TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

PENSIJŲ MAŽINIMAS NE TOKS IR BAISUS


Jau nuo 2009 m. vasaros netyla kalbos apie pensijų mažinimą. Pagaliau po ilgų ginčų 2009 m. gruodžio 9 d. buvo priimtas LR socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas, įstatymo Nr. XI-537, skelbtas laikraštyje "Valstybės žinios" 2009 m. gruodžio 24 d. Nr. 152, publikacijos Nr. 6820). Šis daugelį pensijų, pašalpų ir kitų išmokų mažinantis įstatymas galios dvejus metus - 2010 ir 2011 metais. Neįgaliesiems šiame įstatyme svarbiausios tokios nuostatos. 

1. Neįgaliesiems, kurių darbingumo lygis ne didesnis kaip 25 proc. (I grupės invalidams) valstybinio socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensijos iš viso nebus mažinamos. 

2. Neįgaliesiems, kurių darbingumo lygis didesnis kaip 25 proc. (II ir III grupių invalidams) valstybinio socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensijos bus perskaičiuojamos taip pat kaip ir senatvės pensijos ir mažės proporcingai pensijų dydžiui, tačiau, skirtingai nuo senatvės pensijų, jos vienodai bus mažinamos tiek dirbantiems (turintiems draudžiamųjų pajamų), tiek ir nedirbantiems (neturintiems draudžiamųjų pajamų) neįgaliesiems. Perskaičiuojant pensijas bus padidinama pagrindinė pensijos dalis nuo 110 iki 120 proc. socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio (dabar socialinio draudimo bazinė pensija =360 Lt), po to taikant sumažintą draudžiamųjų pajamų dydį perskaičiuojama papildoma pensijos dalis (draudžiamųjų pajamų dydis mažinamas nuo 1488 iki 1170 Lt, taigi maždaug 21 proc.). Trečioji pensijos dalis - priedas už stažo metus - mažinama nebus. Šitaip perskaičiuota pensija negalės būti mažesnė už įstatymo nustatytą ribinį valstybinės socialinio draudimo pensijos dydį, kuris yra 650 Lt. Jei perskaičiuota pensija bus mažesnė už šį dydį, bus mokamas kompensacinis priedas, kurio dydis bus toks, kad pensijos ir kompensacinio priedo suma būtų 650 Lt. 

3. Panašia tvarka bus perskaičiuojamos ir visų neįgaliųjų gaunamos valstybinio socialinio draudimo našlaičių pensijos. 

4. Proporcingai pensijų dydžiui pagal specialų koeficientą bus mažinamos ir socialinio draudimo našlių pensijos, valstybinės pensijos (pvz. valstybinė nukentėjusių asmenų pensija), valstybinės našlių ir našlaičių pensijos bei dauguma rentų, o, jei asmuo gauna dvi ar keletą šių išmokų, tai visos jos sudedamos, o po to jų suma mažinama proporcingai jos dydžiui. Vidutiniškai valstybinės pensijos mažinamos 10 proc. Pati populiariausia iš valstybinių pensijų 200 Lt dydžio valstybinė nukentėjusių asmenų pensija mažinama 20 Lt. Be to, valstybinės pensijos ir rentos ta pačia tvarka kaip ir socialinio draudimo senatvės pensijos papildomai mažinamos asmenims, kurie dirba (turi draudžiamųjų pajamų). Šis mažinimas yra proporcingas gaunamo darbo užmokesčio (draudžiamųjų pajamų dydžiui). 

5. 15 procentų mažinamos slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos. Pvz., 360 Lt dydžio priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinė kompensacija sumažinama 54 litais. Šalpos pensijos ir šalpos našlaičių pensijos pagal aptariamąjį įstatymą nebus mažinamos. 

6. Pagerėjus šalies ekonominei padėčiai pensijų gavėjams turės būti kompensuotas valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų mažinimas. Seimas įstatymu įpareigojo Vyriausybę iki 2010 m. liepos 1 d. parengti ir patvirtinti sumažintų valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarkos aprašą. 

