DĖMESIO!

Audronė GENDVILIENĖ

SKELBIAMAS TAKTILINIŲ KNYGŲ KONKURSAS - 2009


LAB logotipasMieli aklųjų bibliotekos bičiuliai, aklų vaikų tėveliai ir mokytojai! Jau ketvirtus metus biblioteka rengia taktilinių knygų konkursą.  

Daugelis jau žinote, kokios tai knygos, tačiau tiems, kurie apie jas išgirdo pirmąsyk, trumpai jas pristatysiu. Taktilinės knygos - tiflografikos rūšis. Tai reljefiškai iliustruotos ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams skirtos knygos, kurias neregiai vaikai tyrinėja pirštais. Be reljefo, iliustracijos gali būti kontrastingų spalvų, kad tiktų ir silpnaregiams vaikams. Iliustracijos iškerpamos iš kiliminės dangos, linoleumo, kartono, odos, plastmasės, tvirtai pritvirtinamos prie puslapio. Galima iliustracijas siūti iš medžiagos, panaudoti masinės gamybos minkštus žaisliukus. Iliustracijas galima netgi numegzti, kaip padarė 2008 m. taktilinių knygų konkurso nugalėtoja Lina Norkienė. Svarbu, kad iliustracijos būtų patvarios ir saugios, kad vaikai neįsipjautų, neįsidurtų. Be to, jos turi būti gerai pritvirtintos prie puslapio.  

Tekstą po iliustracijomis užrašykite stambiu šriftu reginčiųjų arba bailio raštu, o geriausia - abiem būdais. Galite tekstą rašyti ant atskirų lapų ir kaitalioti su iliustracijomis. Pagamintas iliustracijas susekite į bylą, įriškite spirale, susiūkite. Pagaminkite reljefiškai patrauklų knygos viršelį, be to, nepamirškite parašyti, kas yra knygos teksto ir iliustracijų autorius.  

Temą pasirinkite patys. Galima sukurti originalų tekstą, adaptuoti reginčiųjų raštu išleistą vaikišką knygutę ar močiutės pasaką. Bibliotekos skaitykloje veikia Technologijų ir dizaino kolegijos grafinio dizaino studentų taktilinių knygų, kurias jie sukūrė per praktiką, paroda, be to, galima pasižiūrėti bibliotekoje saugomų anksčiau sukurtų taktilinių knygų.  

Taktilinių knygų gamybos taisyklių ir subtilybių rasite LAB leidinyje "Tiflografika aklųjų bibliotekose": Tactus ir LAB tarptautinio seminaro medžiaga, Vilnius, LAB, 2006.  

Geriausių taktilinių knygų autoriai bus apdovanoti bibliotekos padėkos raštais. Visos konkursui pateiktos knygos lieka Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Daugiau informacijos interneto svetainėje http://labiblioteka.lt. 

Knygas konkursui siųskite paštu arba atneškite iki 2009 m. rugsėjo 15 d. į Lietuvos aklųjų biblioteką: 

Lietuvos aklųjų biblioteka 

Skroblų g. 10 

LT-03142 Vilnius 

Telefonai pasiteirauti: (8-5) 2150610,  

(8-5) 2150614 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]