GYVENIMO AKTUALIJOS

Alvydas VALENTA

SUSITIKIMAS SU SEIMO PIRMININKE


LR Seimo pirmininkė I.DegutienėGruodžio 3-oji - Tarptautinė žmonių su negalia diena. Mūsų, neregių, santykis su šia diena kiek dviprasmiškas: viena vertus, esame tokie pat neįgalūs kaip ir kiti neįgalieji, antra vertus, kalendoriuje turime savo dieną - spalio 15-ąją ir geriau ar blogiau, bet stengiamės ją išnaudoti. Taigi gruodžio 3-oji - lyg ir ne mūsų, bet kartu ir mūsų. Visada buvome šiek tiek atskirai - nevyriausybinė neįgaliųjų organizacija, bet drauge ir tam tikras "aklųjų ordinas" su savomis tradicijomis, rašytomis ir nerašytomis žaidimo taisyklėmis, tačiau tą savo "išskirtinumą", "ypatingumą" kiekviena proga demonstruoti ar nešiotis kaip kokį tariamą kokybės ženklą būtų daugiau nei juokinga. Juo labiau, kad yra dalykų, kurių vieni patys, veikdami atskirai, niekada neišspręsime ir nepakeisime. Pastovaus, vienareikšmiško santykio su Neįgaliųjų diena turbūt ir neturėsime: kai kada minėsime, kai kada neminėsime, būsime kartu ir pasiliksime teisę turėti savo poziciją, savo nuomonę. Kalbėdami apie santykius su kitais neįgaliaisiais ar jų organizacijomis, negalime ignoruoti ir bendrų tendencijų, o jos maždaug tokios: tik veikdami kartu, įstengsime apginti savo pozicijas ir neįgaliems žmonėms šį tą iškovoti. Žinoma, tai ne taisyklė, kuria be išlygų turėtume vadovautis visada, bet tendencijos tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europos Sąjungoje diktuoja būtent tokią veiklos strategiją.  

Lietuvos neįgaliųjų forumas (LNF), vienijantis didžiąsias neįgaliųjų organizacijas, šiais metais Žmonių su negalia dieną nutarė paminėti neįgaliųjų eitynėmis ir dar kartą Vyriausybei, Seimui priminti elementarią, bet dažnai pamirštamą tiesą: "Nieko apie neįgaliuosius be pačių neįgaliųjų!" Lapkričio pabaigoje, atsižvelgdamas į Lietuvoje beįsismarkaujančią gripo epidemiją ir nenorėdamas rizikuoti savo žmonių sveikata, Forumas eitynes atšaukė. Vietoje jų - gruodžio 7 d. įvyko neįgaliųjų organizacijų, tarp jų ir LASS, atstovų susitikimas su Seimo pirmininke Irena Degutiene. Daugeliui žurnalo skaitytojų šios politikės specialiai pristatinėti nereikia, taigi to ir nedarysime. Susitikime kartu su Seimo pirmininke dalyvavo du socialinės apsaugos ir darbo ministrai: buvęs - Rimantas Dagys ir dabartinis - Donatas Jankauskas. Na, o jeigu prisiminsime, kad ir pati I. Degutienė yra buvusi šios srities ministrė, galėsime visai rimtai sakyti, kad neįgaliųjų iniciatyva vienoje vietoje gal pirmą kartą Lietuvos istorijoje susirinko socialinės apsaugos ir darbo ministrų trijulė. Nors ant buvusios ministrės pečių užgriuvo ne kurios vienos ministerijos, o visos valstybės našta, neįgaliųjų reikalus ji vis dar išmano. Seimo pirmininkės kompetencija reikalauja ir neįgaliųjų organizacijų kompetencijos: aiškumo, konkretumo, situacijos supratimo. Stebint neįgaliųjų organizacijų veiklą (nebūtinai aklųjų) kartais susidaro įspūdis, kad reikia ir vieno, ir antro, ir trečio, o rezultatas - vis tiek blogai. Kol Seimui diriguos dabartinė jo pirmininkė, panašūs triukai kažin ar "praeis". Tiesa, šiame susitikime jų neprireikė. Neįgaliųjų organizacijų atstovai kėlė tiek konkrečioms negalioms, daugiausia - judėjimo negaliai, aktualius klausimus, tiek bendresnio pobūdžio problemas. Viena svarbiausių - Jungtinių Tautų Neįgaliųjų Teisių Konvencijos ratifikavimas. Kai kas šią Konvenciją net vadina neįgaliųjų konstitucija. Konvencijos ratifikavimas Seime "kabo" jau nuo praėjusių metų. I. Degutienė neįgaliųjų atstovams garantavo, kad, patvirtinus biudžetą, artimiausiu metu bus imtasi ir "neįgaliųjų konstitucijos" ratifikavimo. Be abejo, labiausiai visų organizacijų atstovus domino pensijų, įvairių išmokų "karpymai". Susitikimas su Seimo pirmininke vyko galutinio biudžeto svarstymo ir priėmimo išvakarėse. Tuo metu, kai skaitysite šį straipsnį, jau tikrai žinosite, ką "nukirpo" ir ką paliko, taigi išsamiau kalbėti apie šią, nors ir labai aktualią problemą, nėra prasmės.  

Susitikime buvo kelti atskirų ministerijų, kitų žinybų nesusišnekėjimo atvejai. Neįgalieji dar kartą atkreipė Seimo pirmininkės dėmesį, kad daugelis jiems svarbių klausimų sprendžiama be pačių neįgaliųjų. 

Tiek gruodžio 3 dieną turėjusias įvykti neįgaliųjų eitynes, tiek susitikimą Seime inicijavo asociacija "Lietuvos neįgaliųjų forumas". Praėjus keletui dienų po susitikimo, LNF prezidentė Rasa Kavaliauskaitė "Mūsų žodžiui" sakė: "Lietuvos biudžetas priimtas. Manau, kad drauge veikdami pasiekėme ne taip jau mažai. Tikslus, kuriuos sau kėlėme minėdami Žmonių su negalia dieną, irgi įvykdėme kokiais aštuoniasdešimčia procentų. Bet kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Susitikime Seime daug priekaištų sulaukė Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba. Artimiausiu metu susitiksime su šios tarnybos vadovu, aiškinsimės, kodėl žmonės jos veikla nepatenkinti. Tiek šis susitikimas su Seimo pirmininke, tiek ir kiti susitikimai su valstybės vadovais atskleidžia vieną įdomų dalyką: su aukščiausias pareigas valstybėje užimančiais asmenimis susikalbėti, vieniems kitus suprasti ne taip jau sunku. Reikalai tampa daug liūdnesni, kai nusileidžiama iki savivaldybių. Todėl labai rimtai reikia pagalvoti, ar Lietuvos neįgaliųjų forumo pavyzdžiu neįsteigus neįgaliųjų forumų atskiruose miestuose?" 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]