MINTYS

Pranas ŽIOGAS

IR SUMANĖ AKLAS ŽIOGELIS PAILSĖTI PALANGOJE


Kvapniosios bitutės jau išdalino saldų medutį dūzgalėms bitutėms, bet saulė vis dar svaido karštus spindulius, nors aklam žiogeliui jie akių nespigina, tik kūnelį kaitina. Ir nutarė žiogelis nukeliauti pas jūrą, iki soties prisiuostyti jodo, pasiblaškyti Palangoje poilsiaujančių ir vargstančių žmogeliukų skruzdėlyne. 

Jei esi tvarkingas vabaliukas ir visada žinai, kur yra sudėti tavo daiktai, daikteliai ir daikčiukai, tai pasiruošimas trunka trumpiau nei pati kelionė. Poilsio turiningumas ir kokybė beveik visiškai nepriklauso nuo sukrautos kuprinės storio ir svorio. Viską lemia piniginės turinys. Tik pas kurį aklą, ir dar žiogą, gali būti daug šlamančių?!  

Vos įriedėjus į žinomiausią Lietuvos kurortinį miestelį, iš karto supranti, kad ne veltui "Bavarai" dainavo, jog Palanga - močiučių. Tvarkingai išsirikiavusios lyg pakelės stulpai, aukštai iškėlusios lenteles su pasiūlymais apsigyventi, jos kantriai laukia savo aukų, atsiprašau, klientų. Jei bandysite su jomis tartis, tai bemaž visos siūlys apsigyventi vos ne ant pačio tilto, na, bent jau tokioje vietoje, kad į jūros bangas galėsite šokti tiesiog iš lovos pro langą. Taigi, jokių sunkumų apsigyventi nėra, net jei nebuvote nieko iš anksto užsisakęs. Tik ar poilsiaujantiems žiogeliams ir plaštakėms rūpi buitiniai reikalai?! Kuo greičiau mesti kuprines į kampą, įšokti į maudymuisi skirtas kelnaites ir šuoliais į tą pusę, kur ošia Baltija.  

Prie jūros galima gauti daug nemokamų pramogų: į plaučius sveikatą ir gaivumą pumpuojantį orą, ypač gražia, šokoladine spalva dažančią saulę, šilto smėlio kopas, žaismingas bangas ir vėją, bandantį atlikti iš karto tris simfonijas. Dar galite klausytis ar nesiklausyti šalia įsitaisiusių kaimynų intymių pokalbių, ginčų, žaidžiančių vaikų, o taip pat rimtų dėdžių bei tetų krykštavimo ir, savaime suprantama, nuolat skambančių balsų, siūlančių šalto alaus, karštų čeburekų ir keptos duonos. 

Net ir įsitaisius visai netoli kranto, aklam žiogeliui nelengva be nuotykių pasiekti išsvajotas bangas. Sudėtinga neužlipti ant kokio nuvirtusio nuogo kūno, nesugriauti kokios vienadienę istorinę vertę turinčios smėlio pilies ir nesukelti jos mažagabaričių kūrėjų ir statytojų pasipiktinimo ar net ašarų. Bangų mūša, vėjo gaudesys ir didelis svylančių žmonių triukšmas neleidžia pasinaudoti taip dažnai mums gelbstinčia klausa. Aklo žiogelio maudymąsi lemia keletas faktorių: jei jūra audringa, o bangos ritasi tiesiai į krantą, tai orientuotis daug lengviau, juolab kad tada nereikia toli bristi, - bangos pagauna įkaitusį kūną vos žengus keletą žingsnių. Įdomiau būna, kai bangos juda net keliomis kryptimis. Tada po maudymosi pasiekti "tą patį krantą", t. y. išbristi toje pat vietoje, kur ir įbridai, jokių šansų. Tokiais atvejais pasiekti sausumą padeda žmonių balsai. Kaip čia neprisiminsi neseniai rodytos televizijos laidos apie prancūzus, kurie sukūrė sistemą, leidžiančią aklam orientuotis atviruose vandens telkiniuose. Paspaudęs specialaus aparatėlio mygtuką, neregys gauna naudingą informaciją apie tai, kiek jis nutolęs nuo kranto, kuria kryptimi plaukia ir kurioje pusėje yra krantas. Gal greitai ši naujovė atkeliaus ir pas mus. Net ir be jokių techninių pagalbos priemonių jūra gali suteikti bet kuriam aklam žiogeliui neišmatuojamai daug džiaugsmo ir malonių pojūčių.  

