NAUJOVĖS

Ramunė ŽARŽOJUTĖ

IŠ VIENOS - DVI


Nuo šių metų gruodžio vidurio vietoj buvusios vienos svetainės www.lass.lt pradėjo veikti dvi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos internetinės svetainės. Senuoju adresu www.lass.lt veikianti nauja svetainė bus skirta LASS veiklai atspindėti, LASS narius ir visuomenę informuoti. Kita - tai žurnalo "Mūsų žodis" internetinis variantas. Čia nauju adresu www.musuzodis.lt bus pateikiamas žurnalas "Mūsų žodis" ir kita VšĮ "Brailio spauda" paruošta informacija.  

 

Naujasis www.lass.lt variantas 

Iki šiol svetainę www.lass.lt administravo VšĮ "Brailio spauda", nuo šiol ji bus administruojama VšĮ "LASS centro taryba". Svetainė informuos apie LASS veiklą visuomenę, LASS narius ir kitus regėjimo neįgaliuosius, pagerins įstaigų, LASS filialų ir kitų su regėjimo neįgaliaisiais dirbančių bendravimą bei ryšį su LASS nariais. Manome, kad svetaine aktyviai naudosis ir savivaldos ar valstybės institucijos, norėdamos susipažinti su LASS veikla.  

Svetainė buvo kuriama atsižvelgiant į regėjimo neįgaliųjų poreikius. Svetainėje darbas su ekrano skaitymo ir sintezės programomis neregiams yra patogus ir greitas. Silpnaregiai gali pasirinkti jiems reikalingą šrifto dydį. Svetainėje mažai spalvų, o visos nuotraukos aprašomos taip, kad būtų "matomos" ir su "Jaws" programa dirbantiems neregiams.  

Svetainėje yra kalendorius, kuriame pagal datas surašyti visi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje bei jos filialuose numatomi renginiai - tie, apie kuriuos svetainės administratorių informuoja organizatoriai. Pasirodo, renginių pas mus vyksta išties daug! Kalendorius suteiks informaciją internetu besinaudojantiems regėjimo neįgaliesiems apie tai, kur, kada ir koks renginys vyksta, - tai labai palengvins informacijos sklaidą ir vienų su kitais bendravimą.  

Taip pat svetainėje yra galimybė balsuoti LASS nariams aktualiu klausimu. Kol kas tuo pasinaudoti negalima, tačiau ateityje, jei iškils poreikis, uždavus klausimą bus galima sužinoti žmonių nuomonę.  

 

Naujienos 

Be kalendoriaus, pagrindiniame svetainės puslapyje pamatysite nuorodą į anglišką jos versiją, galimybę siųsti laišką svetainės administratoriui tiesiai iš svetainės, LASS logotipą, nuorodas į svetaines www.musuzodis.lt ir akis.lass.lt. ("Viskas apie akis"), VšĮ "LASS centro taryba" kontaktinius duomenis, administratoriaus el. pašto adresą, pagrindinį svetainės meniu ir, žinoma, naujienas. Naujienos pateikiamos praėjus ne daugiau kaip 1-2 dienoms po įvykio - manome, kad operatyvumas ir laiku pateikiama informacija turi būti esminė svetainės savybė. Čia aprašomi ir rajonuose įvykę renginiai, LASS centro tarybos posėdžiai, regėjimo neįgaliųjų teisių gynimo darbo grupės posėdžiai, kitos su regėjimo neįgaliaisiais ir jų gyvenimu susijusios naujienos ar įvykiai: pvz., informuojama, kam įteiktos premijos, kokie seminarai, konferencijos įvyko, kas ir kur lankėsi, informuojama apie dalyvavimą "Maisto banko" akcijose ir pan. Žinoma, kad koks nors įvykis operatyviai atsirastų "Naujienose", apie jį reikia informuoti svetainės administratorių (el. pašto adresas nurodytas svetainės pagrindiniame puslapyje).  

 

Svetainės meniu 

Čia pateikiama informacija apie LASS veiklą, istoriją, pateikiami sąjungos dokumentai (įstatai, rezoliucijos), visų LASS įstaigų, įmonių ir filialų kontaktai, duomenys, pristatomos LASS veikiančios komisijos ir darbo grupės, taip pat - LASS centro taryba (jos sudėtis, darbo reglamentas). Pateikiama informacija, kaip tapti LASS nariu, informacija apie LASS teikiamas paslaugas. Visos šios svetainės dalys nuolat bus pildomos nauja informacija - labai laukiame iš LASS filialų, regionų centrų informacijos apie tai, kokias paslaugas jie teikia, kokie būreliai veikia.  

Svetainėje bus pateikiami ir LASS išleisti leidiniai, taip pat bus skyrelis "Programų vykdytojams", iš kurio visos LASS įstaigos, vykdančios Žmonių su negalia socialinės integracijos programą, galės atsisiųsti ataskaitų ir paraiškų formas bei susipažinti su atsiskaitymo ir finansavimo tvarka.  

Čia taip pat rasite LASS nariams aktualias nuorodas ir į kitas internetines svetaines. Bus pateikti ir aktualūs teisės aktai (nuorodos į vienaip ar kitaip su aklaisiais ir silpnaregiais susijusius įstatymus ir teisės aktus).  

Pagrindiniame meniu bus pristatoma ir Lietuvos aklųjų sporto federacija - kol kas jos puslapis kuriamas. Planuojama pateikti organizacijos dokumentus, pristatyti federacijos globojamas sporto šakas, skelbti varžybų datas, rinktinių sudėtis, teikti kitą aktualią informaciją.  

 

Ateities planai 

Kol kas naujojoje www.lass.lt versijoje nėra galimybės pasisakyti jos lankytojams. Tačiau ateityje planuojame įkurti forumą, kuriame prisiregistravę svetainės vartotojai galės diskutuoti įvairiomis temomis. Taip pat planuojame daug plačiau pristatyti LASS sociokultūrinę veiklą - ne tik veikiančius meno mėgėjų kolektyvus ir būrelius, bet ir unikalias, akliesiems pritaikytas parodas, supažindinti svetainės svečius su žymiais LASS menininkais, rašytojais, tautodailininkais.  

Planuojame ir naujienų prenumeratos galimybę - užsiprenumeravusiems visos naujienos bus atsiųstos el. paštu. Dar vienas dalykas, kuris, manome, būtų aktualus regėjimo neįgaliesiems - tai informacija, kur galima būtų nusipirkti techninės pagalbos priemonių, neįtrauktų į Techninės pagalbos neįgaliesiems centro kompensuojamų priemonių sąrašą.  

Šiais laikais vis daugiau žmonių informacijos ieško internete. Nuo šių tendencijų neatsilieka ir regėjimo neįgalieji. Todėl tikrai prasminga www.lass.lt pateikti visą su LASS veikla susijusią informaciją - tai vienas iš geriausių informacijos sklaidos būdų. Kviečiame apsilankyti ir susipažinti - www.lass.lt, www.musuzodis.lt.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]