TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

MES NORIME BŪTI GRAŽŪS


Salotos, kaip patiekalas, į tarptautinę virtuvę atkeliavo iš Italijos, o tiksliau, iš senovės Romos: čia jos buvo vienintelis patiekalas, kurį sudarė daržinė trūkžolė, petražolės, svogūnai, paskaninti medumi, pipirais, druska ir actu. 

Salotos, kaip patiekalas, buvo žinomos jau prieš 2500 metų, tačiau tik XVI a. pabaigoje - XVII a. pradžioje jos pateko į Prancūziją - iš pradžių kaip rinktinis rūmų patiekalas, valgomas su kepsniu. Būtent Prancūzija tapo antrąja salotų tėvyne - ten jos labai paplito. 

Viduramžiais salotas ruošdavo iš svogūnų ir česnakų laiškų, mėtų, petražolių lapelių. Toks mišinys buvo gana aštrus. Kiek vėliau imta dėti vis daugiau įvairių žalumynų - nasturtų, pipirnių, agurklių, kiaulpienių, špinatų, rūgštynių ir įvairių sėjamų salotų. Prancūziškų salotų būdingiausias požymis buvo pikantiškas užpilas, ruošiamas iš druskos, pipirų, sauso vyno ar vyno acto, o kartais ir citrinos sulčių su Provanso aliejumi ir įvairiais kvapiaisiais prieskoniniais augalais. Tik kiek vėliau, kai salotoms ruošti imta vartoti įvairesnes daržoves, atsirado sudėtingesnių ir įvairesnių užpilų bei padažų, tarp jų ir majonezas. 

Kad būtų galima atskirti tikras salotas, tiekiamas su antrais karštaisiais patiekalais, nuo užkandžių salotų (mišrainių), prancūzų virtuvėje buvo įsigalėjusi taisyklė - užkandžių salotas vadinti ne pagal produktų sudėtį, kaip buvo vadinamos daržovių salotos, o pagal vietą, kurioje jos buvo gaminamos, arba pagal nacionalinius ypatumus. 

Ką bedėtume į salotas, jei produktus derinsime, tai bus lengvas ir gardus patiekalas. Jei norime išlaikyti lieknas kūno linijas, salotas ruoškime daugiausia iš žalumynų, kitų priedų (mėsos, riebių sūrių) dėkime kuo mažiau. Pasigaminkite salotas iš kelių daržovių, pvz.: 

sudėtinės dalys - 250 g kopūstų (52 kcal), 2 vidutinio dydžio morkos (50), agurkas (24), pomidoras (18), 100 g žirnelių (40), 100 g salotų lapų (10-17), 100 g ridikėlių (20). 

Padažui: šaukštas grietinės (90 kcal), šaukštas majonezo (125), šaukštelis aliejaus 5 g (45), šaukštas acto (5). 

Iš šių produktų galite paruošti 100 ir vieną salotų variantą, tai gerina virškinimą, skanu, vitamininga. Prie salotų galite suvalgyti riekutę duonos su dešros ar sūrio gabalėliu. 

Dar keletas patarimų, kad jūsų gaminys būtų sėkmingas. 

Salotoms skirtas daržoves apšlakstykite citrinos ar rūgščiomis vaisių sultimis, kad jos nepatamsėtų. Daržoves pjaustykite ir valykite nerūdijančio plieno peiliu - ir ne iš anksto, bet prieš pat gaminimą. 

Salotoms atrinkite kokybiškus vaisius ir daržoves, žalumynus. Viską plaukite šaltu vandeniu ir virkite nepjaustytus, nenulupusios odelės, nes būtent po ja - vertingos ir maistingos medžiagos, po to perliekite vandeniu, jei reikia nulupkite ir pjaustykite ar tarkuokite. 

Produktai salotoms pjaustomi nedidelėmis skiltelėmis, kubeliais ar šiaudeliais. Ridikėliai, pomidorai, agurkai - griežinėliais. 

Paruoštas salotas sūdykite prieš pat nešdamos į stalą. Stipriai pasūdyti žalumynai tuoj pat sukrenta, suglemba, praranda sultis, išvaizdą, skonį. Švelnių daržovių ar žalumynų salotos visai nesūdomos, o parūgštinamos sultimis ir pagardinamos maltais pipirais. 

Susmulkintus žalumynus ir grietinę į salotas taip pat dėkite prieš pat nešdamos ant stalo. 

Ridikėlius prieš nešdamos į stalą 15 min. palaikykite šaltame vandenyje. Ridikėlių salotas labai skanu pagardinti maltais graikiniais riešutais.  

Prieš dėdamos į salotas svogūnus perliekite verdančiu vandeniu kiaurasamtyje. 

Burokėliai salotoms labai tinka žali. Skanios žalių burokėlių salotos su krienais ir majonezu ar grietine. Žinoma, tinka ir virti. 

Kad burokėliai nenudažytų kitų daržovių, juos sumaišykite su trupučiu aliejaus atskirame inde ir tik paskui - su kitomis daržovėmis. 

Sudėtines salotų dalis galima dėti sluoksniais nemaišant ir tik ant viršaus užpilti padažo. 

Nuskustos morkos naudojamos tuoj pat, nes jos greitai vysta. Merkti jų į vandenį nerekomenduojama. Morkų geriau nebaigti virti nei pervirti. Tokios morkos yra neskanios ir nevertingos. 

Žalių morkų salotas sutaisykite su grietine ar aliejumi. Be riebalų, vitamino A žmogaus organizmas nepasisavina. Ir į šviežiai išspaustas morkų sultis įpilkite kelis lašus aliejaus ir tada gerkite. 

Svarbiausias reikalavimas: salotas patiekite gražiai, tvarkingai, kad jos žadintų apetitą. Į salotinę sudėkite laisvai, nespausdamos ir nelygindamos paviršiaus. 

Salotas puoškite saikingai, kad būtų matyti, iš ko jos paruoštos. Jei ant stalo kelerios salotos - nepuoškite jų vienodai, pasitelkite vaizduotę. Visas salotas tinka puošti žalumynais, šviežiais pomidorais ir agurkais. Jauni krapų, petražolių, salierų lapeliai dedami smulkiomis šakelėmis nepjaustyti. Puiki puošmena - virtų kiaušinių, morkų griežinėliai. 

Salotos kaip užkandis labai skanu patiekti su lengvai apkepinta duona. Duonos riekė turi būti didelė, ant jos uždedame paruoštas salotas, ir paprastai šis patiekalas valgomas su peiliu ir šakute. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]