RENGINIAI

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

ŠEŠIATAŠKIO RAŠTO ŠVIESA


Mergaitė skaito iš brailio knygos2009 metų gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Lietuvos aklųjų bibliotekoje įvyko respublikinis skaitymo brailio raštu konkursas. Tai - tradicinis, kas dveji metai vykstantis renginys, kurį biblioteka rengia nuo 1970 metų. Tačiau meninio skaitymo brailio raštu konkursai vyko ir dar anksčiau - pirmasis jų surengtas 1960 metais.  

Minint Luji Brailio, aklųjų rašto sukūrėjo, 200-ąsias gimimo metines, šiais metais respublikinį konkursą dedikavome šiai reikšmingai sukakčiai. 

Kaip ir kasmet į konkursą pateko atrankinių jo turų - regioninių skaitymo brailio raštu konkursų nugalėtojai. Šie konkursai vyksta Lietuvos aklųjų bibliotekoje Vilniuje ir jos filialuose, taip pat Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC) bei Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Norisi pasidžiaugti dalyvių gausa - atrankiniuose turuose dalyvavo net 101 skaitytojas brailio raštu. Į respublikinį konkursą atrinkti 39 dalyviai. Jie suskirstyti į tris grupes: stipresniųjų (150 žodžių tekstas), vidutinio pasirengimo (100 žodžių) ir moksleivių. Ši savo ruožtu padalinta dar į tris pogrupius: jaunesniųjų (IV-VI klasės, 70 žodžių), vyresniųjų (VII-IX klasės, 100 žodžių) ir vyriausiųjų (X-XII klasės, 150 žodžių). Taigi, Lietuvos aklųjų bibliotekos skaitykloje, interneto svetainėje ir salėje dirbo trys vertinimo komisijos, kurios vertino ne tik skaitymo greitį, bet ir jo raiškumą, aiškumą, klaidų skaičių. 

Jauniausiam dalyviui N. Prušinskui dovaną įteikė LAB direktorės pavaduotojas J. ValentukevičiusGeriausia skaitove šalyje šiemet - jau nebe pirmą kartą - tapo Vitalija Petkutė iš Šilutės, kuri 150 žodžių tekstą brailio raštu perskaitė per 1,32 min. Stipriausių skaitovų grupėje skirtos dvi antrosios ir dvi trečiosios vietos. Antrąją vietą užėmė Aurimas Murza iš Vilniaus ir Virginija Gintilaitė iš Šiaulių, trečiąją - Jurij Zakabunin iš Klaipėdos ir Dovilė Šabonaitė iš Kauno. Vidutinio pasirengimo grupėje 1-oji vieta skirta Eglei Žagelytei, 2-oji vieta - Antanui Norkui (abu - kauniečiai), 3-oji vieta - vilniečiui Ričardui Prokopovičiui. Moksleivių grupės jaunesniųjų pogrupyje 1-oji vieta skirta Deimantei Reinytei, 2-oji vieta - Brigitai Narmontaitei, 3-oji vieta - Ugnei Žilytei (visos - iš LASUC). Antrajame pogrupyje 1-oji vieta skirta kauniečiui Karoliui Kaminskui. 2-ąją vietą užėmė Ramunė Saulėnaitė, 3-ąją - Grigas Sakalis (abu - LASUC). Trečiame pogrupyje pirmąją vietą užėmė Mantas Brazauskis, antrąją - Erika Šnaraitė (abu - LASUC), trečiąją - Indrė Gaskaitė (Kauno J. Gruodžio konservatorija). Visi nugalėtojai apdovanoti diplomais ir atminimo dovanėlėmis. Apdovanotas ir jauniausias konkurso dalyvis - devynerių metų Normantas Prušinskas iš Anykščių. Skirta ir keletas paskatinamųjų prizų. 

LASS CT pirmininko pavaduotojas S. Armonas auksinį grifelį įteikė R. Aurylai.Kartu pagerbti ir Nacionalinio diktanto brailio raštu dalyviai. Tie, kurie pasiekė geriausių rezultatų, apdovanoti vardiniais Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos prizais - menininko Mindaugo Rutkausko sukurtais auksiniais grifeliais, kuriuos įteikė LASS centro tarybos pirmininko pavaduotojas Sigitas Armonas ir vyresnioji specialistė Danutė Cidzikienė. Vienintelis dalyvis, rašęs diktantą antrajame ture, vilnietis Rimvydas Auryla apdovanotas specialiu UAB "Biomedika" prizu - grotuvu VictorReader Stream Daisy/mp3 Player.  