Ateityje planuojami ir didesni socialinės apsaugos sistemos pokyčiai. Seimas įpareigojo Vyriausybę iki 2010 m. kovo 1 d. patvirtinti socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkymo koncepciją. 

Nuo 2011 m. daugiau neįgaliųjų galės gauti valstybinio socialinio draudimo našlaičių pensijas. 

LR Seimas 2009 m. gruodžio 8 d. įstatymu Nr. XI-528 (skelbta "Valstybės žinios" 2009 m. gruodžio 22 d. Nr. 151, publikacijos Nr. 6775) pakeitė kelis Valstybinių socialinio draudimo pensijų straipsnius. Seimo nario Edvardo Žakario siūlymu buvo pakeistas ir šio įstatymo 38 straipsnis, kuris nustato socialinio draudimo našlaičių pensijų gavėjus. Pagal iki šio pakeitimo galiojusią 38 str. redakciją socialinio draudimo našlaičių pensijas galėjo gauti tik tie neįgalieji, kurie neįgaliaisiais pirmą kartą buvo pripažinti iki 18 m. amžiaus ir po to visą laiką buvo neįgalūs. Dėl to šios pensijos nebuvo skiriamos tiems neįgaliesiems nuo vaikystės, kurie dėl kokių nors priežasčių pirmą kartą nustatyti negalios nuvyko būdami vyresni kaip 18 m. amžiaus. Pvz., gana ilgą laiką Kauno aklųjų internatinėje mokykloje vyravo tokia tvarka, kad mokinius siųsdavo negalios (invalidumo) nustatyti tik visai prieš baigiant šią mokyklą. O mokyklą dažnai mokiniai baigdavo būdami jau vyresni nei 18 metų. Taigi dėl tokio pavėluoto negalios nustatymo nuo vaikystės neįgalūs vaikai, skirtingai nei jų nelaimės draugai, kurie kiek jaunesni pirmą kartą nuvyko nusistatyti negalios, negaudavo socialinio draudimo našlaičių pensijos. Dėl šios problemos į įvairias valstybės institucijas ne kartą kreipėsi ir LASS centro taryba ir atskiri LASS nariai. Pagal jau priimtą ir nuo 2011 m. įsigaliosiantį įstatymą socialinio draudimo našlaičių pensijas galės gauti ir tie neįgalieji, kuriems pirmą kartą negalia (invalidumas) buvo nustatyta jau vyresniems kaip 18 m., tačiau jaunesniems kaip 24 m. amžiaus, jei jie iki 2005 m. liepos 1 d. buvo pripažinti invalidais nuo vaikystės ir po to visą laiką buvo neįgalūs. Priminsiu, kad socialinio draudimo našlaičių pensijai gauti reikia turėti šiuos dokumentus: 

Piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę; 

Savo gimimo liudijimą; 

Tėvo ar mamos mirties liudijimą; 

Jei, sudarant santuoką, keitėsi pavardė, santuokos liudijimą; 

Tėvo ar mamos socialinio draudimo stažą ir draudžiamųjų pajamų (darbo užmokesčio) dydį patvirtinančius dokumentus. Šių dokumentų pateikti nereikia, jei tėvas ar mama, kuriam mirus kreipiamasi dėl našlaičio pensijos skyrimo, jau buvo socialinio draudimo senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensininkas. Tuomet pakanka "Sodrai" nurodyti, kurio miesto, rajono "Sodros" skyrius mirusiajam mokėjo pensiją. 

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo ir Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo 41 str. 5 d., pakeitimas, kuris sumažino pensininko mirties atveju jį laidojusiems asmenims išmokamų socialinio draudimo pensijų dydžius. Dabar pensija mokama už mirties mėnesį, jeigu ji dar nebuvo išmokėta, ir dar paskirtos pensijos už vieną mėnesį dydžio suma. Iki šių metų sausio 1 d. pensija buvo mokama už mirties mėnesį, jei ji dar nebuvo išmokėta, ir dar paskirtos pensijos dviejų mėnesių dydžio suma. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]