SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

GOLBOLININKAI PAPILDĖ AUKSO KRAITĮ


Lietuvos golbolo rinktinėVokietijoje, Miunchene, vykusiame Europos golbolo čempionate Lietuvos rinktinė antrą kartą tapo nugalėtoja. Pirmą kartą analogiški aukso medaliai buvo iškovoti 2007 metais Turkijoje, Antalijoje. 

Čempionato Miunchene finale mūsų šalies golbolo elitas net dešimties įvarčių pranašumu 14:4 sutriuškino slovėnus, kuriems šių pirmenybių pradžioje netikėtai pralaimėjo 3:6. 

Starte patirta nesėkmė buvo vienintelė šiose pirmenybėse. Sunkios buvo ir antrosios rungtynės - ispanai nugalėti tik vieno įvarčio pranašumu 7:6. Likus tik septynioms sekundėms iki šių permainingų rungtynių pabaigos, lemiamą įvartį pelnė 2002 m. Brazilijoje vykusio pasaulio čempionato geriausiu žaidėju pripažintas Genrikas Pavliukianecas. 

Po tokios sunkios čempionato pradžios pirmajame etape kiti varžovai buvo įveikti be problemų: belgai 13:5, švedai - 11:1, vokiečiai - 8:4, vengrai - 10:3, danai - 6:2. Švedijos golbolininkai antrą kartą buvo sutriuškinti 12:4 pusfinalyje. 

Miunchene Lietuvos rinktinei atstovavo tik Vilniaus "Šaltinio" klubo nariai, kurių gretas nuolat papildo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre esančiame "Šarūno" klube parengti jauni gabūs žaidėjai. 

Šių metų Europos aukso medaliais pasidabino Sidnėjaus (2000) ir Pekino (2008) parolimpinių žaidynių vicečempionai, 2006 m. pasaulio ir 2007 m. Europos čempionai, kitų planetos ir senojo žemyno pirmenybių laureatai Marius Zibolis, Genrikas Pavliukianecas ir Arvydas Juchna, Pekino parolimpinių žaidynių vicečempionai, pasaulio bei Europos čempionai Saulius Leonavičius ir Nerijus Montvydas, taip pat šių metų Europos pirmenybių debiutantas Mantas Panovas. Rinktinės treneris - Karolis Levickis. 

Lietuvos rinktinė Miunchene pelnė 84 įvarčius. Rezultatyviausiai žaidė - daugiau kaip trečdalį įvarčių - net 31 - įmušė Nerijus Montvydas. 

 

- Kur buvo sunkiau iškovoti aukso medalius - Antalijoje ar Miunchene? - klausiu rinktinės trenerio K. Levickio. 

- Turkijoje daug problemų buvo tik finalo rungtynėse su ispanais. Likus septynioms sekundėms iki šių varžybų pabaigos, lemiamą įvartį pelnė G. Pavliukianecas ir laimėjome 2:1. 

Pirmenybių Miunchene starte mūsų žaidėjai dar nesugebėjo susikaupti, atskleisti visų savo pranašumų. Tada žaidėjams paaiškinau visas mūsų problemas, pasakiau, kaip jas išspręsti ir siekti medalių. 

- Kitais metais Didžiojoje Britanijoje vyks golbolo pasaulio čempionatas. Ar tikitės, kad golbolininkų apdovanojimų kraitis bus papildytas ir tų pirmenybių aukso medalių antruoju komplektu? - klausiu golbolo Lietuvoje vieno iš pradininkų, "Šaltinio" klubo pirmininko Raimundo Šimkaus. 

- Norime ir tikimės. Mes jau 11 metų, nuo 1998 metais Ispanijoje vykusiame pasaulio čempionate pirmą kartą laimėtų bronzos medalių, esame planetos golbolo elite, tad reikės ir kitais metais pateisinti golbolo gerbėjų lūkesčius. 

 

 

Lietuvos parolimpinis komitetas nuoširdžiai sveikina Lietuvos aklųjų golbolo vyrų rinktinę Vokietijoje apgynusią Europos čempionų titulą. Jūsų iškovoti medaliai yra labai svarbūs visam šalies neįgaliųjų sportui. Tikimės, kad kelyje į Londono parolimpines žaidynes jūsų komanda ir toliau garsins Lietuvą. Džiaugiamės jumis, jūsų ištverme, entuziazmu ir stiprybe. Linkime kuo geriausios kloties. 

 

Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas
Vytautas Kvietkauskas

 


* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]