IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

KOMPIUTERINIO RAŠTINGUMO PRADININKAS


Vitas PurlysRugpjūčio 8 dieną vilniečiui Vitui Purliui sukanka 50 metų. Tai pedagogas, nuo 1981 m. dirbantis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC). Šio žmogaus ir jo bendraminčių iniciatyva Lietuvos aklieji ir silpnaregiai buvo pradėti mokyti dirbti kompiuteriais - jo pastangomis kompiuterinė technika buvo pritaikyta dirbti žmonėms, kurie negali matyti vaizdo monitoriuje, pradėtas kurti sintezatorius lietuvių kalba. Mūsų šalies neregiai už kompiuterinį raštingumą pagrįstai gali dėkoti šiam žmogui.  

V. Purlys gimė 1958 m. Šilutėje. 1964 m. tėvai su šeima persikėlė gyventi į Panevėžį. Vitas mokėsi Panevėžio IV vidurinėje mokykloje, baigė 7 klases. Dėl silpstančio regėjimo 1972 m. tęsti mokslo atvyko į Kauno aklųjų internatinę mokyklą. 1975 m. Vilniuje atidarius naują aklųjų ir silpnaregių mokyklą, paskutinę klasę baigė šioje mokykloje. Buvo aktyvus ir stropus moksleivis, dalyvaudavo įvairiuose renginiuose: muzikuodavo, sportuodavo, atstovaudavo mokyklai lengvosios atletikos komandinėse varžybose. 1975 m. Ukrainoje, Charkovo mieste, vykusiose tarprespublikinėse komandinėse moksleivių varžybose, nustūmęs rutulį, pasiekė geriausią rezultatą, tapo nugalėtoju.  

Baigęs vidurinę mokyklą, 1976 m. rudenį įstojo į Vilniaus valstybinį universitetą, studijavo matematiką. 1981 m. baigęs studijas, pradėjo dirbti auklėtoju Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje. Skatino moksleivius, ypač vyresniuosius, domėtis tiksliaisiais mokslais, aktyviai sportuoti ir būti savarankiškus. Atgaivino fotobūrelio veiklą, sutvarkė mokyklos nuotraukų archyvą. Su mokytoju Aristoldu Kubiliumi sukūrė tris mėgėjiškus kino filmus apie mokyklos gyvenimą ir veiklą. V. Purlys, siekdamas tiflopedagoginių žinių, 1985 m. įstojo į Šiaulių pedagoginį institutą (dabar universitetas) ir 1988 m. gavo antrąjį aukštosios mokyklos diplomą, tapo diplomuotu tiflopedagogu. Pusantrų metų dirbo LAD Vilniaus gamybiniame mokymo kombinate socialinio skyriaus viršininku, lygiagrečiai tęsė ir pedagoginį darbą. Dirbdamas įmonėje, rūpinosi buitinės aplinkos pritaikymu žmonėms su regėjimo negalia, jo ir bendraminčių iniciatyva atsirado pirmieji garsiniai šviesoforai judriose Vilniaus miesto gatvėse. Aklieji pradėti mokyti naudotis baltąja lazdele. 

1990 m. rugpjūčio 9 d. V. Purlys paskiriamas dirbti į Lietuvos Respublikos kultūros ir švietimo ministeriją ypatingųjų mokyklų skyriaus vyresniuoju specialistu. 1991 m. rudenį pagal internacionalinę programą išvyksta mokytis į Jungtinių Amerikos Valstijų Overbruko aklųjų mokyklą. Studijuoja aklųjų ir silpnaregių paruošimą darbui su kompiuterine technika bei įgyja aklųjų orientacijos ir mobilumo instruktoriaus įgūdžius. Grįžęs iš JAV, nuo 1992 m.rugpjūčio 25 d. pradeda dirbti Vilniaus aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre naujai įkurto kompiuterinės technikos taikymo skyriaus vadovu. Taip pat vyresnių klasių moksleiviams dėsto informatiką. 1994 m. V. Purliui suteikta informatikos ir kompiuterinės technikos mokytojo eksperto kvalifikacinė kategorija. 

