IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

AKLŲJŲ SPORTO FEDERACIJAI - 20


Sausio mėnesį sukanka 20 metų, kai buvo įkurta Lietuvos aklųjų sporto federacija (LASF). Steigiamoji konferencija įvyko Vilniuje, LASS centro taryboje, 1990 m. sausio 26 dieną. Susirinko neregių sportininkų atstovai iš visos Lietuvos, dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) vadovai bei atsakingi darbuotojai. Pagrindinis svarstymas ir diskusijos vyko dėl naujai steigiamos organizacijos tikslų bei uždavinių konkretaus suformulavimo. Akcentuota, kad aklųjų sportinis judėjimas ir aktyvi veikla Lietuvoje jau vyksta daug dešimtmečių, turi neblogas tradicijas. Yra susiformavusi aklųjų sportinio ugdymo sistema, sukurta struktūra, sukauptas sportinis inventorius, kai kuriuose miestuose įrengtos sporto salės, todėl naujoji federacija turi perimti ir tęsti sportinio sąjūdžio tradicijas. Iki šiol sportinį judėjimą visokeriopai rėmė LASS, o dabar šis atsakingas darbas tenka naujajai organizacijai. Federacija turės koordinuoti ir vadovauti visam Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sportiniam judėjimui, rūpintis lėšomis ir varžybų organizavimu. Šioje steigiamojoje konferencijoje vieningai buvo patvirtinti Lietuvos aklųjų sporto federacijos įstatai ir išrinktas pirmasis jos prezidentas - Juozas Dzidolikas.  

LASF pirmasis vadovas su bendraminčių komanda turėjo atlikti daug organizacinių darbų. Pirmiausia reikėjo sukurti organizacijos struktūrą, suburti darbuotojų kolektyvą, užmegzti ryšius su vyriausybinėmis institucijomis ir tarptautinėmis sportinėmis organizacijomis. 1990 m. kuriant Lietuvos parolimpinį komitetą, daug prisidėjo ir naujoji organizacija. LASF tapo šio komiteto steigėja ir visateise nare. 1991 m. rugsėjo 7 d. LASF priimama į Tarptautinę aklųjų sporto federaciją (IBSA), o nuo 1992 metų tampa ir Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos (IBCA) nare.  

Pakalbintas pirmasis LASF vadovas J. Dzidolikas prisimena: "Kuriant savarankišką neregių sportininkų organizaciją buvo keli tikslai. Vienas iš pagrindinių - integruoti akluosius ir silpnaregius per sportinį judėjimą į visuomenę. Tuo metu mūsų šalyje tautinis atgimimas veikė visus piliečius, brendo nepriklausomybės idėja. Visi stengėsi atlikti kuo geresnius darbus Tėvynei. Aktyvus sąjūdis vyko ir tarp neregių organizacijos narių. Jau tuo metu Lietuvoje aktyviai sportavo nemažai labai perspektyvių sportininkų, turėjome parolimpinių žaidynių čempioną ir prizininkę. Reikėjo jiems ir kitiems sportininkams sudaryti geras sąlygas, kad galėtų atstovauti būtent mūsų šaliai ir garsinti Lietuvos vardą, o ne tos šalies, kurios vardo, ačiū Dievui, pasaulio žemėlapyje jau nėra. Reikėjo išsivaduoti iš žinybinių gniaužtų, pasiekti, kad sportinis judėjimas perimtų gerąsias Vakarų civilizuoto pasaulio tradicijas, parodyti, kad Lietuvos sportininkai, turintys regėjimo problemų, verti visuotinio pripažinimo ir turi užimti deramą vietą Lietuvos sportiniame judėjime bei sporto istorijoje. Gyvenimas parodė, kad prieš 20 metų priimti sprendimai buvo savalaikiai ir viltis bei lūkesčius viršijo su kaupu. Šio jubiliejaus proga visiems sportininkams, treneriams bei vadovams linkiu gražių pergalių ir naujų sportinių rekordų."  

Daug metų, tai yra net keturias kadencijas, Lietuvos aklųjų sporto federacijai vadovavo Raimundas Šimkus (1992 m. vasaris - 2008 m. gruodis), nuo 2008 m. gruodžio 13 d. organizacijai vadovauja Linas Balsys. Aštuoniolika metų, nuo LASF įsteigimo iki 2008 m. pabaigos, generalinio sekretoriaus pareigas užėmė Rimantas Venckutonis. 

