SUKAKTYS

Aredna JOKUBAUSKIENĖ

KAPELAI "VYRA" 50


1959 m. buvusiame LAD Klaipėdos aklųjų kombinate profsąjungos pirmininko Kazimiero Budrio iniciatyva įkurta liaudiškos muzikos kapela. Šviesios atminties muzikantas, vadinamas "kapelos tėvu", visą gyvenimą grojo kontrabosu, buvo puikus žmogus, geras muzikantas ir bičiulis. Neseniai kolektyvas atšventė kūrybinės veiklos 50-metį. Pirmasis vadovas - Augustinas Kasperavičius. Nuo 1960 m. keletą metų kapelai vadovavo labai talentingas, visų mylimas ir gerbiamas vadovas Juozas Dzidolikas. Neliko be pėdsakų jo nuoširdus darbas ir pastangos - liaudiška kapela kartu su moterų vokaliniu ansambliu 1964 m. dalyvavo Lietuvos televizijoje. Tai buvo didelis įvykis kombinato kultūriniame gyvenime. 

Kapela 'Vyra' scenoje

Per daugybę metų keitėsi vadovai, muzikantai. Nuo 1988 m. kolektyvui vadovauja smuikininkas Juozas Staniulis. Turėdamas tokį kruopštų ir sąžiningą vadovą, kolektyvas aktyviai dalyvauja meninėje veikloje.  

Kadangi daugybę metų čia grojo vien tik vyrai, 1990 m. kolektyvas pavadintas žemaitišku "Vyra" vardu. 1998-1999 m. kolektyvo repertuarą savo dainomis papildė solistė Zofija Vilkienė. Tai vienas iš pajėgiausių meninių kolektyvų, kurio atliekama muzika žavi klausytojus. Kapela savo repertuare sukaupusi daugybę kolektyvinės kūrybos kūrinių, nes muziką kuria arba kapelai atlikti pritaiko jos narys Mykolas Staniūnas, tekstus kuria Vaclovas Krugelis, muziką aranžuoja vadovas Juozas Staniulis. Todėl kapelos repertuaras įdomus ir savitas. Sunku išvardinti Lietuvos miestus, miestelius ir kaimus - vietas, kurios aplankytos per 50 veiklos metų. Kolektyvas koncertavo Latvijoje, Estijoje, Armėnijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje. 

1999 m. Vilniuje vyko tarptautinė neįgaliųjų kūrybos šventė "Dermė". Joje mūsų kapela "Vyra" pripažinta geriausiu kolektyvu ir apdovanota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padėkos raštais. Šventėje kolektyvas turėjo galimybę koncertuoti Vilniaus dramos ir Jaunimo teatruose. 

2000-2001 m. "Vyra" dalyvavo LRT organizuoto konkurso "Duokim garo!" trijuose turuose ir laimėjo antrą vietą. Daug metų kapela kviečiama dalyvauti respublikinėje liaudiškų kapelų šventėje "Grok, žemaiti" Kretingoje, liaudiškos muzikos festivaliuose "Minijos vingy" Gargžduose ir regioninėje kapelų šventėje Skuode, nuolat dalyvauja kultūros centro organizuojamuose renginiuose. 

Kapelos grojami kūriniai ilgą laiką skambėjo per respublikinį radiją ir Klaipėdos TV. Už sėkmingą kūrybinę veiklą kolektyvas apdovanotas daugybe diplomų ir padėkos raštų. Kapelos muzikantai Jonas Drėgva, Mykolas Staniūnas, Albertas Mumgaudis, Pranas Mačernis jau 21 metus kartu su savo vadovu Juozu Staniuliu dovanoja visiems gerą nuotaiką.  

Tuo įsitikino visi - žiūrovai ir dalyviai, gausiai susirinkę į 50-mečio šventę, - tai Šiaulių kultūros centro aklųjų ir silpnaregių skyriaus kapela "Šelmiai"(vadovas A. Šliauteris), Kretingos rajono kultūros centro kapela "Lakštingelė" (vad. P. Razmus) ir Klaipėdos etnokultūros centro "Senoliai". 

Vienas iš pirmųjų vadovų Juozas Dzidolikas kartu sugrojo dar 1994 m. skambėjusį kūrinį - šio žmogaus dalyvavimas tapo ypatingu šventės akcentu. Mūsų kapeloje beveik visi - regėjimo negalią turintys žmonės, bet kapela lygiavertė tarp miesto kolektyvų. Žiūrovai ir dalyviai patyrė daug teigiamų emocijų, nes šventė iš tikrųjų buvo šauni. Visi linkėjo kūrybinės sėkmės, ištvermės ir ilgiausių metų. 

Pagrindiniai šventės rėmėjai - Klaipėdos savivaldybės kultūros skyrius, LASS centro taryba ir kiti. Dėkojame rėmėjams. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]