SUKAKTYS

Algis MATULEVIČIUS

REIKŠMINGO JUBILIEJAUS ŠVENTĖ


Lietuvos parolimpinis komitetas (LPOK) ir jo nariai šių metų sausio 26-ąją šventė šios institucijos įkūrimo dvidešimtmetį. 

Reikšmingo jubiliejaus renginyje dalyvavo Seimo pirmininkė Irena Degutienė, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Ritas Vaiginas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas, Lietuvos neįgaliųjų reikalų departamento direktorė Genovaitė Paliušienė, kiti garbūs svečiai. 

Sveikinimus atsiuntė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministras pirmininkas Andrius Kubilius, Tarptautinio ir Europos parolimpinių komitetų prezidentai. 

1990 m. sausio 26 d. iki pietų buvo įkurtos Lietuvos aklųjų, neįgaliųjų ir kurčiųjų sporto federacijos, o tą pačią dieną po pietų jų atstovai įsteigė LPOK. 

1991 m. lapkričio 2 d. Budapešte vykusioje Tarptautinio parolimpinio komiteto generalinėje asamblėjoje LPOK buvo pripažintas šios institucijos nariu. 

LPOK pirmuoju prezidentu išrinktas Jonas Mačiukevičius. 1992 metais LPOK prezidentu tapo Vytautas Kvietkauskas. Jis prezidentavo 14 metų, po jo vieną kadenciją prezidentu išrinktas parolimpinis čempionas, pasaulio ir Europos čempionas bei rekordininkas Vytautas Girnius, o pernai šios pareigos vėl patikėtos V. Kvietkauskui. LPOK prezidentas dabar yra Europos parolimpinio komiteto vykdomojo komiteto narys. 

Lietuvoje dabar yra 32 neįgaliųjų sporto klubai, subūrę beveik 3000 sporto entuziastų. Populiariausios sporto šakos - krepšinis, lengvoji atletika, orientavimosi sportas, plaukimas, tinklinis, golbolas, stalo tenisas, šachmatai, šaškės, badmintonas. 

Lietuvos aklųjų ir neįgaliųjų sporto federacijų nariai nuo 1992 metų dalyvavo penkeriose parolimpinėse žaidynėse ir iškovojo 30 medalių: 4 aukso, 11 sidabro ir 15 bronzos. 

Šalies kurtieji jau dalyvavo tik šią negalią turinčių žmonių aštuoneriose vasaros ir žiemos žaidynėse, kuriose laimėjo po 8 aukso ir sidabro bei 16 bronzos medalių. 

LPOK veikloje ir pasiekimų kraityje labai svarus Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) indėlis. LASF yra aštuoni klubai: po du Vilniuje ir Kaune, po vieną Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Utenoje. Šiuose klubuose sportuoja beveik 900 aklųjų ir silpnaregių. 

LASF nariai, dalyvaudami Barselonos (1992) Atlantos (1996), Sidnėjaus (2000), Atėnų (2004) ir Pekino (2008) parolimpinėse žaidynėse pelnė 22 medalius: 9 sidabro ir 13 bronzos. Pasaulio ir Europos čempionatuose iškovota net 117 apdovanojimų: 38 aukso, 36 sidabro ir 43 bronzos medaliai. 

Ypač džiugina mūsų šalies golbolo rinktinės pasiekimai. Ji yra Sidnėjaus ir Atėnų parolimpinių žaidynių vicečempionė, pasaulio ir Europos čempionė. 

LPOK jubiliejaus šventėje įteikti įvairūs apdovanojimai. Jais pagerbti ir septyni LASF nariai: parolimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų laureatė, Panevėžio "Šviesos" klubo lengvaatletė Sigita Markevičienė, jos treneris Sergejus Sokolovas, Atlantos ir Sidnėjaus parolimpinių žaidynių prizininkas, 2002 metų pasaulio čempionas Kauno "Sveikatos" klubo bėgikas Kęstutis Bartkėnas, Sidnėjaus parolimpinių žaidynių vicečempionas golbolininkas Algirdas Montvydas, golbolininkų komandos treneris Zenonas Bajarūnas, dziudo imtynininko Atlantos ir Atėnų parolimpinių žaidynių prizininko Jono Stoškaus treneris Algis Mečkovskis ir daugiametis Lietuvos aklųjų sporto federacijos generalinis sekretorius, šiuo metu "Šaltinio" sporto klubo vienas vadovų - Rimantas Venckutonis. 

Prieš šią LPOK jubiliejaus šventę už pasiekimus pernai vykusiuose pasaulio ir Europos čempionatuose Kūno kultūros ir sporto departamentas taip pat apdovanojo LASF narius. Medaliai "Už sporto pergales" įteikti golbolo rinktinės žaidėjams, Europos aklųjų lengvosios atletikos pirmenybėse sidabro (disko metimas) ir bronzos (rutulio stūmimas) medalius pelniusiam "Sveikatos" klubo nariui Rolandui Urbonui, pernai pirmą kartą vykusiose šaškių pasaulio pirmenybėse vicečempione tapusiai "Šaltinio" klubo žaidėjai Stasei Ingaunytei ir trečiąją vietą užėmusiam Klaipėdos "Pamario" klubo šaškininkui Ričardui Valužiui. 

Lietuvos aklųjų ir neįgaliųjų sporto federacijų elitas dabar rengiasi 2012 metais Londone vyksiančioms parolimpinėms žaidynėms. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]