LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Gruodžio 18 d. įvyko paskutinis 2009 m. LASS centro tarybos posėdis. Posėdis buvo uždaras, pagrindinis jame svarstytas klausimas - Osvaldo Petrausko atsistatydinimas iš viešosios įstaigos LASS centro taryba vadovo pareigų.  

O. Petrauskas ne tik išreiškė norą pasitraukti iš viešosios įstaigos vadovo pareigų. Jis taip pat informavo tarybą, kad nekandidatuos į LASS pirmininko postą XXI LASS ataskaitiniame-rinkiminiame suvažiavime. "Mano apsisprendimas - galutinis, - tarybai sakė LASS pirmininkas. - Entuziazmas jau nebe toks, koks buvo prieš 21 metus." Taryba patenkino pirmininko prašymą. 2010 m. sausio 6 d., laikantis aprašomame tarybos posėdyje priimto nutarimo, visi VšĮ LASS centro tarybos valdymo reikalai perduoti buvusiam įstaigos vadovo pavaduotojui Sigitui Armonui. Jis viešajai įstaigai vadovaus laikinai - iki artimiausio LASS suvažiavimo. Šiame suvažiavime bus išrinktas naujas LASS pirmininkas ir jo pavaduotojas, kurie ir perims vadovavimą tiek sąjungai, tiek viešajai įstaigai. O. Petrauskas S. Armonui perdavė ir atstovavimą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai dviejose tarybose - Lietuvos neįgaliųjų forumo taryboje bei Neįgaliųjų reikalų taryboje. Priimti ir atitinkami nutarimai.  

LASS centro tarybos posėdyje priimtas ir kitas nutarimas, kuriuo Ramunė Balčikonienė, buvusi viešosios įstaigos programų rengimo specialistė, paskirta laikinai - iki artimiausio LASS suvažiavimo - eiti pavaduotojos socialiniams reikalams pareigas. Ji pavaduotoja paskirta nuo 2010 m. sausio 7 d.  

Turime pabrėžti, kad visi pokyčiai susiję ne su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, o tik su viešąja įstaiga "LASS centro taryba". Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininku ir toliau lieka Osvaldas Petrauskas, o pavaduotoju - Sigitas Armonas. Kad būtų aiškiau, prisiminkime LASS įstatus. Jų 42 punktas skelbia: "LASS tikslams ir uždaviniams įgyvendinti, jos veiklai koordinuoti įsteigiama įstaiga, kurios vadovai yra LASS pirmininkas ir jo pirmasis pavaduotojas. Šios įstaigos veiklą reglamentuoja LASS centro taryba". LASS pirmininko ir jo pavaduotojo darbas yra savanoriškas, o VšĮ LASS centro tarybos vadovo ir jo pavaduotojo darbas - mokamos pareigos.  

O. Petrauskas negali nei pats, nei su centro tarybos pritarimu pasitraukti iš LASS pirmininko pareigų, kadangi tai - renkamas postas, ir pirmininką iš šių pareigų atšaukti gali tik tas, kas jį ir paskyrė - LASS suvažiavimas, aukščiausias sąjungos valdymo organas. O pasitraukimo iš viešosios įstaigos vadovo pareigų LASS įstatai nereglamentuoja. Tačiau LASS savo veiklą grindžia ne tik įstatais - apie tai kalbama įstatų 7 punkte: "LASS savo veiklą grindžia Lietuvos Respublikos Konstitucija, Civiliniu kodeksu, Asociacijų, Neįgaliųjų socialinės integracijos ir kitais Lietuvos Respublikos įstatymais, poįstatyminiais aktais bei šiais įstatais." Šiuo atveju šalių susitarimu darbuotojui pasitraukiant iš mokamų pareigų reikia remtis Lietuvos Respublikos darbo kodeksu.  

Eilinio XXI LASS ataskaitinio-rinkiminio suvažiavimo datą nustatys LASS centro taryba. Artimiausias posėdis numatytas sausio pabaigoje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]