Pradėjęs dirbti LASUC naujojo skyriaus vadovu, rūpinosi naujos kompiuterinės technikos komplektavimu, ruošė ir vykdė įvairius respublikinius ir tarptautinius projektus. Nors pirmaisiais mokslo metais buvo tik vienas Amerikos lietuvių dovanotas kalbos sintezatorius, kuris lietuviškas raides tarė su anglišku akcentu, tačiau norinčių pramokti dirbti kompiuteriu moksleivių buvo nemažai. Tais pačiais metais buvo pradėti mokyti kompiuterinio raštingumo ir suaugę neregiai, penki iš jų gana greitai išmoko dirbti su naująja technika ir sėkmingai dirba kompiuteriais iki šiol. 

Glaudžiai bendradarbiaujant su LR kultūros ir švietimo ministerija, 1993 m. rudenį buvo gauta labdara - puiki dovana Lietuvos akliesiems. Didžiosios Britanijos kompanija "Dolphin", gaminanti kompiuterinę techniką, reaguodama į kultūros ir švietimo ministro Dariaus Kuolio raštą, padovanojo 10 sintezatorių, kalbančių anglų kalba. Gavus šią dovaną, buvo praplėsta kompiuterių klasė, atsirado daugiau norinčių perprasti kompiuterių paslaptis ir teikiamas galimybes. Po kelerių metų ta pati "Dolphin" kompanija sukūrė ir pirmąjį lietuviškai kalbantį sintezatorių.  

V. Purlys nevengia ir visuomeninio darbo. Nuo 1994 m. buvo LASS centro tarybos švietimo ir reabilitacijos komisijos narys, konsultantas kompiuterinės technikos diegimo klausimais. Jis taip pat noriai ir aktyviai dalyvauja įvairiuose seminaruose, konferencijose dažnai skaito pranešimus ir paskaitas. Lietuvos pedagogų kvalifikacijos institute yra skaitęs daugiau kaip 50 paskaitų apie kompiuterinių technologijų panaudojimą mokymo procese. 

V. Purlys yra daugelio tarptautinių organizacijų, dirbančių aklųjų labui, narys ir konsultantas. 1996-2001 m. buvo paskirtas EENAT (Naujų technologijų plėtotė Rytų Europos šalyse) projekto koordinatoriumi Lietuvoje, kiek vėliau ir Latvijoje bei Estijoje. 

V. Purlys nuo 1994 m. dalyvauja tarptautinėse mokslinėse praktinėse konferencijose, skaito pranešimus ir teikia rekomendacinius pasiūlymus, dalijasi sukaupta darbo patirtimi. Jis yra parengęs mokymo programų darbui su kompiuterine technika. Kuria įvairias mokymo metodikas. Šalies valstybinės institucijos V. Purlį skiria ekspertu edukacinėms ir kitoms programoms vykdyti, įvertinti neįgaliesiems skirtas kompensacines technikos priemones. Jis aktyviai dalyvavo kuriant lietuviškai "kalbantį" sintezatorių. 

V. Purlys yra vienas žymiausių kompiuterinės technikos taikymo neįgaliesiems specialistų Lietuvoje. Šis žmogus paruošė daug neregių bei silpnaregių, kurie dirba įvairiose įstaigose bei organizacijose, keli jo buvę mokiniai sėkmingai vysto privatų verslą. 

V. Purlys Lietuvos ir užsienio spaudoje yra paskelbęs straipsnių apie aklųjų kompiuterinį švietimą. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Rugsėjo 15 d. sukanka 80 metų, kai lenkų okupuotame Vilniuje pradėjo veikti (1928) aklųjų mokykla-internatas. Mokykla veikė iki 1940 m. rudens.  

Rugsėjo 18 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1928) Janina Pipirienė (Matiukaitė), poetė.  

Rugsėjo 27 d. - Lietuvos socialinių darbuotojų diena (švenčiama nuo 2004 metų). 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]