LASS CENTRO TARYBOJE

Ramunė ŽARŽOJUTĖ

 


Balandžio mėnesį - 15 ir 29 dienomis - įvyko du LASS centro tarybos posėdžiai. Abiejuose posėdžiuose daugiausia dėmesio buvo skirta LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos 2008 m. balansų ir pelno (nuostolio) ataskaitoms svarstyti bei tvirtinti. Abiejuose posėdžiuose dalyvavo auditorė L. Balčiuvienė ir LASS revizijos komisijos pirmininkas H. Balandis.  

Posėdyje, vykusiame balandžio 15 d., buvo apsvarstyti ir patvirtinti šių LASS įmonių ir įstaigų balansai: UAB "Regplasta", VšĮ "Aksida", VšĮ "Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras", VšĮ "Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras", VšĮ "Kauno aklųjų ir silpnaregių centras", VšĮ "PBC", VšKĮ "Choras Vilnius". Visas įmonės ir įstaigas tikrino auditoriai, rimtesnių pastabų dėl buhalterinės apskaitos vedimo nebuvo išsakyta nė vienai įstaigai. 

LASS centro taryba rekomendavo Šiaulių kultūros centro aklųjų ir silpnaregių skyriaus vedėja skirti LASS narę, sociokultūrinio darbo organizatorę ir LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo pirmininkę I. Skeivienę. 

Balandžio 29 d. vykusiame posėdyje apsvarstyti kitų įmonių bei įstaigų balansai: UAB "Regseda", UAB "Liregus", VšĮ "Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras", VšĮ "Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centras", VšĮ "Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras", VšĮ "Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras", VšĮ "Brailio spauda", VšĮ "LASS centro taryba".  

Bene daugiausia priekaištų iš LASS centro tarybos narių ir LASS vadovų sulaukė Klaipėdos įmonė - UAB "Regseda". Nustatyta daug nesklandumų įmonės buhalterinėje apskaitoje (jie visi buvo padaryti dėl anksčiau dirbusių buhalterių klaidų ir dabar jau ištaisyti), atkreiptas dėmesys į tai, kad 2008 m. I ir IV ketvirčiai įmonei buvo nuostolingi. Direktoriui pareikšta pastabų dėl administracijoje dirbančių žmonių skaičiaus (tarybos nariai mano, kad jų per daug) ir darbo laiko, kuris netrumpinamas, nors darbininkų darbo laikas sutrumpintas. Socialinėje įmonėje valstybės neremiamos pajamos negali viršyti 20 proc., o UAB "Regseda" pajamos už patalpų nuomą ne vieną mėnesį viršija šį dydį, todėl bendrovei gresia socialinės įmonės statuso praradimas. Dėl šių aplinkybių UAB "Regseda" nenoriai nuomoja patalpas. Siekiant efektyviau panaudoti laisvas patalpas, centro taryboje bendrovei buvo pasiūlyta dar dalį patalpų perduoti VšĮ "Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui". Įmonės veiklai trukdo sudėtingi santykiai su Klaipėdos darbo birža - ši kelia nepagrįstus ir kartais įstatymams prieštaraujančius reikalavimus, dėl to įmonei pasiūlyta kreiptis į Lietuvos darbo biržos administraciją. 

LASS Vilniaus įmonė - UAB "Liregus" - atsižvelgė į ekonominį sunkmetį, sutrumpino tiek administracijos, tiek darbininkų darbo laiką (visiems sumažėjo ir darbo užmokestis). 2008 m. įmonės pajamos buvo mažesnės, taip pat sumažinta ir darbuotojų. UAB "Liregus" daug dirba su darbo birža, vykdo įvairias socialines programas ir pritraukia papildomų lėšų. Be to, įmonė investuoja į turtą, atnaujina įrengimus, diegia naujus gaminius, ieško naujų rinkų gaminiams parduoti.  

Kitų anksčiau vardintų įstaigų balansai ir finansinė atskaitomybė taip pat buvo tvarkingi.  

LASS centro tarybos posėdyje apsvarstyta LASS įmonių veikla per 2009 m. I ketvirtį. Per šį laikotarpį visos LASS įmonės pagamino ir realizavo 41,5 proc. mažiau produkcijos negu per atitinkamą praėjusių metų ketvirtį. Įmonių pajamos už patalpų nuomą sumažėjo 22 proc., valstybės subsidijų gauta 29,8 proc. mažiau. Grynąjį pelną gavo UAB "Regplasta" ir VšĮ "Aksida". Atsižvelgiant į ekonominę krizę, įmonių veiklos rezultatai yra geresni, nei buvo galima tikėtis. 

Ankstesniame LASS centro tarybos posėdyje, vykusiame kovo 4 d., nutarta, kad LASS XX suvažiavimas vyks birželio 5 d., penktadienį. Tačiau organizatoriams susidūrus su sunkumais ieškant renginiui tinkamų patalpų suvažiavimo data perkelta į birželio 4 d., ketvirtadienį.  

LASS centro tarybos posėdyje išnagrinėtas LASS narių kreipimasis (Panevėžys, 2009-03-30) dėl UAB "Regovitus" uždarymo, LASS nekilnojamojo turto pardavinėjimo, netinkamo vadovavimo LASS padaliniams ir kitų klausimų. Šį kreipimąsi 2009 m. balandžio 6 d. gavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri VšĮ "LASS centro tarybai" 2009 m. balandžio 17 d. pateikė raštą (Nr. (20.1-34)-SD-3411) drauge su minėto kreipimosi kopija, prašydama išsiaiškinti susidariusią situaciją. LASS centro tarybos nariams pristatytas parengtas atsakymas į kreipimesi išsakytus klausimus. Centro tarybos nariai pareiškė kai kurių pastabų dėl atsakymo formuluočių ar papildymo. Raštas buvo pakoreguotas ir LR įstatymų numatyta tvarka išsiųstas Socialinės apsaugos ministerijai bei kreipimesi nurodytam asmeniui, taip pat įdėtas į svetainę www.lass.lt naujienų skiltyje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]