SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

KARTU PRIIMTI SPRENDIMAI


Per visą savo veiklos istoriją Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) glaudžiai bendradarbiavo ir bendradarbiauja su neregiais literatais - skatina juos kurti, leidžia ir populiarina jų kūrybą, pristato autorius visuomenei įvairuose renginiuose. Viena iš darbo su neregiais literatais formų - seminaras "Žodžių menas ir muzika", vykstantis LASS poilsiavietėje "Zelva". Naujai atgimę, šie renginiai vyksta nuo 2000 metų ir suburia neregius literatus iš visos Lietuvos.  

Viena seminaro pranešėjų žurnalistė, rašytoja G. AdomaitytėJau tradicija tapęs renginys - kūrybinė stovykla-seminaras "Žodžių menas ir muzika", šiais metais skirtas literatūrai ir dainuojamajai poezijai, įvyko birželio 19-20 dienomis. Renginį iš vykdomos Neįgaliųjų socialinės integracijos programos rėmė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, organizavo Lietuvos aklųjų biblioteka. 

Gražų ir saulėtą birželio rytą į "Zelvą" suvažiavo 59 seminaro dalyviai ir svečiai. Šiemet renginyje dalyvavo neregiai literatai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Jurbarko, Švenčionių, Kelmės. Seminaras prasidėjo literatūrologės Janinos Riškutės ir žurnalistės, rašytojos Gintarės Adomaitytės pranešimais. J. Riškutė plačiai ir išsamiai papasakojo apie naujausią lietuvių literatūrą, ypač akcentuodama poeziją, pateikdama geriausių jos pavyzdžių. Gintarė Adomaitytė klausytojų dėmesiui žaviai ir nuoširdžiai pateikė esė apie skaitymą. 2008-ieji metai - Skaitymo metai, tad ir Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai pristatė bibliotekos veiklą, atliepiančią šiai progai, sėkmingai įvykdytą LR kultūros ministerijos remtą Skaitymo skatinimo projektą. Šią veiklą biblioteka numato tęsti ir plėtoti. LAB direktorės pavaduotojas Juozas Bazys ne tik papasakojo apie projektą, bet ir parengė pranešimą apie skaitymo procesą, skaitymo reikšmę asmenybės formavimuisi.  

Ypač svarbus seminaro programos klausimas buvo neregių literatų kūrybos konkurso nuostatų naujos redakcijos svarstymas. Svarstant bene kiekvieną nuostatų punktą, kildavo audringų diskusijų, kurioms meistriškai vadovavo seminaro vedėjas Alvydas Valenta ir LAB informacijos skyriaus vedėja Elvyra Liaudanskienė, nuolat į jas įsijungdavo LASS centro tarybos vyresnioji specialistė Danutė Cidzikienė, bibliotekos darbuotojai. Neregiai literatai - Lionginas Ragėnas, Stasys Babonas, Vaclovas Areima, Irena Žurumskienė ir kiti - aktyviai reiškė savo nuomonę, teikė siūlymų, diskutavo. Diskusija buvo iš tiesų naudinga ir reikalinga - remiantis seminaro protokolu, parengtas naujos nuostatų redakcijos projektas. Galutinai suredaguoti nuostatai netrukus bus paskelbti "Mūsų žodyje" ir Lietuvos aklųjų bibliotekos tinklalapyje.  

Neregių literatų kūrybos konkurso nuostatai paskutinį kartą buvo parengti 1998 metais. Praėjus 10 metų, įvairūs pokyčiai skatino juos peržiūrėti. Iki šiol neregių literatų kūrybos konkursai vykdavo kasmet, finansuojami LASS ir rengiami LAB. Biblioteka taip pat rūpindavosi konkursą laimėjusio kūrinio išleidimu. 2008 m. konkursas tradiciškai buvo paskelbtas, tačiau, jau neregiams literatams pateikus kūrybą, paaiškėjo, kad finansavimas konkursą laimėjusiam kūriniui išleisti iš projekto skirtas nebus. Tada biblioteka parengė Kultūros rėmimo fondui Tiflologinės literatūros leidybos projektą, į kurį įtraukė ir konkursą laimėjusio kūrinio leidybą. Šiam ir kitiems dviems LAB projektams skirtas dalinis finansavimas, tad 2008 m. konkurso nugalėtojo Liongino Ragėno apsakymų knyga bus išleista Kultūros rėmimo fondo lėšomis. 

Finansavimo keblumai, mažėjantis biudžetas - ne vienintelės priežastys, dėl kurių nuspręsta konkursą rengti ne kasmet, o kas antri metai. Tikimės, kad ilgesnis "brandinimo" laikas padės sukurti prasmingesnius kūrinius.  

Nors konkursas vyks kas antri metai, tačiau jo ekspertai neregių literatų kūrybą vertins kasmet. Ne vienas neregys literatas yra prisipažinęs, kad dalyvauja konkurse būtent dėl ekspertų vertinimo. Ekspertų nuomonė svarbi ir LASS projektų ir programų finansuotojams. Taigi prozą ir poeziją kuriantys neregiai galės pateikti savo kūrybą tarsi tarpiniam ekspertų vertinimui, o dar per metus patobulintą, paredaguotą, papildytą kūrinį pateiks konkursui.  

Literatams po atviru dangumi koncertavo G. ir A. ArbačiauskaiĮkaitusius po audringų diskusijų seminaro dalyvius puikus oras išviliojo į lauką. Po atviru dangumi, šlamant medžiams, šalia tyvuliuojant gražiajam ežerui, vyko aktoriaus Giedriaus Arbačiausko (vokalas, gitara) ir akompaniatorės Agnės Arbačiauskienės (violončelė) koncertas. Aktorius pasakojo, kaip jo mėgstami Henriko Radausko, Tomo Venclovos eilėraščiai virsta dainomis. Kartais daina gimsta tiesiog iš patirto įspūdžio - pavyzdžiui, šalto nepermatomo pajūrio rūko (daina "Baltas rūkas"). Klausytojus sužavėjo netikėtas violončelės ir gitaros derinys, o dainos skambėjo labai įtaigiai ir nuoširdžiai.  

Renginyje buvo keletas kūrybinių konkursų, kurių nugalėtojai apdovanoti LASS ir LAB prizais.  

Tikimės, kad renginys paliko šiltų ir gerų įspūdžių. Stengsimės, kad tradicija nenutrūktų ir šie prasmingi, reikalingi seminarai vyktų ir toliau. Dėkojame visiems renginio dalyviams ir svečiams, renginio rėmėjams - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, ypač - renginio koordinatorei Danutei Cidzikienei, seminaro vedėjui Alvydui Valentai, džiaugiamės darniai dirbusia bibliotekos komanda. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]