"MŪSŲ ŽODŽIUI" - 50

Valentinas Vytautas TOLOČKA

ŠEŠIŠIMTOJO NUMERIO SULAUKUS


Pirmojo 'Mūsų žodžio' numerio viršelisMano rankose - 600-asis "Mūsų žodžio" numeris, žurnalas pradėtas leisti prieš 50 metų, taigi iškart du svarbūs įvykiai! Džiugu, kad nuo pradžios iki šiol abu jo variantai - reginčiųjų ir brailio raštu - yra leidžiami be sutrikimų - po 12 numerių per metus. Svarbi ir ta aplinkybė, kad dažnai nesikeitė vyriausieji redaktoriai. Jais buvo Antanas Baltramiejūnas, Lionginas Ragėnas, Adolfas Venckevičius ir dabartinis, ketvirtasis, - Vytautas Gendvilas. Visi savi! Be abejo, redakcijos darbuotojai keitėsi dažniau, darbavosi talentingų žurnalistų, dailininkų, rašytojų.  

Iš pradžių, kai Lietuvos aklųjų draugijos (LAD) centro valdybos prezidiumas 1958 m. nutarė leisti draugijos žurnalą, Vilniuje buvo sudaryta mažutė redakcija tik iš trijų asmenų: vyriausiuoju redaktoriumi paskirtas rašytojas Antanas Jonynas, redaktoriais - žurnalistas Jonas Šakalys ir Vilniaus universitete žurnalistiką tebestudijuojantis Lionginas Ragėnas. Po darbo valandų jie rinkdavosi į LAD centro valdybą ir rengė žurnalo pirmąjį numerį. Žurnalo pavadinimą "Mūsų žodis" pasiūlė L. Ragėnas. Kai redakcija buvo bebaigianti rengti pirmąjį numerį, paaiškėjo, kad A. Jonynui būti dviejų žurnalų - "Moksleivio" ir "Mūsų žodžio" - vyriausiuoju redaktoriumi tuometinė valdžia neleido. Jis privalėjo pasirinkti vieną iš jų, pasiliko "Moksleivyje", o "Mūsų žodžio" vyriausiuoju redaktoriumi buvo paskirtas tuometinės Kauno aklųjų internatinės mokyklos direktorius lituanistas Antanas Baltramiejūnas. Jis vilnietiškosios redakcijos parengtąjį numerį šiek tiek papildė ir išleido jau savo pavarde. Kaune buvo suformuota ir naujoji redakcija. Joje dirbti pradėjo energingi žurnalistai B. Petkūnas ir A. Žobakas. Taigi pirmasis, antrasis ir trečiasis "Mūsų žodžio" numeriai gimė aklųjų internatinės mokyklos pastogėje. Vėliau, kai buvo pastatytas LAD Kauno kombinato gamybinis korpusas, redakcija iš mokyklos persikėlė tenai. Įsikūrė dviejuose kambariuose.  

1958 m. liepos mėnesį kombinato patalpose įkurta ir brailio rašto spaustuvė, kuri iš pradžių irgi glaudėsi aklųjų mokykloje, o 1959 m.pavasarį persikėlė į kombinatą. Spaustuvėje buvo mechaniko Enriko Sabaliausko suremontuota senoji spausdinimo įranga - raidžių rinkimo skardoje kojinė mašina ir rankinis presas atspaudams tiražuoti. Čia stovėjo ir inžinieriaus Jono Boreikos sukonstruota rotacinė spausdinimo brailio raštu mašina. Ji veikė nauju principu, nes tekstas būdavo surenkamas iš polisterolinių brailio ženklų. Naująja technika jau buvo išspausdinti du vadovėliai. Buvo nutarta ir "Mūsų žodį" spausdinti J. Boreikos mašina. Ją aptarnavo 7 žmonių brigada. Man prisiėjo dirbti korektoriumi.  

Prisimenu, 1959 m. vasario pabaigoje pradėjome spausdinti pirmąjį "Mūsų žodžio" numerį. Pagal grafiką vėlavome beveik du mėnesius. Reginčiųjų raštu žurnalas buvo pradėtas leisti 500, o brailio raštu - 200 egzempliorių tiražu. Medžiaga savo tematika buvo gana marga. Glaustai apžvelkime svarbesnes publikacijas.  

Tais metais buvo minimos 150-osios Luji Brailio gimimo metinės. Ta proga "Mūsų žodyje" buvo parengtas A. Baikščio straipsnis apie šį aklųjų rašto išradėją. Verta paminėti du eilėraščius: Antano Jonyno "O, kaip seniai..." ir Anatolijaus Klepiko "Tu man sakei". Randame L. Ragėno apybraižą apie šiaulietį neregį darbininką ir LAD veikėją Antaną Pliuškevičių "Gyventi ir dirbti", įdomų Antano Adomaičio straipsnį "Domėkimės muzika", mokytojo Broniaus Ibensko "Pamėkime šachmatų meną", mokytojo Juozo Kasperavičiaus "Kelios pastabos iš pedagoginių skaitymų",įvykusių Maskvoje, Antano Grigučio ir Gabrieliaus Stankevičiaus straipsnius apie LAD gamybinę veiklą ir kultūrinį gyvenimą. Įdėta aktuali informacija "Darbo diena sutrumpėjo". Kiti straipsniai - to laiko komunistinė ir ateistinė propaganda. Išspausdintas L. Pirandelo apsakymas "Elgetos". Apskritai žurnalas informatyvus.  

Skaitytojai pirmąjį žurnalo mumerį brailio raštu gavo tik kovo mėnesį, antrasis ir trečiasis numeriai taip pat vėlavo, rodos, tik nuo ketvirtojo numerio žurnalas skaitytojus pradėjo pasiekti nustatytu laiku. Pirmasis numeris brailio raštu turėjo 182 puslapius, reginčiųjų - 48 puslapius. Žurnale reginčiųjų raštu buvo išspausdinta tik viena nuotrauka: LAD Kauno gamybinio mokymo kombinato naujasis pastatas. Taigi "Mūsų žodžio" gimimo vieta - Kaunas.  

Mes, senieji žurnalo spausdintojai bei skaitytojai, linkime dabartinei redakcijai toliau sėkmingai leisti mūsų įdomaus žurnalo vis naujus numerius - tai mūsų metraštis, mūsų istorija. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]