Palanga, tai - ne tik jūra ir kopos. Pasiūlymų papramogauti daug, o ką pasirinkti žiogeliui su nematančiomis akelėmis? Negailestingam metų skaitliukui rodant vis riebesnį skaičių, vis mažiau norisi save kankinti visaip besivartaliojančiuose, kylančiuose ir krintančiuose atrakcionuose. Į vieną iš tų atrakcionų neregiui iš viso neverta bandyti kelti kojos, nes ten žmonių nervų sistemą bandoma patikrinti vaizdais. Matydami ramiai sau sėdintį ir visai į aplinką nereaguojantį žiogelį, atsakingi pareigūnai tokį nesusipratėlį galėtų išvežti kai kur patikrinti. Jokio malonumo nei kūnui, nei sielai nesuteikia ir vaikščiojimas tomis piniginei pavojingomis vietomis, kur siūloma laimei, o gal nelaimei, mums nematoma gausybė smulkmenyčių, blizgučių ir kitokių niekučių. Viena pramoga labai patiko - tai pasivažinėjimas dviviečiu velomobiliu. Tokią priemonę norėčiau turėti asmeniškai ir naudotis visą vasarą. Žinoma, prie vairo pačiam sėstis neverta. Reikia turėti patikimą draugą ar draugę, kurie bent viena akimi galėtų atskirti kelio ženklus nuo reklaminių stendų. Kaip smagu ir malonu minti pedalus, ypač kai automobilių vairuotojai kurorte tokie tolerantiški, kantrūs ir geranoriški. Tai galima pasakyti ne tik apie eismo dalyvius. Visi poilsiautojai tokie linksmi, draugiški, lyg būtų ne iš krizės kamuojamos Lietuvos. Tik kalba išduoda, kad priklausome tai pačiai tautai. Gaila tik, kad tokią puikią nuotaiką kažkas poilsiautojams akimirksniu atimdavo, vos įžengdavo į kokią didesnę sausakimšą parduotuvę.  

Vakarinė Palanga neįsivaizduojama be Basanavičiaus gatvės. Čia aklam žiogeliui net ir visiškai vienam - jokių šansų paklysti. Svarbu įsimaišyti tarp žmonių, judančių tilto link ar nuo jo - ir gali sau judėti, lyg plauktum pasroviui sraunia upe. Kelionės metu būsi veikiamas iš restoranų ir kavinių sklindančių garsų ir kvapų. Reikia pripažinti, kad, įvedus griežtesnius triukšmo apribojimus, dabar sklindantys garsai jau netrikdo klausos, kaip tai buvo prieš kelerius metus.  

Jei kam nusibosta centrinės gatvės šurmulys, yra puikių parkų ir skverelių, kur tikrai smagu pasivaikščioti. Šiame rašinyje nuolat minimą žiogelį sužavėjo kamerinės muzikos ansamblio koncertas Gintaro muziejaus terasoje. Vėstančio vakaro paslaptingoje tyloje nuskambėję klasikinės muzikos garsai užbūrė ir įtraukė į savitą, nežemišką gamtos, muzikos garsų ir dvasiškai pakylėto žmogaus harmonijos pasaulį. Supratau, kad šias nenusakomo jausmo akimirkas Palangos svečiai išsiveš kaip brangiausią ir vertingiausią suvenyrą.  

Šios kelionės išvada: jei norite iš tikrųjų pailsėti, o ne kas minutę versti savo smegenis ieškoti išeičių iš kiekvienos, vis iškylančios situacijos, privalote šalia turėti regintį draugą ar draugę. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]