LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Sausio 20 d. Vilniuje VšĮ LASS centro tarybos patalpose įvyko pirmasis šių metų LASS centro tarybos posėdis. 

Artėja LASS XXI ataskaitinis-rinkiminis suvažiavimas - LASS centro taryba nutarė jį rengti Vilniuje 2010 m. gegužės 27-28 dienomis. Posėdyje patvirtinta preliminari suvažiavimo darbotvarkė. Visi siūlymai dėl LASS įstatų pakeitimų raštu turi būti pateikti LASS pirmininkui ne vėliau kaip iki 2010 m. kovo 22 d. adresu Labdarių 7/11, 01120 Vilnius, arba el. paštu [email protected]. Visi asmenys, norintys iškelti savo kandidatūras į LASS centro tarybą ar / ir LASS centro tarybos pirmininko pareigoms, turi apie tai raštu pranešti LASS centro tarybai (adresu Labdarių 7/11, 01120 Vilnius) ne vėliau kaip iki 2010 m. kovo 29 d. LASS narys, pranešdamas LASS centro tarybai apie savo kandidatūros LASS pirmininko pareigoms kėlimą, pranešime turi pasiūlyti ir savo pirmojo pavaduotojo kandidatūrą bei pateikti šio asmens raštišką sutikimą. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pritarus dėl naujos biudžetinės koncertinės įstaigos valstybinio choro "Vilnius" steigimo pajudėjo ir VšKĮ "Choras Vilnius" perdavimo reikalai. LASS steigtas choras, kuris šiemet švenčia 40-ties metų jubiliejų, nuo 2010 m. vasario mėnesio savo veiklą tęs ir priklausys Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, o nuo 2010 m. kovo 1 d. biudžetinės koncertinės įstaigos valstybinio choro "Vilnius" steigėjo funkcijas perims Kultūros ministerija. LASS centro tarybos posėdyje aptarti visi choro perdavimo niuansai, patvirtintas nutarimas. 

Kauno ir Marijampolės regioninės tarybos direktoriaus prašymu buvo nagrinėjama VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro veikla ir lėšų panaudojimas. VšĮ LASS centro tarybos darbuotojoms atlikus patikrinimą, nustatyta pažeidimų naudojant lėšas, LASS centro tarybos nutarimų pažeidimų, taip pat tam tikrų centro veiklos organizavimo trūkumų. Centro direktorius įpareigotas išspręsti pastebėtas problemas, jam apribotos galimybės 2010 m. gauti darbo užmokesčio priedą. LASS centro taryba, suprasdama, kad tokiomis priemonėmis problema nebus iki galo išspręsta, tolesnio sprendimo ieškoti įpareigojo Kauno ir Marijampolės regionų tarybą, kuri sudarys darbo grupę. Ši LASS centro tarybai turės pateikti savo išvadas ir siūlymus dėl tolesnės Kauno aklųjų ir silpnaregių centro bei Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro veiklos. 

LASS centro tarybos nariai buvo supažindinti ir su panevėžietės S. Kopūstinienės prašymu bei Panevėžio kultūrinio darbo organizatorės R. Žostautienės aiškinamaisiais raštais. Plačiau apie situaciją Panevėžyje jau buvo rašyta žurnale "Mūsų žodis" (2010 m. 1 nr., "Tartum prabudęs ugnikalnis"). LASS centro taryba įpareigojo visus asmenis ir įstaigas, organizuojančius keliones regėjimo neįgaliesiems, aiškiai suderinti palydovo klausimą ir teikti kokybišką palydovo paslaugą. Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius įpareigotas daugiau dėmesio skirti socialinėms problemoms, jų prevencijai. Į šios panevėžietės raštą atsakymą parengė ir išsiuntė VšĮ LASS centro taryba. 

Posėdyje taip pat aptartas klausimas dėl LASS nario mokesčio lėšų panaudojimo. Suvažiavimas priima tik LASS nario mokesčio mokėjimo tvarką, o štai kaip tas lėšas išleisti, iki šiol reglamentuota nebuvo. LASS centro taryba priėmė nutarimą, kuriuo LASS miestų ir rajonų filialų taryboms leista laisvai disponuoti LASS nario mokesčio lėšomis. 

2010 m. rugsėjo 16 d. sukanka 110 metų, kai gimė (1900-1962) Pranas Daunys, Lietuvos kariuomenės savanoris, Lietuvos aklųjų organizuotos veiklos pradininkas, Kauno aklųjų instituto steigėjas, rašytojas ir muzikantas. Kovose už Lietuvos nepriklausomybę neteko regėjimo ir iš dalies klausos. Didelę savo gyvenimo dalį paskyrė akliesiems ir kurtiesiems organizuoti, jiems globoti bei šviesti, pritaikė brailio rašto abėcėlę lietuvių kalbai. Rašė straipsnius, knygas, domėjosi muzika. Lietuvos Respublikos Prezidento 1928 m. gegužės 15 d. aktu Pranas Daunys buvo apdovanotas Vyties Kryžiaus ordinu, taip pat dviem - Lietuvos kariuomenės kūrėjų-savanorių ir Lietuvos Nepriklausomybės - medaliais. LASS centro taryba nusprendė 2010-uosius metus LASS bendruomenėje paskelbti Prano Daunio metais. 2010 m. vyksiantys meno mėgėjų renginiai turės būti susieti su P. Daunio jubiliejine sukaktimi ir jo kūrybine veikla, LASS filialai skatinami organizuoti šios datos minėjimus, aplankyti su P. Dauniu susijusias vietas. Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras bei LASS Utenos rajono filialas įpareigotas organizuoti P. Daunio gimtinėje, Paneveržio kaime, pastatyto koplytstulpio ir pasodintų ąžuolų priežiūrą. 

LASS centro tarybos nariai buvo supažindinti su šešių panevėžiečių prašymu: jame - klausimai apie LASS valdymą šiuo metu, prašymai patikslinti ir išaiškinti 2009 m. gruodžio 18 d. įvykusiame LASS centro tarybos posėdyje priimtus sprendimus, kiti klausimai. Į raštą jau atsakė VšĮ LASS centro taryba. 

Taip pat buvo apsvarstyta UAB "Regplasta" padėtis - įmonė jau ne pirmi metai skolinga "Sodrai" - ir numatytas galimas skolos grąžinimo grafikas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]