiasdešimt metų aklieji ir silpnaregiai brailio raštu skaito radijo bei televizijos programas. Šiame straipsnyje prisiminsime šio darbo pradžią, jo iniciatorius, sužinosime, kas atliko ir atlieka šį darbą, kaip programos pasiekia skaitytojus.  

Praėjusio amžiaus septintas ir aštuntas dešimtmečiai Lietuvos aklųjų gyvenime buvo tikrai reikšmingi, nes atnešė daug prasmingų permainų bei naujovių. Viena iš jų - pradėtos leisti brailio raštu savaitinės radijo ir televizijos programos. Didžiausi šio sumanymo entuziastai buvo tuometinis LAD centro valdybos pirmininko pavaduotojas Juozapas Kairys, LAD leidyklos direktorius, vyriausiasis redaktorius Lionginas Ragėnas ir žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius Adolfas Venckevičius. Ši trijulė paruošė išsamų ir argumentuotą pranešimą LAD centro valdybos prezidiumui. Jame akcentuota, kad Lietuvoje daugėja neregių, mokančių brailio raštą, jiems reikalinga įvairiopa ir operatyvi informacija ne tik apie neregių organizacijos veiklą, bet ir apie visos šalies gyvenimą. Norint, kad neregiai taptų savarankiškesni, būtina informaciją gauti kas savaitę. 1969 m. gruodžio 25 d. Centro valdybos prezidiumo nutarime žurnalo "Mūsų žodis" redakcija įpareigojama nuo 1970 m. vasario mėnesio pradėti leisti savaitinį informacinį leidinį "LAD įvykiai" reginčiųjų ir brailio raštu. Brailio raštu įpareigojama spausdinti ir Lietuvos radijo bei televizijos programas. Šiame rašinyje plačiau neaptarsime, kas buvo spausdinama "LAD įvykiuose", nes pats pavadinimas jau daug ką pasako, mus domina radijo ir televizijos programos. 

Jos buvo ruošiamos tuo metu vadintame Lietuvos radijo ir televizijos komitete. Žurnalo redakcijos darbuotojams pavyko susitarti su šios įstaigos vadovais, taigi savaitines programas gaudavo nemokamai. Leidyba buvo patikėta redaktoriui Vaclovui Areimai. Jis prisimena: "Gavę programas iš komiteto, dar tą pačią dieną skubiai jas suredaguodavome. Reikėdavo įvesti besikartojančių žodžių santrumpas, pasikartojančias laidas, pvz., radijo žinias parašydavome vienoje vietoje, įvedėme lyg ir rubriką "Kasdien tuo pačiu laiku" ir nurodydavome valandas, kuriomis jos skaitomos. Reikėdavo trumpinti laidų anonsus, gautą medžiagą pritaikyti brailio rašto specifikai. Skubėdavome, norėdavome, kad neregiai būsimos savaitės programas gautų laiku. Paruoštą tekstą nedelsdami atiduodavome LAD spaustuvei, o ši pagal suderintus grafikus jį spausdindavo ir tiražuodavo. Žodžiu, kiekvieną ketvirtadienį arba penktadienio rytmetį leidiniai "TVR programos" būdavo vežami į Lietuvos paštą ir savaitgalį pasiekdavo prenumeratorius. Aišku, pasitaikydavo ir nesklandumų, vėlavimų". Įdomus faktas. Kiek žinoma šių eilučių autoriui, sekant Vakarų Europos pavyzdžiu, radijo ir televizijos programos brailio raštu buvusioje Sovietų Sąjungoje buvo leidžiamos tik Lietuvoje. 

Pirmasis "TVR programos" leidinys pasirodė 1970 m. sausio 31 d. ir iki šiol skaitytojus brailio raštu lanko kiekvieną savaitę. Spausdinama būsimos savaitės programa nuo pirmadienio iki sekmadienio. Leidinys populiarus. Šiuo metu jį skaito truputį daugiau kaip du šimtai prenumeratorių.  

Bėgant metams, daug kas keičiasi. Keitėsi žurnalo redakcijos pavaldumas, keitėsi ir "Mūsų žodžio" savaitinio priedo "TVR programos" turinys. Šiuo metu žurnalą ir jo priedą leidžia bei spausdina VšĮ "Brailio spauda". Radijo ir televizijos programos gaunamos iš ELTA agentūros. Kas savaitę, kiekvieną trečiadienį, ruošiamas, spausdinamas ir tiražuojamas naujasis leidinys, o ketvirtadienį vežamas į Lietuvos paštą, kuris pristato "TVR programas" skaitytojams, gyvenantiems miestuose, miesteliuose ir kaimuose.  

Šiuo metu spausdinamos tik tos radijo ir televizijos programos, kurios yra girdimos ir matomos visoje Lietuvos teritorijoje. Dvi radijo programos - Nacionalinio radijo pirmoji programa ir antroji - klasikos programa - bei keturios televizijos programos: LTV, LNK, BTV, TV3.  

Su V. Areima suskaičiavome, kad Lietuvoje yra daugiau kaip dvidešimt žmonių, kurie radijo ir televizijos programas skaito jau keturiasdešimt metų, nuo jų pasirodymo brailio raštu pradžios.  

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Kovo 6 d. sukanka 40 metų, kai (1970) LAD Panevėžio kultūros namų salėje buvo atidaryta pirmoji organizacijos narių foto mėgėjų paroda. 

Kovo 27 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1940) Stanislovas Saulytis, LASS veikėjas, gamybininkas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]