TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SMAGI PAVASARIO ŠVENTĖ


Velykos - pilnas stalas margučių, pirmieji pavasario želmenys ant baltos staltiesės, linksmi velykiniai žaisliukai. Smagu, gražu ir linksma. Ir kad tai tikrai būtų gražu, skoningai padenkime vaišių stalą. 

Paprastai Velykų spalvos yra balta, geltona, žalia, rečiau gal rausva. O margučiai mirga visomis spalvomis.  

Pradėkime ruoštis iš anksto. Prieš dvi tris savaites iš lauko atsineškite beržų, lazdyno ar gluosnio šakelių. Jei norit žydinčių - pasiskinkite forzicijų, ievų, vyšnių ar obels šakelių. Jas nuo krūmo geriausia pjauti vakare, nakčiai palikti šaltai, o ryte pamerkti į šiltą vandenį iki pirmųjų pumpurų. Po dienos šakeles dar truputį patrumpiname, pamerkiame į vazą ir kas tris dienas keičiame vandenį, truputį vis patrumpindami kotelius. Jūsų šakelėms bus geriau, jei merksite į tirpintą sniegą ir įlašinsite keletą lašų cheminių medžiagų, skatinančių žydėjimą. Bus puiki velykinė stalo puokštė. 

Uždenkime stalą šviesiai žalsva, balta ar languota lino staltiese (aišku, tinka ir kitos neryškios spalvos, tik netieskite labai margos), stalo centre padėkime indą kiaušiniams. Margučiams skiriamas ypatingas dėmesys, tad ir indas, į kurį bus dedami kiaušiniai, turi būti papuoštas. Anksčiau juos puošdavo pataisais ar mirtos šakelėmis. Dabar pataisus skinti uždrausta, o ir mirtą retai kuriuose namuose rasime. Tad galite papuošti žalia kadagio ar kambarinio smidro šakele. Jei neturite jokio žalumyno, pintą krepšelį ištieskite žalia popierine servetėle ar linine staltiesėle, kraštus nuleisdami per krepšelio šonus. Šiame fone tiks bet kokių spalvų ir raštų margučiai. Šalia pastatysite vazą su žaliuojančiomis šakelėmis. Kiaušiniams dėkliukus, jei tokių turite, irgi papuoškite žalumyno šakelėmis, vainikėliais. Jei padėkliukų neturite, galite papuošti taures. Jos statomos už lėkštės, kairėje pusėje. 

Pagrindinė serviravimo taisyklė - laikytis vienovės. Ant stalo galime dėti velykinį želmenį, kurį galime nusipirkti (šiais laikais jo visada būna), galime patys pasidaiginti. Labai papuošia stalą pavasarinės vazonėliuose žydinčios gėlės, specialiai pražydintos šiai progai, - narcizai, hiacintai, tulpės. Nužydėjusias gėles galite pasodinti savo ar draugo sode ir jos sėkmingai augs bei žydės dar ne vienus metus. 

Ant stalo galite padėti kelias nedideles vienodas žvakides, suvenyrinį viščiuką ar zuikutį. Žvakių spalvą derinkite prie staltiesės ar servetėlių spalvos. Tik neperkraukite stalo aksesuarais. Ši šventė ir taip nestokoja spalvų. 

Pagrindinis Velykų patiekalas - kiaušiniai. Tad šis tas apie juos.  

Kiaušiniai lengvai virškinami. Virtų kiaušinių maisto medžiagos pasisavinamos 95-100 proc. Tai vienas iš nedaugelio natūralių produktų, turintis visaverčių amino rūgščių, magnio, kalcio, fosforo, geležies, vitaminų A, B, B2, D, E, nemažai riebalų. Visos šios medžiagos sukauptos kiaušinio trynyje. 

Kiaušiniai didina atsparumą ligoms, tačiau prieš duodant juos vaikams, reikėtų žinoti, jog kiaušiniai gali sukelti alergiją. 

Kaip ir kituose gyvulinės kilmės produktuose kiaušiniuose yra cholesterolio, bet jam kauptis žmogaus organizme trukdo lecitinas, kurio kiaušinyje ypač daug. Senesnių vištų kiaušiniuose cholesterolio yra net 70-80 proc. mažiau (anksčiau tokie kiaušiniai buvo žymimi raudonais dažais). 

Kiaušiniai nelabai kaloringas produktas. Jie daugiausia naudojami kaip "rišamoji" medžiaga įvairiems patiekalams gaminti (ruošiant įdarus, gaminant maltinius), maistingumui didinti ir pan. Retą konditerinį gaminį galima paruošti be kiaušinių. Trynys suteikia purumo, švelnumo, baltymais skaidrinami kepiniai. 

Minkštai kiaušiniai išverdami per 3 min., pusiau kieti - per 5 min., o kietai - per 10 min.  

Kad baltymas būtų kietas, o trynys skystas, kiaušinius virkite ant stiprios ugnies.  

Ar kiaušinis virtas, sužinosite pasukę jį ant stalo - virtas kiaušinis lengvai suksis, o žalias porą kartų apsisukęs sustos. 

Kiaušinių nelaikykite kartu su svogūnais, žuvimi ar patalpoje, kurioje yra aštrų kvapą skleidžiančių medžiagų - pro lukštų poras kiaušiniai prisigers tų kvapų ir maistui nelabai tiks. 

Maistui tinkami tik švieži kiaušiniai. Šviežias kiaušinis, įdėtas į indą su vandeniu, nugrimzta į dugną. Vidutinio šviežumo būna pusiau nugrimzdęs, o senas - plūduriuoja paviršiuje. 

Kiaušinius galima paruošti ir kaip atskirą patiekalą. Karšti patiekalai - kiaušinienė su pomidorais ir kumpiu, plakti omletai su daržovėmis ar grybais, kepti keptuvėje ar orkaitėje. Šalti - įvairiai farširuoti žuvimi, dešra, sūriu, šviežiomis salotomis, užpilti sultinio drebučiais. Prie virtų kiaušinių labai tinka majonezas ir ypač - šviežiai tarkuoti krienai, vieni ar sumaišyti su grietine. Karštus, ką tik virtus kiaušinius ragaukite su sviestu ir druska. 

Linksmų švenčių! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]