TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

FINANSINĖ PAGALBA NEĮGALIEMS STUDENTAMS


Prasidėjus naujiems mokslo metams pravartu pasiaiškinti, kokią specialią finansinę pagalbą Lietuvos valstybė teikia neįgaliems studentams. Specialių tik neįgaliems studentams skirtų finansinės pagalbos priemonių skyrimo ir mokėjimo tvarką reglamentuoja 2006 m. rugpjūčio 29 d. LR Vyriausybės nutarimas Nr. 831 "Dėl finansinės pagalbos priemonių teikimo neįgaliesiems, studijuojantiems aukštosiose mokyklose, tvarkos aprašo patvirtinimo", skelbtas laikraštyje "Valstybės žinios" 2006 m. rugpjūčio 31 d., nr. 93, publikacijos Nr. 3655. 

Šis nutarimas numato dvi finansinės pagalbos priemones. 

1. Tikslinė išmoka specialiesiems poreikiams tenkinti. Ši išmoka mokama kas mėnesį ir jos dydis yra pusė valstybinio socialinio draudimo bazinės pensijos, taigi šiuo metu - 180 Lt. 

2. Tikslinė išmoka studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti. Ši išmoka skiriama kartą per semestrą tik valstybinių aukštųjų mokyklų iš biudžeto nefinansuojamose arba dalinai finansuojamose vietose studijuojantiems neįgaliesiems. Jos dydis - 3,2 bazinės socialinės išmokos, anksčiau vadintos MGL, šiuo metu - 416 Lt. 

Abidvi aptariamos išmokos skiriamos tik tiems neįgaliems studentams, kurie atitinka visas šias sąlygas: 

1) nustatytas ne didesnis kaip 45 proc. darbingumo lygis, arba sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis arba iki 2005 m. birželio 30 d. I ar II invalidumo grupė; 

2) pirmą kartą studijuoja pagal universitetinių I ar II pakopos arba vientisųjų universitetinių ar neuniversitetinių studijų programą; I pakopa - tai yra vadinamos bakalauro studijos, II pakopa - magistrantūra. Neuniversitetinės studijos - tai studijos kolegijose; 

3) neturi įsiskolinimų pagal studijuojamą studijų programą ir drausminių nuobaudų; 

Abidvi aptariamos finansinės pagalbos priemonės teikiamos neatsižvelgiant į neįgaliojo pasirinktą studijų formą, - nuolatinės ar ištęstinės (seniau vadintos neakivaizdinės) studijos. 

Iš komentuojamo teisės akto akivaizdu, kad nė viena iš aptariamųjų finansinės pagalbos priemonių neteikiama tokiais atvejais: 

1) neįgaliems pradinių, pagrindinių, vidurinių ir profesinių mokyklų moksleiviams; 

2) neįgaliems studentams, kuriems nustatytas didesnis kaip 45 proc. darbingumo lygis, arba lengvas neįgalumo lygis bei senatvės pensijos amžių sukakusiems neįgaliesiems, nes jiems nustatomas ne darbingumo ar neįgalumo lygis, o tik specialiųjų poreikių lygis; 

3) neįgaliems studentams, kurie ne pirmą kartą studijuoja tos pačios pakopos studijų programas, pvz., antros bakalauro studijos, antra magistrantūra ar antrą kartą studijuoja kolegijoje;  

4) neįgaliems doktorantams. 

Tikslinė išmoka studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti neskiriama ne valstybinėse aukštosiose mokyklose studijuojantiems neįgaliesiems ir, žinoma, tiems neįgaliesiems, kurių studijas visiškai finansuoja valstybė, t.y. kuriems patiems už studijas nieko nereikia mokėti. 

Dėl finansinės pagalbos priemonių skyrimo neįgalūs studentai turi per dešimt dienų nuo studijų metų pradžios arba nuo aplinkybių, suteikiančių teisę į išvardintas finansinės pagalbos priemones atsiradimo (pvz., darbingumo lygio nustatymo), kreiptis į savo aukštosios mokyklos administraciją ir pateikti prašymą bei neįgaliojo pažymėjimą. Sprendimą dėl finansinės pagalbos skyrimo ar mokėjimo nutraukimo priima aukštoji mokykla. Tačiau tai šiai mokyklai nieko nekainuoja, kadangi visas tam reikiamas lėšas jai skiria Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Neturėtų kilti problemų ir pavėlavusiems kreiptis dėl finansinės pagalbos, kadangi aptariamo teisės akto 10 p. nustato, kad tokiu atveju išmokos už visą einamąjį semestrą vis tiek grąžinamos. Jei dėl pavėluoto kreipimosi už kokį mėnesį ar porą tikslinės išmokos specialiesiems poreikiams tenkinti neišmokamos, jos lygiomis dalimis turi būti grąžinamos per kitus semestro mėnesius.  

Jei neįgalieji už studijas sumoka savo lėšomis, tačiau, nepasibaigus tam semestrui, spėja pateikti prašymą dėl finansinės pagalbos, tikslinės išmokos studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti išmokamos per 10 dienų nuo lėšų gavimo iš Neįgaliųjų reikalų departamento. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]