Lietuvoje apie 700 žmonių, turinčių regėjimo sutrikimų, aktyviai sportuoja ir dalyvauja įvairaus lygio varžybose. Šiuo metu kultivuojamos įvairios sporto šakos, populiariausios šios: lengvoji atletika, plaukimas, šachmatai, šaškės, golbolas, aklųjų tenisas (šoudaunas) ir kt. Kasmet vyksta įvairių sporto šakų respublikinės varžybos ir čempionatai. Geriausi sportininkai kviečiami atstovauti Lietuvai Europos ir pasaulio varžybose, turnyruose ir čempionatuose. Mūsų sportininkai ne kartą tapo Europos ir pasaulio čempionatų nugalėtojais ir prizininkais. 

Šiuo metu federacijos nariais yra aštuoni aklųjų ir silpnaregių sporto klubai: Kaune "Sveikata" (pirmininkas Vytautas Girnius) ir klubas "Mes" (pirmininkas Julius Paplauskas), Klaipėdoje "Pamarys" (prezidentas Jonas Buivydas), Panevėžyje "Šviesa" (pirmininkas Sergejus Sokolovas), Vilniuje "Šarūnas" (prezidentas Petras Čyžius) ir "Šaltinis" (pirmininkas Raimundas Šimkus), Šiauliuose "Perkūnas" (pirmininkas Remigijus Bagdonas), Utenoje "Vyžuonaitis" (pirmininkė Daiva Bazarienė). LASF koordinuoja visų klubų veiklą, aprūpina metodine medžiaga ir remia jų pastangas plėtoti sportinį judėjimą regionuose. Sporto federacija padeda ruošti projektus ir įvairias programas. 

Jau tapo gražia tradicija LASF kasmet Lietuvoje organizuojami du tarptautiniai turnyrai. Tai Tarptautinis golbolo turnyras ir Tarptautinis dziudo turnyras. Jie nestokoja pasaulinio populiarumo. Turnyruose dalyvauja sportininkai iš įvairių pasaulio šalių. Kasmet šalių daugėja, dalyvauja vis įvairesnės šalys. Šios varžybos leidžia akliems ir silpnaregiams sportininkams sukaupti vis didesnę patirtį. Tai labai naudinga ruošiantis Europos ir pasaulio čempionatams. 

Per dvidešimt metų mūsų sportininkai yra ne kartą pagerinę įvairių sporto šakų rekordus. Iškovojo 67 Europos ir 35 pasaulio medalių komplektus. Pasaulyje geriausiai žinomi mūsų lengvaatlečių ir nacionalinės golbolo rinktinės pasiekimai.  

Lietuvos sportininkai dalyvavo šešiose parolimpinėse žaidynėse ir yra iškovoję 27 medalius: 2 aukso, 11 sidabro ir 14 bronzos medalių. Už nuopelnus Lietuvai ir sportui daug sportininkų su regėjimo negalia yra gavę vyriausybinius ir valstybinius apdovanojimus. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Vasario 7 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1930) Ona Linkevičienė (Uogintaitė), viena iš LASS Pasvalio organizacijos kūrėjų, pirmoji organizacijos pirmininkė. 

Vasario 10 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1950) Kazimiera Venckuvienė (Šimkutė), literatė.  

Vasario 15 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1930) Vitas Juozas Mickus, aktyvus LASS narys Vilniuje.  

Vasario 20 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1940) Edmundas Marčiulynas, šaškininkas, daugkartinis įvairių varžybų dalyvis ir prizininkas.  

Vasario 21 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1950) Valerija Banėnaitė, LASS Jonavos filialo pirmininkė. 

Vasario 28 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1940) Teresė Sobestijanskienė (Marušauskaitė), buvusi LASS Kėdainių filialo pirmininkė.  

Vasario 29 d. sukanka 50 metų, kai gimė (1960) Algirdas Montvydas, sportininkas, golbolininkas, su Lietuvos rinktine dalyvaudavęs įvairiose tarptautinėse varžybose, 2000 m. parolimpinėse žaidynėse Sidnėjuje apdovanotas sidabro medaliu. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]