JUBILIEJAI

Marina DYNDA

"ŠIMTAŽIEDŽIUI" - 40


Liaudies šokių grupė „Šimtažiedis“. Kolektyvinė nuotrauka.Neatimama, neparduodama, nepamirštama ir mylima. 

Medžio siūbavime, paukščio skrydyje, saulės tekėjime, 

Kiekvienoj dienoj matau tave - brangioji šokio mūza - Terpsichore... 

 

Globojama nemirtingos šokių mūzos, kuriai nesvarbu nei amžius, nei lytis, nei tautybė, Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro liaudies šokių grupė "Šimtažiedis" 2010 m. sausio 30 d. atšventė kūrybinės veiklos 40-metį. Per šį gana ilgą kolektyvo gyvavimo laikotarpį keitėsi vadovai, įstaigų, kurioms priklausė kolektyvas, pavadinimai, tik žmonių meilė ir atsidavimas šokiui išliko nepakitę. 

Tautinių šokių kolektyvas pradėjo kūrybinę veiklą apie 1970 metus. Tuomet kolektyvas priklausė Lietuvos aklųjų draugijos tarprajoniniams kultūros namams. Pirmieji vadovai, mokę tautinio šokio meno silpnaregius bei šokį mylinčius reginčiuosius, - Jonas Palubinskas, Sofija Kavaliauskienė, Laima Juknaitė. Mažai išliko kolektyvo gyvavimą 30-ties metų laikotarpiu liudijančių faktų. Juos prisiminti ir papasakoti galėtų tik kolektyvo senbuviai Albertas Balčiūnas, Vanda Jakučionienė, Kristina Čiūtienė, Vilmantas Pivoras, Audronė Vingelienė, Jonas Malinauskas, skaičiuojantys jau nebe pirmąjį dešimtmetį su šokiu ir maestro Rimas Kurapka, kuris dirbo akompaniatoriumi nuo pat pradžių iki 2008 metų, kuris vadovavo liaudiškos muzikos kapelai, lydėjusiai "Šimtažiedį" į koncertus. 

Albertas Balčiūnas, aktyviai dalyvaujantis saviveikloje nuo pat vaikystės, į šį kolektyvą atėjo dar 1978 metais. Be galo mylėdamas šokį, jis ir pats vadovavo kolektyvo veiklai, keičiantis vadovams, stengėsi kolektyvą išlaikyti bei prisidėjo prie koncertinės veiklos organizavimo. Albertas prisimena daug gražių akimirkų iš koncertų bei gausios kelionių kraitės. Prisimena ir ne tokius linksmus laikus, kai kolektyve šoko tik keturios poros ir buvo grėsmė, kad jis tuoj tuoj iširs. Pats Albertas niekuomet nenuleido rankų ir neatsisakė šokio vildamasis, kad ateis geresni laikai. Tie laikai atėjo. 

Prieš dešimtį metų vadovauti pradėjusi baletmeisterė Rūta Januškevičienė prikėlė tautinių šokių kolektyvą naujam gyvenimui. Jai atėjus, kolektyvas pavadintas "Šimtažiedžiu" - tą vardą dabar žino ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žiūrovai, be to, buvo tik pusketvirtos poros, šokančios vos keturis liaudies šokius, o per dešimtmetį atsirado 12 porų - visa grupė. R. Januškevičienė kruopščiai registruoja kolektyvo istorijos akimirkas, renka nuotraukas, nuoširdžiai rūpinasi kolektyvo koncertine veikla bei kiekvienu "Šimtažiedžio" šokėju. Jos vadovaujamas, kolektyvas užmezgė stiprią draugystę su Panevėžio, Širvintų, Kaišiadorių, Kuršėnų, Prienų, Veliuonos kultūros centrų liaudies šokio grupėmis bei kitais kolektyvais, kurie kasmet atvažiuoja į "Šimtažiedžio" rengiamą tautinio šokio festivalį "Mūsų dienos kaip šventė", šiais metais vyksiantį jau 7-ąjį kartą, bei į kitus koncertus. 

Kolektyvas didžiuojasi artima draugyste su choreografu Stasiu Vaitkevičiumi, kurio sukurti šokiai puošia "Šimtažiedžio" repertuarą. Šis choreografas sukūrė ir reprezentacinį kolektyvo šokį "Šimtažiedžio polka", kuris atliekamas beveik kiekviename koncerte ir atstoja kolektyvo himną.  

Tautinių šokių kolektyvas per dešimtmetį surengė net 150 koncertų, dalyvavo visose respublikinėse bei Pasaulio lietuvių dainų šventėse, konkursuose "Pora už poros", "Revuona", kur 2008 metais užėmė pirmąją vietą, šoko Latvijos, Estijos, Karaliaučiaus, Vengrijos žiūrovams. 2009 metais, dalyvaudamas festivalyje "Langas į rytus" Lenkijoje, "Šimtažiedis" pelnė laureato vardą, o šiemet šokėjai savo programa ruošiasi nudžiuginti Serbijos žiūrovus. Slapčiausia kolektyvo svajonė - gauti "Aukso paukštės" apdovanojimą, kuris įteikiamas už kūrybinės veiklos nuopelnus puoselėjant liaudies šokį. Tai būtų puiki dovana, vainikuojanti nuoširdų kolektyvo keturiasdešimties metų darbą.  

Liaudies šokių grupėje šoka įvairaus amžiaus ir profesijų žmonės, nuo 23 iki 81 metų, kuriuos jungia begalinė meilė ir atsidavimas šokiui. Nors ir esama didelio amžiaus skirtumo, meilė šokiui vienija šokėjus, skatina vyresniuosius pasitempti, o jaunesniuosius mokytis iš kolektyvo senbuvių šokio meno paslapčių ir sceninės patirties. Čia šoka 14 šaunių moterų, kurių viena, Eugenija Tubutienė, yra "Šimtažiedžio" vėliavos autorė, ir 12 vyrų - jų moterys niekaip negali pasidalinti, todėl kviečiame mielus skaitytojus, mėgstančius liaudies šokį, įsijungti į kolektyvo gretas. "Šimtažiedyje" vyrauja šilta ir draugiška atmosfera, todėl atėję naujokai jaučiasi čia ne blogiau kaip senbuviai ir greitai įsilieja į kolektyvą, kurio nariai ne tik koncertuoja, bet kartais net ir atostogauja kartu - vyksta prie jūros, į įvairias ekskursijas Lietuvoje ir užsienyje ar gelbsti vienas kitam gyvenimiškose situacijose. 

Daug prie sėkmingo kolektyvo gyvavimo ir koncertinės veiklos prisideda Vilkpėdės bendruomenės centro direktorius Algimantas Arbočius, kuris grojo liaudiškos muzikos kapeloje tūba kartu su jos vadovu maestro Rimu Kurapka, smuikininke Ala Lioznaja, saksofonininku Tautvydu Šriubša bei būgnininku Kęstučiu Žibu. Centro direktorius ne tik važiuoja į visas koncertines keliones su kolektyvu, bet ir rūpinasi "Šimtažiedžio" muzikiniais įrašais, padeda įgyvendinti kūrybinius sumanymus bei organizuoti keliones į užsienį. 

Keturiasdešimt metų - tai jėgų žydėjimo ir brandos metas žmogui, o kolektyvui - jau garbus amžius, kurį ne daugelis kolektyvų tepasiekia, bet, kol šokėjų širdys plazda valso ir polkos ritmu, "Šimtažiedis" džiugins žiūrovus liaudies šokiu! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]