RENGINIAI

Teresė PANGONIENĖ

MUZIKA YRA VISUR


"Muzika nuplauna kasdieninio gyvenimo dulkes nuo sielos." (Berthold Auerbach) 

"...muzika yra ore, muzika yra visur, pasaulis yra jos pilnas. Ir tu paprasčiausiai pasiimi tiek, kiek tau reikia." (Edward Elgar)  

"Kai dingsta žodžiai, prasideda muzika." (Heinrich Heine) 

 

Tokiais žodžiais ir skambiu himnu muzikai Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokiniai 2009 metų gegužės 22 dieną pradėjo respublikinį aklų ir silpnaregių vaikų bei jaunuolių meninės raiškos ir kūrybos festivalio-konkurso "Pavasario vyturiukai" baigiamąjį turą. Dainininkai, instrumentininkai, jaunieji aktoriai į Kauno aklųjų ir silpnaregių centro salę sugužėjo iš visos Lietuvos - nuo Ignalinos iki Klaipėdos. Gal todėl renginyje skambėjo įvairių žanrų ir epochų muzika - ji sukūrė tikrai šventišką, pakylėtą nuo kasdienybės nuotaiką. Vėliau atsiliepimai liudijo, kad buvo smagu ir dalyviams, ir tėveliams, ir mokytojams, ir žiūrovams - niekas nestokojo geros nutaikos iš pirmo žvilgsnio gana kuklioje salėje. 

Dalyvių pasirodymą vertino kompetentinga komisija: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybos vyresnioji specialistė, projekto koordinatorė, komisijos pirmininkė Danutė Cidzikienė, Kauno J. Gruodžio konservatorijos fortepijono mokytoja metodininkė Reda Stabinskienė, Kauno valstybinio muzikinio teatro artistė Živilė Strelčiūnienė, Kauno 1-osios muzikos mokyklos pučiamųjų skyriaus mokytojas metodininkas Vytautas Barniškis. 

Tiek visi salėje esantys ir nuolat dalyvaujantys aklųjų ir silpnaregių meninės raiškos konkursuose, tiek vertinimo komisija pastebėjo, kad muzikinių kūrinių atlikimas vis geresnis, profesionalesnis. Vertinimo komisijos nuomone, ypač gražiai skambėjo muzikiniai "tandemai": smuiko ir fortepijono (Ignalinos muzikos mokyklos mokinys Justas Bečelis ir koncertmeisteris Justas Čeponis), saksofono ir fortepijono (Kauno 1-osios muzikos mokyklos mokiniai Gražvydas Sidiniauskas ir Silvija Petkevičiūtė). 

Visi dalyviai pasirodė puikiai - atrodo, nebuvo pralaimėjusių, visi buvo įvertinti gerais balais ir apdovanojimais, bet ypač gerai komisija įvertino Gražvydą Sidiniauską (saksofonas, Kauno 1-oji muzikos mokykla, mokytojas Audrius Barniškis), Ypač gerai komisija įvertino M. DvylaitįMindaugą Dvylaitį (akordeonas, Kauno 1-oji muzikos mokykla, mokytoja Violeta Gadliauskienė) ir Justą Pažarauską (fortepijonas, Vilniaus muzikos mokyklos "Lyra" LASUC skyrius, mokytoja Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė). Šių instrumentininkų muzikavimas tikrai išskirtinis, atskleidžiantis ne tik grojimo technikos lygį, bet ir pačią atliekamo kūrinio sielą, nuotaiką. 

Šventėje nestigo geranoriškumo, tarpusavio pagalbos ir, kaip jau minėta, puikios nuotaikos. Kad taip būtų, labai daug darbo įdėjo festivalio organizatoriai - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga ir Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras. LASS centro tarybos vyresnioji specialistė, projekto koordinatorė, komisijos pirmininkė Danutė Cidzikienė nuoširdžiai dėkojo ne tik dalyviams, bet ir mokytojams, koncertmeisteriams, kurių įnašas į sutrikusios regos vaikų ir jaunuolių kūrybinį ugdymą yra tikrai neįkainojamas. Taip pat buvo padėkota ir renginio rėmėjams: Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybai, Lietuvos aklųjų bibliotekai, VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrui, Kauno aklųjų ir silpnaregių centrui. Visi tikimės, kad ši graži tradicija nenutrūks, kad mūsų laukia dar daug tokių nuostabių renginių. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]