SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Dalia TAURIENĖ

DU SEMINARAI


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre spalio 6-7 ir lapkričio 17-18 dienomis vyko seminarai, skirti mokytojų ir socialinių darbuotojų profesinei kvalifikacijai tobulinti. Juose buvo nagrinėjami retos, bet ypač sunkios negalios - kurčneregių - asmenų ugdymo klausimai. Manoma, kad Lietuvoje gyvena beveik 700 įvairaus amžiaus kurčneregių žmonių. 

Seminaruose dalyvavo daugiau kaip 60 specialistų (logopedai, specialieji pedagogai, socialiniai darbuotojai, tiflopedagogai, surdopedagogai (kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų mokytojai, gestų kalbos vertėjai) iš Ukmergės, Panevėžio, Alytaus, Kauno, Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos, Visagino, Nemenčinės, Pabradės specialiųjų mokyklų, ugdymo ir globos įstaigų ir Vilniaus universitetinės ligoninės Vaiko raidos centro, gestų kalbos vertėjų centrų. 

Seminarus vedė Šiaurės šalių socialinės gerovės politikos centro konsultantė ir projektų vadybininkė Bente Ramsing Ozgur. Ši kurčneregių ugdymo konsultantė savo patirtį skleidžia ne tik Danijos pedagogams, bet ir kitose Baltijos valstybėse bei Kaliningrado srityje. 

Lektorė išsamiai supažindino su Šiaurės šalių patirtimi ir praktika organizuojant kurčneregių asmenų ugdymą ir globą. B. R. Ozgur, naudodama filmuotą medžiagą, paaiškino, kaip kurčneregystė riboja asmens galimybes gauti informaciją, mokytis grupėje, trikdo gebėjimą laisvai judėti ir orientuotis aplinkoje. Žmogui, laiku negavusiam tinkamos pagalbos, gresia socialinė ir jutiminė atskirtis.  

Seminaro dalyviai turėjo retą progą susipažinti su Šiaurės šalių sutrikusios raidos vaikų pedagoginio psichologinio vertinimo patirtimi. Kurčneregių ugdymas Šiaurės šalyse yra labai brangus, nes mokymasis vyksta tik individualiai bendraujant su pedagogu.  

Seminaro metu buvo pasiūlyta Lietuvoje organizuoti "Lietuvos kurčneregių globėjų komandą". Šio sambūrio tikslas būtų skleisti Lietuvoje žinias apie šią negalią, dalintis ugdymo patirtimi, inicijuoti įstatymų pakeitimus, įteisinančius ypatingas kurčneregių tyrimo, ugdymo ir globos bei gyvenimo sąlygas.  

Kurčneregių formaliojo ugdymo pradžia Lietuvoje gali būti laikomi 2004 metai, kai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva buvo įsteigtas kurčneregių ugdymo skyrius. Skyriuje ugdomi ir konsultuojami kurčneregiai vaikai, jų tėvai, globėjai bei pedagogai.  

Seminarus rėmė Šiaurės šalių socialinės gerovės politikos centras, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]