TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

MŪSŲ DIENOS KAIP ŠVENTĖ


Oras tiesiog šuniškas, autobusas nuvažiuoja iš po nosies arba dar geriau - aptaško nuo galvos iki kojų, o bendradarbis niurzga ir ieško priekabių - geros nuotaikos nelieka nė kvapo. Dauguma šiuolaikinių psichoterapijos teorijų, nagrinėjančių žmogaus asmenybę ir problemas, kodėl žmogus nesijaučia patenkintas savimi, nesugeba prisitaikyti prie jį supančio pasaulio, pažymi, kad itin dažna tokio neprisitaikymo priežastis - nemokėjimas jausti. Daugelis bijo rodyti jausmus kitiems. Tačiau ar kas nors mus mokė mylėti save? Ir tik tada, kai pamilsime save, sugebėsime mylėti ir kitus. 

Svarbi žmogaus pergalės kovojant su gyvenimo negandomis sąlyga - mokėti nesėkmes paversti triumfu, kliūtis - laipteliais į sėkmę. 

Ką daryti, kad nuotaika praskaidrėtų, pataria psichologai. 

Visų pirma - nieko nepervertinkite. Kartais dieną sugadina smulkmenos. Čia ir yra problemos esmė: žmogus susitelkia į tai, kas nesiseka, užuot atkreipęs dėmesį į aplinkui vykstančius teigiamus dalykus. Tokiais momentais ypač svarbu pastebėti jums rodomus dėmesio ženklus, šypseną, malonų žodį. Įsisąmoninkite: visi dalykai svarbūs tiek, kiek svarbos jiems teikiate jūs, o ne atvirkščiai.  

Itin svarbu nebūti pasyviems. "Išjudinkite" laimės hormonus. Judėjimas padeda išsiskirti endorfinams ir pakelia nuotaiką. Kada paskutinį kartą šokote ir iki soties išsidūkote? Tai suteiktų energijos įveikiant kasdienybės rūpesčius. 

Trečia sąlyga - retkarčiais surizikuokite. Kartais bloga nuotaika trunka ilgai. Būtent tada kasdieninė monotonija atrodo itin pilka. Susiraskite naujų impulsų, pavyzdžiui, susiplanuokite savaitgalio iškylą, užmegzkite naujų pažinčių, išbandykite ką nors, kas dar nebandyta. Patirsite naujų įspūdžių, gyvenime atsiras šviežumo, dvasinė būsena pagerės. 

Patartina stimuliuoti jutimus. Sakoma: "Blogo oro nebūna, būna tik blogas apdaras". Sąmoningai nusiteikite tam metų laikui, kuris dabar yra. Eikite pasivaikščioti, mėgaukitės gamta, kvapais ir spalvomis. Nuotaika pakils, energijos tikrai vėl atsiras. Būtina atsipalaiduoti. Nepamirškite, kad retkarčiais reikalinga atvanga. Ką darote, darykite neskubėdami. Tada kūnas ir siela vėl atgaus pusiausvyrą, tapsite ramesni ir šaltakraujiškiau reaguosite į smulkius nemalonumus. 

Šeštas patarimas - leiskitės palepinami. Neužsidarykite savyje, net jei diena ir buvo pilna nesėkmių. Praleiskite vakarą su gerais draugais. Intymioje aplinkoje bus lengviau pamiršti nemalonumus ir pažvelgti į juos iš šalies. "Vienatvė - bloga idėja, - sako psichologai, - nuo jos nuotaika tik blogėja... ir labai greitai". 

Dar vienas patarimas - nieko neatidėliokite. Dažnai žmogus "blokuoja" pats save. Nemalonų sprendimą atidėliojame kuo ilgiau. Prisiminkite - kiekvienas sprendimas teikia palengvėjimą. Kuo ilgiau lauksite, tuo labiau didės įtampa ir nepasitenkinimas. Aktyvus poelgis tik padės. 

Būkite žaismingesni. Leiskite sau kartais nesivaržyti, sakykime, apsirenkite naujo stiliaus drabužiais arba paprasčiausiai linksmai paflirtuokite. Ir dar - mąstykite teigiamai. Mokykitės blaiviai vertinti nesėkmes, laikykite jas neišspręstais uždaviniais, o ne katastrofomis. Nepaprasta situacija, krizė, sukrėtimai turi atverti mums akis, parodyti, kokie didžiuliai gyvenimo ištekliai, kaip smarkiai jie pranoksta mūsų kuklius savęs vertinimus. Kiekvienoje situacijoje galima įžvelgti ką nors gera, kad ir kokia nemaloni ji būtų. Apgalvokite susidariusią padėtį, kad suprastumėte, kiek esama neigiamų ir kiek teigiamų momentų.Dešimtas patarimas - pasvarstykite, ar tarp jūsų pažįstamų dominuoja žmonės, kurių gyvenimo pozicija teigiama, ar žmonės, turintys neigiamą požiūrį į gyvenimą? Neleiskite, kad jus "temptų žemyn". 

Kita sąlyga - "palyginkite savo naudai." Niekada nenukabinkite nosies. Pagalvokite apie kitus žmones, turinčius dar didesnių problemų. Gal tai ir negerai, bet padeda. Skausmas neskiria turtingų ir vargšų. Jis nežino valstybinių sienų, amžiaus barjerų. Visais laikais ir visuose žemynuose žmonės vienodai verkia ir juokiasi. 

Ir dar - nepamirškite humoro. Autoironija - geriausias blogos nuotaikos vaistas. Kas sugeba pasijuokti iš savęs, netaps nuotaikų auka. 

Be to, neverskite kaltės dėl savo nesėkmių kitiems, kitaip prasta nuotaika tikrai ilgai jūsų nepaliks. Mąstykite ne apie praeitį, o apie dabartį. Gailestis sau - vengtinas jausmas. Žmogus, kuris mėgaujasi savo kančia, stumia pats save į prarają. 

Padėkime sau, išmokime gyventi. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]