RENGINIAI

Ingrida GABRIALAVIČIŪTĖ

KARJEROS DIENA


Regos negalia neturi trukdyti siekti karjeros - balandžio 25 dieną verslininikai, spaudos atstovai galėjo įsitikinti, kad žmonės, turintys regos sutrikimų, su šiuolaikine technika gali dirbti pačius įvairiausius darbus. Apie 30 Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) vyresnių klasių mokinių susirinko į Vilniaus verslo uosto konferencijų salę, į Karjeros dieną. Šią dieną vykusioje darbų mugėje 17 tarptautinių ir Lietuvos įmonių pasakojo mokiniams apie savo veiklą. Mažose grupelėse mokiniai ir verslo atstovai aktyviai diskutavo apie tai, kas svarbu norint dirbti vienokį ar kitokį darbą, kokio išsilavinimo reikia, kuo dar svarbu domėtis ir kaip galima šiems darbams ruoštis jau dabar, mokantis mokykloje.  

Itin didelio aklųjų ir silpnaregių jaunuolių susidomėjimo sulaukė kompozitorius Titas Petrikis - jis supažindino su kompozitoriaus darbu, kuriame naudojamasi šiuolaikinėmis technologijomis. Muzika besidomintys mokiniai truputį apgailestavo, kad skirto laiko nepakako visoms kūrybinėms galimybėms aptarti bei joms išbandyti.  

"Dauguma aklųjų pasirenka masažuotojo profesiją. Tai gera specialybė, bet man tai atrodo kaip savęs neįvertinimas. Galima labai daug kur dirbti ir labai daug kur realizuoti savo galimybes", - kalbėjo neregys Janušas. Iš tiesų dalyvavusių renginyje mokinių svajonės daug įvairesnės nei tradiciškai su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis siejamos masažuotojo ir muzikanto profesijos, - tai teisė, programavimas, istorija, psichologija, žurnalistika, dizainas, kineziterapija, administravimas ir t.t.  

Įmonių atstovai, pabendravę su mokiniais, galėjo įsitikinti, kad žinantys ko nori jauni žmonės, nors ir turi regėjimo negalią, gali būti geri darbuotojai. O apsilankius prie LASUC stendo buvo galima pamatyti ir praktiškai pabandyti, kaip šiuolaikinės technologijos leidžia neregiams dirbti pačius įvairiausius darbus. LASUC mokiniai ne tik susipažino su Karjeros dienoje dalyvavusių įmonių veikla, bet ateityje galės jose ir apsilankyti - gegužės 26 dieną įmonės pakvies jas sudominusius mokinius pusę dienos truksiančios stažuotės. Karjeros dienos dalyvius pasveikinti atvyko švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius, ji sulaukė ir žiniasklaidos susidomėjimo.  

Karjeros diena - tarptautinio socialinio projekto "Matyk svajonę" dalis. Projektą įgyvendina JCI (Junior Chamber International - Tarptautiniai jaunimo rūmai), sostinė ir JCI Wonderful Copenhagen kartu su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centru. Projektas prasidėjo vasario pabaigoje LASUC mokiniams skirtu seminaru, kurį vedė lektoriai iš Danijos. Ypač naudinga buvo pažintis su JCI nariu Larsu Kjaeru Hansenu - visišką regėjimo negalią turinčiu, bet itin aktyviu vaikinu, nestokojančiu interesų ir pomėgių, jau daug pasiekusiu.  

Projekte taip pat dalyvauja savanoriai, kurie tapę mentoriais (patarėjais) padės suprasti mokiniams savo tikslus, pasirinkti karjeros kryptį, paskatins ir juos palaikys. Mokinių ir jiems paskirtų patarėjų susitikimas įvyko antroje Karjeros dienos pusėje. Mokiniai tikisi, kad mentoriai bus ne tik geri pagalbininkai renkantis profesiją bei planuojant ateitį, bet taps ir gerais draugais. Mentorystės programa - naujas patyrimas, galimybė sutikti pozityvių, aktyvių, atvirų jaunų žmonių, pasiruošusių dalintis savo patyrimu.  

Tikimės, kad iki rudens, kol projektas vyks, bent kiek pasikeis darbdavių nuostatos apie regos negalią turinčius žmones ir jų galimybes, o aklieji ir silpnaregiai mokiniai "pamatys savo svajones" ir aktyviau sieks juos dominančių profesijų. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]