TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GRYBŲ METAS


Žemėje priskaičiuota apie 50000, Lietuvoje - iki 1500 rūšių grybų. 

Fungoterapija - gydymas grybais - sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Apie jį jau prabylama ir Lietuvoje. Japonijoje, JAV grybai naudojami vaistams ir maisto papildams gaminti. Iš grybų pagaminti gydomieji preparatai labai populiarūs Kinijoje ir Korėjoje. Šiose Rytų šalyse fungoterapijos tradicijos labai senos. 

Negalite patys grybauti - ne bėda. Grybų galima nusipirkti parduotuvėje ar gauti lauktuvių iš draugo (aišku, jeigu jis tikrai pažįsta grybus ir renka tik žinomus).  

Praėjusio šimtmečio pabaigos vokiečių mokslininko Zelnerio nuomonė, kad grybai dėl didelio chitino kiekio yra nevirškinami, šiandien jau pasenusi. Taip pat nepagrįsta nuomonė, kad grybai turi labai daug baltymų ir todėl prilygsta mėsai. Tinkamai paruošti grybai žmogaus organizmui labai naudingi. Apie daugelio grybų gydomąjį poveikį žinojo ir mūsų proseneliai. Jie gydymo tikslams naudodavo tikrinį baravyką, voveraites (teigiama, kad jos vaikams išvarydavo kirmėles), poniabudes.  

Grybuose yra 90 proc. vandens, 30-50 proc. - baltymų, cukraus, riebalų, A, B grupės vitaminų, taip pat cinko, vario, geležies, magnio, fosforo ir kalio. Įdomu tai, kad grybuose yra rachitą gydančio vitamino D, kurio nėra žaliuose augaluose. Jis nežūva ir po džiovinimo ar kulinarinio apdorojimo. Voveraitės ir baravykai turi ir vitamino C. Grybuose aptikta ir į antibiotikus panašių elementų, naikinančių bakterijas, gydančių infekcijas. Labai vertinamos grybo kvapiosios medžiagos, kurios suteikia patiekalams pikantiško skonio bei aromato. Grybai teigiamai veikia virškinimo procesą ir žarnyno peristaltiką, gerina apetitą. Iš grybų galima pagaminti daugybę karštų patiekalų, šaltų užkandžių. 

Kaip teigia vienas iš Lietuvos biochemikų, kai kuriuos grybus galima valgyti ir žalius. Sveikiausia - suvalgyti gabalėlį žalio kruopščiai nuplauto jauno baravyko ploną griežinėlį ar griežinėlį rudmėsės, o ne čirškinti riebaluose su grietine ir kimšti šaukštais prieš naktį. Pavyzdžiui, pievagrybius dažnai salotoms naudoja žalius, kaip vieną iš komponentų. Jie turi mažai kalorijų ir daug vandens. Gausu baltymų, užtektinai organizmui reikalingų aminorūgščių, fosforo, lecitino, trukdančio kauptis cholesteroliui. Yra fermentų, kurie skaido riebalus. 

Nors grybavimo sezonas per metus trunka tik kelis mėnesius, bet ant mūsų stalo grybų gali būti ištisus metus. Grybus galima žiemai džiovinti, sūdyti, marinuoti, rauginti, užšaldyti. Tuomet visiems metams turėsite grybų įvairiems patiekalams gaminti, taip pat ir pasninko valgiams. 

Džiovinti reikia sveikus, ką tik surinktus grybus. Jų neplaukite, tik nušluostykite drėgna servetėle. Geriausia džiovinti 2-3 dienas 40 laipsnių temperatūroje. Džiovintus grybus laikykite tamsiuose stiklainiuose. Nelaikykite lininiuose maišeliuose, nes pro audinio skylutes gali įlįsti kandys, be to, išgaruoja aromatinės medžiagos. 

Šaldykite grybus maistui skirtose plastmasinėse dėžutėse ar plastikiniuose maišeliuose, - 18 laipsnių temperatūroje juos galima laikyti keletą mėnesių. 

Marinatą grybams ruošiame kaip daržovėms - agurkams ar pomidorams. Rūgščiame tirpale laikomus grybus pakanka pasterizuoti vieną kartą, nes rūgšti aplinka labai nepalanki mikroorganizmams. Geriausiai yra marinuoti baravykus, raudonviršius, voveraites, lepšius, makavykus. Gerai išlaiko išvaizdą, skonį ir kvapą. 

Sūdyti, rauginti grybai yra sveikiausi. Tai paprasčiausias ir saugiausias būdas ruošiant žiemai. Sūdant 1 kg grybų reikia 150 g druskos. Grybus sudedame į medines statinaites, tinka moliniai, emaliuoti, moliniai nehermetiškai uždaryti indai (sudėjus ir apibarsčius sluoksniuojant druska grybus, uždengiam švaria marle ar linine skepeta, dangčiu, mažesniu negu indas, ir paslegiame). Rūgstantys grybai turi būti apsemti skysčiu, kad nesugestų. 

 

Grybų sriuba (4-5 porcijos) 

350 g šviežių ar šaldytų baravykų, kilogramo bulvių, 350 g svogūnų, 0,5 litro grietinėlės, maltų juodųjų pipirų, 100 g sviesto ir druskos. 

Grybai (paimti iš šaldiklio atšildomi), nuplaunami, supjaustomi bei kepami 5-10 minučių įkaitintame svieste. Grybams pageltus iki auksinės spalvos, keptuvė nukeliama nuo ugnies. Bulvės nuskutamos ir supjaustytos dedamos į vandenį tiek, kad apsemtų. Joms išvirus, nuoviro negalima nupilti. Išgriebtos bulvės sutrinamos, įberiamas žiupsnelis druskos, pipirų. Trintų bulvių masė suverčiama į puodą, kuriame liko nuoviro. Į šį puodą įpilama pusė litro daugiau kaip 30 procentų riebumo grietinėlė. Sriubą būtina pagardinti svieste keptais svogūnais. Pusę jų sutriname, o kitų - ne. Sudėjus paruoštus grybus bei abiem būdais paruoštus svogūnus, puodas dar kartą užkaičiamas, kad sriuba užvirtų. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]