IŠ KELIONIŲ SUGRĮŽUS

Rima RAKITIENĖ

PRASMINGA IŠVYKA


Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro Vaikų dienos centras "Šaltinėlis" gyvuoja jau septintus metus. Jo durys vaikams atviros visus metus. Per vaikų vasaros atostogas paprastai organizuojama daugiau išvykų, ekskursijų, žygių, vasaros stovyklų. Dienos centro veiklą finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Nacionalinės vaikų dienos centrų programos lėšų. Siekdami geresnio vaikų poilsio, projekto lėšas kooperuojame kartu su visuomeninės organizacijos "Tėvai prieš narkotikus" Švenčionių padalinio lėšomis.  

Stengiamės, kad mūsų pastangos nebūtų, kaip kartais pasitaiko, paprasčiausias "paukščiukas", kad tai būtų naudingos, prasmingos, įdomios gyvenimo pamokos.  

Norėčiau trumpai papasakoti apie paskutinę išvyką į Vilnių. Išvykome anksti ryte, nes 9 val. mūsų jau laukė Vilniaus universiteto Kvantinės elektronikos katedroje. Prof. R. Gadonas papasakojo vaikams apie tai, kas yra lazeriai, kur jie naudojami, o vėliau buvo galima lazerių galimybes išbandyti praktiškai - ant savo mobiliųjų telefonų užsirašyti vardus ar kitokius žodžius.  

Fizikos muziejuje doc. M.Balevičius vaikams pasakoja apie įdomiausius eksponatusApžiūrėjome ir Fizikos muziejaus, įsikūrusio Vilniaus universitete, eksponatus. Doc. M. Balevičius papasakojo apie vaikus sudominusius prietaisus, skaičiavimo techniką. Čia galima buvo apžiūrėti ir kai kuriuos technikos eksponatus: telefonus, fotoaparatus, telegrafus ir kt. Nors muziejus labai įdomus, tačiau turėjome skubėti - mūsų laukė Lietuvos radijuje ir televizijoje. Pasitiko radijo žurnalistė Gema Padribonienė. Pasidalijome į dvi grupes ir apžiūrėjome, kaip dirbama Lietuvos radijuje, o vėliau - televizijoje. Koridoriuose teko sutikti ne vieną įžymybę. Su radijo ir televizijos raida susipažinome čia pat esančiame muziejuje. Pabaigoje net tikrą interviu iš mūsų paėmė. Iš čia išėjome netušti - mums dar ir dovanų įteikė. Kiekvienas gavome po kompaktinę plokštelę, kalendorių.  

Patraukėme į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos įmonę UAB "Liregus". Įmonė gamina elektros kištukinius lizdus, jungtukus, skambučius ir kt. smulkius prietaisus. Joje dirba regėjimo negalią turintys žmonės. Vaikams paliko nepaprastą įspūdį įmonės darbuotojai - visi pamatė, kaip visiškai akli žmonės puikiausiai dirba prie konvejerio. Vaikai negalėjo tuo patikėti - nejaugi čia tikrai dirba neregiai?  

Tada keliavome į Lietuvos aklųjų biblioteką. Joje įrengtas muziejus, kuriame apžiūrėjome aklųjų ir silpnaregių rankdarbius, gaminamą produkciją. Muziejaus darbuotojas papasakojo vaikams apie brailio raštą, o tų, kurie susidomėjo, vardą parašė brailio raštu. Matėme, kaip aklieji dirba su jiems pritaikytais kompiuteriais. Čia vėl gavome dovanų - informacinės literatūros apie neregius.  

Apsilankymą Lietuvos radijuje ir televizijoje, įmonėje "Liregus" ir Aklųjų bibliotekoje mums organizavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Švenčionių rajono filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė - už tai esame jai labai dėkingi. 

Tačiau diena tuo nesibaigė. Kino teatre "Forum Cinema Vingis" dar pažiūrėjome pamokančią animacinę komediją "Kung Fu Panda". 

Vaikai buvo pavargę, tačiau patirti įspūdžiai buvo nuostabūs. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]