TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

BE NEIGIAMŲ EMOCIJŲ


Dauguma moterų mėgsta tvarkytis namuose - virti valgyti, skalbti, lyginti, valyti, plauti ir t.t. Kitoms tai tragedija. Į viską žiūrėkime filosofiškai - reikia. 

Keletas patarimų skalbiantis ir lyginant drabužius - gal jie palengvins nemalonius darbus. 

Šiais laikais jau mažai ką skalbiame rankomis. Jeigu jūsų skalbimo mašina moderni - praktiškai skalbti rankomis nebereikia. 

Jei dar neturite, įsigykite specialius skalbiniams skalbti mašinoje skirtus maišelius. Jie pagaminti iš labai reto su didelėmis skylutėmis specialaus audinio ir uždaromi užtrauktuku. Maišeliai labai palengvina darbą, ypač nematančiam žmogui. Į juos galite sudėti kojines ar smulkų apatinį trikotažą. Šie skalbiniai neįsimaišys į skalbinių krūvą. Išėmus maišelį, nereiks ieškoti, kur antra kojinė ar trumpikės. Ypač patogu skalbti skalbinius, kurie turi segtukus ar lipnias susegimo juosteles, kurios, skalbiamos ne maišelyje, kartais prikimba prie kitų skalbinių. Maišelių galima įsigyti bet kuriame didesniame prekybos centre, tame skyriuje, kuriame prekiaujama įvairiomis šluostėmis, servetėlėmis ar kitomis buities smulkmenomis. 

Prieš rūšiuodami skalbinius, išsiaiškinkite, ar visus drabužius galima skalbti. Gal kai kuriuos teks nešti į valyklą.  

Berdami skalbimo miltelius į skalbyklę, dėžutę laikykite kuo arčiau skalbimo mašinos stalčiuko ir berkite iš lėto, kad milteliai nedulkėtų - patekę į akis ar burną, jie gali sukelti alerginių negalavimų. 

Skalbiant mašina reikia žinoti sausų skalbinių svorį. Apskaičiuota, kad paklodė sveria maždaug 400 - 500 g , pagalvės užvalkalas apie 200 g , antklodės užvalkalas - 650 g, paprastas rankšluostis - 150 - 200 g , frotinis rankšluostis - 360 g , staltiesė - 500 - 600 g , vyriški marškiniai 250 - 300 g. 

Prieš skalbdami, skalbinius surūšiuokite pagal audinio sudėtį: natūralūs, sintetiniai, dirbtinio pluošto, vienspalviai (balta patalynė, rankšluosčiai, virtuvinės medvilninės šluostės ir kt.), spalvoti, pagal užterštumą. Labai užterštus darbinius drabužius galima prieš skalbiant pamirkyti atskirai pamuilėse ir po to dėti į skalbyklę su kitais skalbiniais. 

Balti skalbiniai gerai išbals, jei prieš skalbimą juos dvi valandas pamirkysite vandenyje su trupučiu skalbimo miltelių arba specialia mirkymui skirta priemone. 

Sintetinių audinių nevirinkite - jau prie 60 laipsnių temperatūros deformuojasi siūlų struktūra, atsiranda raukšlės, kurios neišsilygina, šviesūs sintetiniai gaminiai papilkėja. Jei skalbiate rankomis, sintetinių audinių netrinkite ir negręžkite. 

Skalbiniai geriau neišsiskalbs, jei dėsite dvigubai daugiau skalbimo miltelių. Laikykitės nurodytų rekomendacijų. Jei įbersite daugiau miltelių ar prigrūsite pilną skalbyklę baltinių, jie paprasčiausiai blogai išsiskalbs ir gerai neišsiskalaus. 

Jeigu į skalbimo mašiną pripilsite mažai vandens, skalbiniai bus nemalonaus pilkšvo atspalvio, gali ir suplyšti. 

Skalbiant mašina gali ištrūkinėti sagos. Kad to nebūtų, sagas užsagstykite, o drabužį išverskite į išvirkščią pusę. 

Trikotažinius gaminius skalbkite trumpiausia programa esant mažiausiai temperatūrai. 

Vilnonius megztinius irgi galima skalbti skalbimo mašina, jei tam yra skirta programa. Patyrusios šeimininkės pataria prieš skalbimą vilnonį gaminį užgrūdinti - 2-3 dienoms įdėjus į polietileninį maišelį, įkišti į šaldymo kamerą. Po to 2 - 3 valandas palaikyti kambario temperatūroje ir dėti skalbti. Taip pat galima dėti ir moteriškas pėdkelnes - jos būna tvirtesnės. Išbandykite. Tik būtinai naudokite vilnoniams audiniams skalbti skirtą priemonę. Jų dabar yra pirkti tikrai labai gerų. Jei skalbiate rankomis, vilnonių, moherinių gaminių netrinkite, o tik gniaužykite šiltame vandenyje.  

Paprastai vilnonius megztinius džioviname tik ant patiesto rankšluosčio ar kito audinio. Tada jie nenutįs ir nepraras formos. Gražiai patiesus ir išlyginus ranka raukšles, pataisius formas, išdžiovinus, paprastai nereikia lyginti. 

Dėmėms išimti naudokite priemonę be chloro - ypač spalvotiems skalbiniams. Keletą minučių prieš skalbimą užpilkite ant dėmės ir dėkite į skalbimo mašiną. 

Prieš skalbdamos klostuotą sijoną, plonais siūlais ilgais laisvais dygsniais sudaigstykite klostes - sijoną bus lengviau lyginti. 

Natūralaus šilko gaminius irgi geriau džiovinti ant rankšluosčio, patiesto ant stalo. 

Medvilninių, lininių spalvotų audinių nedžiovinkite kaitrioje saulėje. Netgi po vieno džiovinimo išbluks. 

Skalbinius džiovindami balkone ar kieme, išverskite į blogąją pusę - tai bus apsauga nuo saulės spindulių. 

Pats sunkiausias darbas - išlyginti drabužius. 

Geriausia lyginti ant lyginimo lentos, kur labai saugiai galite pasidėti lygintuvą. 

Marškinėlių, neatsegamų drabužių nereikia lyginti dvigubų. Tiesiog užmauname ant lyginimo lentos ir lyginame tik vieną drabužio pusę. Būsim garantuoti, kad neužlyginome raukšlės jau lygintoje vietoje. Yra patogus priedas ir marškinių rankovėms lyginti.  

Prieš lygindami būtinai išsiaiškinkime, kokios temperatūros lygintuvu galime lyginti, - paprastai tai priklauso nuo audinio sudėties. Dabar audinių yra labai įvairių ir daug ko iš viso nereikia ar negalima lyginti. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]