SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

GOLBOLO TEISĖJUS BURIA ASOCIACIJA


Lietuvos golbolo teisėjų asociacijos iniciatorius R.VenckutonisVilniečio Rimanto Venckutonio iniciatyva 2007 metais įsteigta Lietuvos golbolo teisėjų asociacija (LGTA) dabar turi autoritetą ir už šalies ribų. LGTA dvylikos narių gretose yra net devyni itin prestižinio lygio IBSA (Tarptautinė aklųjų sporto federacija) teisėjai, kurie teisėjauja aikštėse. Jie nuolat kviečiami į įvairias tradicines tarptautines varžybas ir į IBSA oficialius renginius. 

Didžiausią tarptautinį patyrimą turi jau 20 metų teisėjaujantis LGTA prezidentas, buvęs ilgametis Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) generalinis sekretorius, dabar Vilniaus "Šaltinio" klubo sporto vadybininkas R. Venckutonis. Jis vienintelis iš šalies golbolo arbitrų teisėjavo 1996 metais Atlantoje vykusiose parolimpinėse žaidynėse. R. Venckutonis taip pat teisėjavo Pasaulio taurės varžybose (1996 m. Italijoje), trijuose Europos čempionatuose (1993 m. Didžiojoje Britanijoje, užpernai Turkijoje ir šiemet Portugalijoje), Europos taurės turnyre (1995 m. Vokietijoje). 

Į šią vasarą Portugalijoje vykusias Europos vyrų golbolo čempionato C grupės varžybas buvo pakviesti du LGTA nariai - R. Venckutonis ir IBSA lygio arbitrė kaunietė Vilma Bašinskaitė. Šiam renginiui vadovavęs IBSA atstovas olandas Pieteris Westerhoutas lietuviams patikėjo aikštėje taisėjauti po septynerias rungtynes. Finalo mačui tarp Olandijos ir Suomijos rinktinių, kurios iškopė į aukštesnį lygį, R. Venckutonis teisėjavo kartu su suome Raili Sipura. 

R. Venckutonis ir V. Bašinskaitė aštuonis kartus buvo ir šio čempionato sekretorių gretose. 

Šiemet į IBSA oficialias varžybas kviečiamas dar vienas LGTA narys kretingietis Audrius Embrasas. Šis IBSA lygio arbitras teisėjaus Europos čempionate. 

Į IBSA oficialius turnyrus kviečiami tik aukšto lygio teisėjai. Jų lygis nustatomas kas ketveri metai. Iš LGTA narių vieninelis R. Venckutonis du kartus turėjo aukščiausio - trečiojo lygio - kategoriją. 

IBSA darant pataisas golbolo teisyklėse kinta ir reikalavimai teisėjams. Penki antrojo lygio Lietuvos teisėjai kitais metais sieks trečiojo lygio. 

Aukštesnio lygio siekiantiems golbolo teisėjams būtina kuo didesnė prestižinių varžybų praktika. Gimtinėje jie kasmet teisėjauja tik ketveriose varžybose - Lietuvos čempionato trijuose etapuose ir vieninteliame tarptautiniame Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS taurės turnyre. 

Lietuvos teisėjai kasmet kviečiami ir į tris tradicinius tarptautinius turnyrus: sausį - į Suomiją, birželį - į Slovėniją ir liepą - į Ispaniją. Už tokias keliones moka ne varžybų organizatoriai, bet LGTA. Jos lėšos nedidelės. Jeigu turėtų daugiau solidžių rėmėjų, teisėjų galimybės kaupti tarptautinių varžybų patyrimą būtų geresnės. 

LGTA nariai, tarp jų septyni IBSA antrojo lygio arbitrai, kurių gretose yra jau minėti R. Venckutonis, V. Bašinskaitė ir A. Embrasas, šio mėnesio pirmąjį savaitgalį teisėjavo Trakuose vykusiame Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS taurės tarptautiniame turnyre, kuriame dalyvavo beveik visas pasaulio golbolo elitas. 

Šias prestižines varžybas laimėjo Lietuvos pirmoji komanda. Ji finale 6:0 sutriuškino Atlantos parolimpinių žaidynių čempionę Suomijos rinktinę. 

Nugalėtojams atstovavo didelį patyrimą turintys Vilniaus "Šaltinio" sporto klubo keturi žaidėjai, parolimpinių žaidynių vicečempionai, pasaulio ir Europos čempionai Marius Zibolis, Genrikas Pavliukianecas, Saulius Leonavičius ir Nerijus Montvydas, taip pat Vilniaus "Šarūno" golbolininkas Justas Pažarauskas ir Panevėžio "Šviesos" klubo narys Nerijus Užusienis. 

Trečiąją vietą iškovojo Lietuvos antroji rinktinė. Ji lemiamoje dvikovoje 9:8 įveikė svečius iš Vokietijos. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]