Renginyje pristatyti du nauji iliustruoti leidiniai brailio raštu. Jubiliejiniams Brailio metams Lietuvos aklųjų biblioteka išleido knygą "Luji Brailis. Tamsos vaikas" (autorė Margaret Davidson, iš prancūzų kalbos vertė Jūratė Karazijaitė). Šį leidinį galima perskaityti bet kuriuo formatu - biblioteka knygą išleido reginčiųjų raštu padidintu šriftu, brailio raštu, įgarsino mp3 formatu. Knygos ištraukas spausdino ir "Mūsų žodis", o visą jos tekstą galima rasti LAB tinklalapyje (http://www.labiblioteka.lt). "Luji Brailis.Tamsos vaikas" reginčiųjų raštu išleistas, remiant Kultūros rėmimo fondui. Brailio raštu knyga išleista pagal paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą, remiant LASS. Ji iliustruota taškinėmis iliustracijomis, kurias sukūrė Vytautas Gendvilas. Knygoje pasakojama apie Luji Brailio vaikystę, jo pirmuosius mokytojus, akliesiems sukurtą raštą, apie tai, kaip nelengvai šis raštas buvo pripažintas, apie sunkią kūrėjo ligą ir paskutines dienas, pagaliau - apie jo sukurto rašto paplitimą visame pasaulyje. "Gyvas būdamas, jis mažai kam buvo žinomas. Bet šiandien jis žinomas visame pasaulyje. Jis buvo paprastas mokytojas. Ir uždirbdavo nedaug pinigų. Bet viso pasaulio aklieji dėkingi jam už jiems suteiktą dovaną - Brailio abėcėlę" , - rašo knygos autorė M. Davidson. 

Antrasis leidinys, kurį išleido viešoji įstaiga "Brailio knyga" - reljefinių iliustracijų rinkinys "Vilniaus architektūra". Rinkinį sudaro 10 reljefinių iliustracijų, kuriose pavaizduoti žymiausi mūsų sostinės architektūros paminklai: Gedimino bokštas, Aušros Vartai, Šv. Onos bažnyčia bei 10 šių architektūros ansamblių aprašymų reginčiųjų raštu padidintu šriftu ir brailio raštu. Tai išties dailus ir įspūdingas leidinys. Abiem pristatytais leidiniais brailio raštu buvo apdovanota keletas respublikinio konkurso laureatų. 

Geriausius linkėjimus nepamiršti brailio rašto, nuolat juo naudotis, skaityti geras knygas iš gausių LAB fondų išsakė socialinių mokslų daktaras Valentinas Vytautas Toločka. Vilniaus krašto konkurso dalyviai atrankinio konkurso metu pusiau juokais sumanė akciją "Perskaitykime bent po vieną knygą brailio raštu per mėnesį!" Žymiausio Lietuvos tiflologo žodžiai turėtų juos paskatinti sumanytą akciją kartu su Lietuvos aklųjų biblioteka ir įgyvendinti.  

Bibliotekos renginyje šurmuliavę specialiųjų formatų leidinių, skirtų regos negalią turintiems žmonėms, leidėjai, skaitytojai, pedagogai, moksleiviai turėjo galimybę dalyvauti diskusijoje "Šešiataškio rašto šviesoje". Diskusijai vadovavo Vytautas Gendvilas. 

Renginio pabaigoje turėjome galimybę pasidžiaugti gabiais ir talentingais jaunaisiais konkurso dalyviais. Karolis Kaminskas pademonstravo neįtikėtinus raiškaus skaitymo gabumus. Vaikinas pasižymi ir ypatingai gera dikcija. Indrė Gaskaitė padeklamavo savo sukurtų eilėraščių.  

Šešiataškio rašto šviesa įsižiebė ir renginio dalyvių veiduose. Žmonės skirstėsi šypsodamiesi ir, tikimės, kupini malonių įspūdžių. 

Konkursą organizavo Lietuvos aklųjų biblioteka bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba, rėmė Neįgaliųjų reikalų departamentas, UAB "Biomedika", UAB "Liregus", VšĮ "Brailio knyga". 

Dėkojame konkurso dalyviams ir rėmėjams.  

Norėčiau padėkoti ir bibliotekos darbuotojams, kurių darbas kartais prilygsta mažam stebuklui. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]