NAUJOS KNYGOS

Veronika ŠVILPIENĖ

"MENAS ANAPUS REGĖJIMO"


Knygos 'Menas anapus regėjimas' viršelis2006 m. pasirodė Audronės Gendvilienės iš anglų kalbos išverstos knygos "Menas anapus regėjimo" pirmoji dalis. Apie šią knygą rašė Martynas Vidugiris "Mūsų žodžio" 2007 metų Nr. 7. 

2008 m. išleista A. Gendvilienės iš anglų kalbos išversta tos pačios knygos antroji dalis. 

Knygos "Menas anapus regėjimo" antroje dalyje pasakojama, kaip muziejai gali padėti sutrikusio regėjimo ar net visiškai akliems žmonėms suprasti vaizduojamąjį meną. Kalbama, ką šiuo klausimu daro JAV, Suomijos, Italijos, Ispanijos ir Anglijos muziejai. 

Sudarydami programas, muziejų darbuotojai ir aklųjų interesams atstovaujantys žmonės numato, kaip sukurti tinkamus, vaizdingus dailės kūrinių komentarus, sudaryti sąlygas aklam lankytojui lytėti dailės kūrinį ar jo kopiją, dviejų matavimų darbą pristatyti kaip trijų matavimų, kaip vizualines sąvokas perteikti garsais ar teatrinėmis priemonėmis. Muziejai turi reljefinių piešinių, audiogidų, kurie komentuoja eksponatus ir padeda orientuotis patalpose. O ir pačias patalpas padaro silpnaregiui žmogui atpažįstamas pagal spalvas, o aklam - lytėjimu, pagal signalų sistemas. Turi lankstinukų padidintu šriftu, brailio raštu ir kt. Daugelis dalykų, kurie pateikiami sutrikusio regėjimo lankytojams, patinka ir regintiems žmonėms. 

Be to, prie muziejų atidaromos dailės studijos sutrikusio regėjimo žmonėms. Pasakojama, kokias medžiagas ir technikas jie naudoja kurdami, kaip maketų darymas ugdo aklųjų orientavimąsi. Knygoje taip pat kalbama, kokiu būdu aklieji studijuoja meno istoriją, apie jų ryšius su moksleiviais ir reginčiais studentais, kokia abipusė to nauda. 

Muziejai taip pat tiria, kaip jų taikomos priemonės padeda sutrikusio regėjimo žmonėms suprasti meną, atrasti savyje kūrėjo talentą, kaip vaizduojamojo meno studijos padeda studijuoti kitus dalykus, praturtinti kitokią darbinę veiklą. 

Knyga gausiai iliustruota. Be nespalvotų fotografijų, yra spalvotos įklijos, kuriose talpinamos 23-jų dailės darbų reprodukcijos. 

Leidinyje ras vertingos informacijos muziejų darbuotojai, mokytojai, ypač aklųjų mokyklų mokytojai, organizuojantys ugdytiniams ekskursijas į dailės muziejų parodas. Ją įdomu paskaityti kiekvienam, besidominčiam vaizduojamuoju menu. 

Knyga išleista 150 egzempliorių tiražu padidintu šriftu, kad galėtų skaityti ir silpnaregiai. Ją galima rasti internete adresu http://labiblioteka.lt. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]