TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

TINKAMAI VARTOKIME DRUSKĄ


Druska - seniausias žmonių vartojamas prieskonis, minimas patarlėse, pasakose ir net dainose. 

Be jos, virtuvėje gamindamos valgius, šeimininkės nelabai išsiverstų, net buityje, kasdieninėje aplinkoje ji - puiki pagalbininkė. 

Druska organizmui teikia natrio. Suaugusiam žmogui per parą pakanka 6 g druskos (tiek telpa nubrauktame arbatiniame šaukštelyje). Jeigu natrio per daug, iš organizmo nepašalinamas vanduo. Tai sunkina širdies bei inkstų veiklą, gali būti įvairių ligų priežastis. 

Maistui, užuot vartojus baltą, geriau vartoti tamsią, rupią, mikroelementų nestokojančią druską. Patartina vartoti druską su priedais (pavyzdžiui, jodo) arba jūros druską. Sergantiems hipertonija (didelis kraujospūdis) ir kraujo apytakos ligomis druskos reikėtų vartoti mažiau. Norint išvengti neigiamo druskos poveikio, į patiekalą reikėtų berti daugiau prieskonių. 

Tad trumpai apie druską - ne tik kaip prieskonį - iš liaudies patarimų. 

Senoliai (žiniuoniai) sakydavo, kad druska galima "nuplauti" svetimų žmonių energiją. Įsigijus seną namą ar butą, grindis ir langus reikdavo nuplauti sūriu vandeniu (litrui vandens - šaukštas druskos). 

Norint įkurti ugnį, nereikia pilti ant malkų benzino, žibalo - tai pavojinga. Kur kas geriau užberti saują druskos - malkos tuoj pat įsiliepsnos. 

Svogūnų arba žuvies kvapas išnyks plaunant rankas vandenyje, kuriame ištirpinta sauja druskos. 

Įrankius arba indus, kuriuose buvo žuvis, silkė ar patiekalai su svogūnais, reikia keletą minučių pamirkyti sūriame vandenyje, o po to nuskalauti švariu. 

Į batų vidų įberta saujelė druskos sugeria prakaitą ir nemalonų kvapą, taip pat padeda išsaugoti geresnę avalynės odą. 

Jei prisvilo emaliuotas puodas, pabandykite į jį pripilti vandens su druska ir palikti per naktį, iš ryto tirpalą reikia užvirinti - puodas lengviau atsiplaus. 

Vyno, vaisių ar uogų sultimis sugadintą staltiesę švariai išplausime, jei dėmėtas vietas tuoj pat pabarstysime druska. 

Kilimus ir takus lengva išvalyti tirštame druskos tirpale pamirkyta kempine. 

Dėmes nuo karštų indų (arbatinukų, kavinukų, puodų) ant stalo nesunku išvalyti koše, pagaminta iš aliejaus ir druskos. Koše reikia patepti nuo karščio atsiradusias dėmes ir palikti porą valandų. Nuvalius košę, turėtų išnykti dėmės. 

Netgi pleiskanas galima naikinti druska - arbatinis puodelis druskos ir 5 valgomieji šaukštai vandens. Košę įtrinti į sausus plaukus, palaikyti 5 minutes, iššukuoti ir išplauti galvą. 

Alkūnių, rankų bei kojų pleiskanojimą, suskirdimą taip pat gerai gydo sūraus vandens vonia (voniai - 1 kg druskos), juolab kad išsimaudžius tokioje vonioje, greičiau praeis nuovargis, pagerės savijauta, tik tada voniai užteks kelių saujų druskos. Į tokią vonią galima įlašinti ir kelis lašus levandų, pušies ar kitokių augalų aromatinių aliejų. 

Paraudusius, suskirdusius ir raukšlėtus rankų delnus bei plaštakas reikia apie penkias minutes mirkyti nedideliame šilto vandens kiekyje, kuriame prieš tai buvo ištirpinti 3 šaukštai druskos. Beje, tokios vonelės labai stiprina rankų nagus. 

Mėsą, žuvį galima kepti be riebalų - karštą (įkaitusią) keptuvę pabarstyti druska ir palaukus, kol druskos grūdeliai pradės spirgėti, sproginėti, reikia sudėti produktus. Niekas neprisvils ir neprilips prie keptuvės. 

Kad nepatamsėtų supjaustyti obuoliai, kriaušės ar bulvės, reikia juos kelioms minutėms pamerkti į silpną druskos tirpalą. 

Druskos žiupsnelis pagerina, išryškina specifinį verdamos kavos ar arbatos skonį ir aromatą. 

Sūriame vandenyje verdami kiaušiniai mažiau trūkinėja. 

Jei į pieną įbersime žiupsnelį druskos, jis ilgiau išsilaikys šviežias. 

Perpjautas svogūnas nesusens, jei pjūvio puse jį padėsime ant druskos. 

Arbatos dėmes ir nuosėdas porcelianiniame inde (arbatinuke ar puodelyje) gerai išvalo druskos prisigėrusi kempinėlė. Taip pat ji puikiai išvalo krištolinėse vazose likusias nuo įmerktų gėlių dėmes. 

Jei laidynės dugną ištrinsime druska, jis nelips prie dar drėgno lyginamo audinio. Jei "išlyginsime" saują druskos, nuo laidynės dugno pranyks nešvarumai ir dėmės. 

Jei ant plytos išbėgo verdantis pienas, reikia tas vietas pabarstyti druska - nemalonus svilėsių kvapas dings. 

Įkaitę riebalai, ypač margarinas, sproginėja, tyška ir "spjaudosi" keptuvėje - pakanka pabarstyti druska, kad nurimtų. 

Prakaituojančių kojų pėdas reikia kasdien (po 20 minučių) mirkyti šiltame vandenyje, kuriame ištirpinta sauja druskos. Po savaitės nemalonus kvapas pranyks, kojos neprakaituos. 

Senoliai sako, kad geriausias vaistas nusideginus laidyne ar verdančiu vandeniu yra druska. Nudegintą vietą tuoj pat apiberkite druska - neiškils pūslė ir skausmas nurims. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]