RENGINIAI

Vytautas GENDVILAS

JIS BUVO IR VILNIUJE


Rugsėjo 22 dieną jam sukaks penkiasdešimt. Regėjimo visiškai neteko būdamas trylikos. Dėl to kalta įgimta glaukoma ir žaidžiant futbolą patirta trauma. Jis yra įgijęs juristo išsilavinimą. Vieną kartą vedęs ir išsiskyręs. Turi du sūnus. Turi ir naują sužadėtinę. Jis buvo Vilniuje ir dainavo daugiau nei dvidešimčiai tūkstančių klausytojų. Atspėjote: tai Andrea Bočelis (Andrea Bocelli).  

 

Anrea BočelisNors Andrea Bočelis Pizos universitete įgijo juristo išsilavinimą, tačiau advokatu dirbo trumpai. Dainuoti svajojo nuo vaikystės. Jam patiko italų tenorai, kurių plokšteles mielai "sukdavo" mama. Baigęs teisės studijas, jis ir toliau mokėsi dainavimo pas keletą mokytojų. Tarp jų buvo vienas garsiausių italų tenorų Franko Koreli (Franco Corelli). 

Gal meilė muzikai ir svajonė tapti dainininku taip ir būtų likusi svajone, jei ne 1992 metai. Tais metais italų roko žvaigždė Cukero (Zucchero) sumanė įrašyti kūrinį "Miserere". Andrea Bočelis jį padainavo taip, kad roko žvaigždė liko sužavėta. Galima sakyti, kad nuo tada muzikos mylėtojams ir gimė dainininkas Andrea Bočelis.  

1994 metais Andrea Bočelis laimėjo San Remo festivalį. Tačiau po metų šiame italų estradinių dainų konkurse buvo tik ketvirtas.  

1996-1997 metais pasaulis "sprogsta" nuo pasirodžiusių Andrea Bočelio kompaktinių plokštelių gausos. Daugelis iš jų tampa auksinėmis, platininėmis.  

1999 metais A. Bočelis apdovanojamas Gremi (Grammy) statulėle už geriausią debiutą. Ši nominacija klasiką dainuojančiam artistui nebuvo skiriama net 38 metus. Sekė apdovanojimas po apdovanojimo. Jį buvo galima pamatyti ir operos teatrų scenose, ir didžiules minias surenkančiuose stadionuose. Nepamiršo dainininko ir televizja.  

Ir štai liepos 31 dieną Vilniuje, Vingio parke, - Andrea Bočelis. Jo paklausyti susirinko per 20 tūkstančių žiūrovų. Dviejų valandų koncerte dainininkas atliko programą, kurioje vyravo klasika. Svečiui pritarė italų operos dainininkai Daniela Bruera, Džanfrankas Montrezoras (Gianfranco Montresor) ir australų dainininkė Tina Arena. A. Bočeliui talkinę Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Operos ir baleto teatro choras koncerto pabaigoje susilaukė svečio pagyrimo ir padėkos.  

Vilkpėdės akliesiems ir silpnaregiams kvietimus į koncertą įteikė Vilniaus meras J. ImbrasasA. Bočelis Vilniuje buvo paslaptingas: atvyko trumpai (koncerto dieną atskrido ir išskrido), su žurnalistais nebendravo, spaudos konferencijų nerengė, su neregiais, kurių koncerte buvo gal keliasdešimt, o gal ir keli šimtai, taip pat nesusitiko. Gal laiko neturėjo, o gal ir mes ne per daug aistringai troškome susitikti. Beje, vilniečiams akliesiems ir silpnaregiams į A. Bočelio koncertą patekti padėjo sostinės meras Juozas Imbrasas. Visų koncerte buvusių vardu už padovanotus bilietus tariame jam nuoširdų ačiū. Gal šis gražus poelgis taps tradicija ir miesto valdžia padės neregiams patekti ne tik į neregio, bet ir į gerai matančių atlikėjų koncertus.  

Žiūrint vaizdo įrašus sunku susidaryti tikrą vaizdą, kaip žmogus iš tikrųjų elgiasi koncerte, kaip jis bendrauja su publika - mat tuose įrašuose dažnai viskas būna "išlaižyta". Todėl buvo labai smalsu pamatyti, kaip Andrea Bočelis elgiasi scenoje, kaip joje orientuojasi, kaip su juo bendrauja kiti koncerto partneriai. Nesu šios srities žinovas ar specialistas, tačiau tai, ką mačiau, man patiko. Nors apie tai skaityti niekur neteko, tačiau įtariu, kad apie Andrea Bočelio sceninę išvaizdą yra rimtai pagalvota. Manau, kad ir su juo bendraujantys žmonės šiokios tokios informacijos taip pat yra gavę. Koncerte, matyt, ir kasdieniniame gyvenime dainininkas nesislepia už juodų akinių, kaip tai darė Rėjus Čarlzas (Rey Charles) ir kiti šou versle daug pasiekę neregiai. Tačiau nepamatysi į nežinią įsmeigtų, kažkur klaidžiojančių Andrea Bočelio akių: koncerto metu jos dažniausiai būna užmerktos. Dainininko veidas emocijų gausa taip pat nepasižymi, tačiau stipresniems jausmams išreikšti pakanka antakių kilstelėjimo ir visus pakerinčios šypsenos. Į sceną artistas ateina ir išeina įsikibęs dirigentui ar talkinančiam dainininkui į parankę. Scenoje orientaciją išlaikyti padeda mikrofono stovas: kartkartėmis jį paliesdamas dainininkas taip pasitikrina, ar teisingai stovi scenoje. Taigi nieko ypatingo, viskas paprasta. O, kaip sakoma, viskas genialu, kas paprasta. Svarbiausia tai, kad vaizdas tikrai estetiškas ir malonus akiai.  

Informacijos stygiumi apie A. Bočelį skųstis negalime. Jos pilnas internetas, Lietuvos spauda, o ir kompaktinių plokštelių ne vienas namuose turime bent po kelias. O per tą informacijos gausą galima rasti ir šiek tiek pikantiškų "žinių".  

Štai savaitraštyje "Oggi" rašoma, kad A. Bočelis su Enrika Kenzati (Enrica Cenzatti) apsivedė 1992 metais. "Ilgesnį pinigą" tada dainininkas prisidurdavo dainuodamas užeigoje. Po dešimties bendro gyvenimo metų, o būtent per tą laiką jis ir išgarsėjo, dainininkas išsiskyrė su žmona, jo kopimo į šlovės viršūnę paslapčių žinove. Žmona teisme pareiškė, kad skiriasi su vyru dėl to, kad šis ilgai nebūna namuose. O jis ir nebuvo namuose: gastrolės, įrašai su įspūdingos išvaizdos ir balso moterimis, gerbėjų minios. Teisėjas priteisė buvusiai šeimai mokėti po 16 tūkstančių eurų kas mėnesį (10 tūkstančių žmonai ir po tris tūkstančius abiem sūnums). Nerimtas gyvenimas tęsėsi iki 2002 metų, kai savo mamai pristatė naują sužadėtinę - 26 metų Veroniką Berti. Nuo to laiko jo kontraktuose atsirado viena sąlyga, kad gastrolės turi tęstis ne ilgiau kaip dvi savaites. O laiką tarp gastrolių ir koncertų įsimylėjėliai leidžia dainininko sodyboje Toskanoje.  

Tame pačiame leidinyje atskleidžiamas ir sėkmingo dainavimo koncerte receptas: dieną prieš koncertą - jokio sekso ir jokių ilgų pasiplepėjimų. A. Bočelis koncerte atrodo puikiai, nes jo išvaizda rūpinasi Viktorija ir Džordžas Armani (Giorgio Armani). Pats dainininkas pasirenka tik rūbų medžiagą, pirmenybę teikdamas maloniems liesti audiniams. Turi dainininkas ir problemų: paniškai bijo skristi lėktuvu, jį dažnai kankina nemiga, trūksta ir bendravimo su vaikais, kurie su mama gyvena kaimynystėje.  

Andrea Bočelis yra kovotojas už tėvų teises. Jo manymu, tėvai turi kuo daugiau laiko praleisti su savo vaikais. Sūnums Amosui ir Mateo jis sako, kad visko pasiekti gali tik tas, kas atsidavęs siekia užsibrėžto tikslo - be atkaklaus darbo ir pasiaukojimo nepasieksi nieko.  

Ką gali žinoti, o gal ir vestuvės bus. Beje, su sūnumis susidraugavusi Veronika jiems jau ir sesyčių prigimdyti pasižadėjo. 

Ar tai tiesa, ar gandai - spręskite patys. O beatodairiškai tikėti viskuo, kas rašoma apie A. Bočelį, taip pat neverta. Štai kad ir lietuviškoje žiniasklaidoje: tai koncerte buvo 20, tai 30 tūkstančių žiūrovų, kompaktinių plokštelių su A. Bočelio įrašais parduota vienų žiniomis - 20, kitų - 60 milijonų. Taip pat teigiama, kad A. Bočelis per metus dalyvauja vos dešimtyje koncertų. Tačiau atsivertus A. Bočelio svetainę internete (www.andreabocelli.com), vien nuo šių metų rugpjūčio pradžios tų koncertų galima priskaičiuoti vienuolika. Bet, matyt, ne skaičiai ir ne apkalbos čia svarbiausia. Kai pamatai šį žmogų, išgirsti jo balsą, stebi šypseną - tai visas tas rašliavas ir pamiršti. Užburia balsas ir nuoširdumas.  

Kol straipsnis keliavo iki skaitytojų, Andra Bočelis per tą laiką suspėjo padainuoti labdaros koncerte Medjugorėje, surengti koncertinę kelionę po Australiją ir Naująją Zelandiją.  

"Ko aš labiausiai trokštu, ko noriu pasiekti, - tai bendrauti su klausytoju; paveikti juos taip, kaip mane vaikystėje paveikė mano mylimiausi dainininkai: jie priversdavo mane ir verkti, ir svajoti". O ir paveikė. Atsiribojus nuo Vilniaus Vingio parko aplinkos, visgi buvo galima užsisvajoti, o užsisvajojus - gal ir kokią ašarą nubraukti. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]