RENGINIAI

Rita ŠIDLAUSKAITĖ

LIETUVIAI NUSKYNĖ LAURUS


Tarp geriausių - vilniečių “Vilkpėdė”Ši vasara kaip niekad dosni kultūrinių renginių: gegužės pabaigoje nuskambėjo rajonų meno mėgėjų apžiūros-konkurso "Aš muzika, daina ir meile dalinuos" baigiamojo koncerto Palangoje paskutiniai akordai, birželio viduryje A. Jokubauskienė visus estradinės muzikos mylėtojus sukvietė į Klaipėdoje vykusį respublikinį estradinės muzikos festivalį "Dainuojam Baltijai", kuriame atrinkti stipriausi atlikėjai, atstovausiantys Lietuvai tarptautiniame estradinės muzikos festivalyje "Baltijos banga".  

"Baltijos banga" šį kartą surengta nedideliame Latvijos ir Estijos pasienyje esančiame Valgos miestelyje. Renginyje naujų veidų beveik neišvydome, tačiau tai nebuvo trūkumas, nes "senbuviai" festivaliui pasiruošė tikrai gerai.  

Renginio pradžia įprasta: visų trijų Baltijos šalių delegacijų vadovai pasveikino atlikėjus, palinkėjo jiems kuo didžiausios sėkmės.  

Pirmieji scenoje pasirodė latviai. Jie pristatė pučiamųjų orkestrą bei kvintetą. Kolektyvams vadovauja puikus muzikantas ir pedagogas A. Ozols. Lietuvius jis pirmą kartą sužavėjo, kai grojo su savo muzikantais - Strazdumuižės aklųjų ir silpnaregių internatinės mokyklos auklėtiniais neregiais. Suaugusius ir šią mokyklą baigusius "savo vaikus" mokytojas subūrė į naują klubinį kolektyvą - pučiamųjų kvintetą. Jie ir pučiamųjų instrumentų orkestro svari dalis. Profesionaliai parinkta ir gerai atlikta programa iš karto sužavėjo vertinimo komisiją.  

Latviai atsivežė ir du dainininkus, kurie padainavo savos kūrybos ir R. Paulso dainų.  

Po to scenoje pamatėme lietuvius. Pirmasis pasirodė Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro vokalinis-instrumentinis ansamblis "Vilkpėdė", vadovaujamas P. Garšvos. Kolektyvas atliko penkis skirtingus kūrinius, iš kurių išsiskyrė ansamblio vadovo aranžuota estų liaudies daina "Vaikne kena, koha kene". Ji buvo atlikta penkiais balsais pritariant trikampiu. Žiuri pirmininkė - profesionali muzikantė ir pedagogė M. Jeriomina - savo susižavėjimą reiškė muzikantų mėgstamu žodeliu "super" tol, kol kolektyvo vadovas pažadėjo padovanoti dainos partitūrą. Nors paskutinis kūrinys "Vilkpėdės" nebuvo itin vykęs, tačiau komisija savo geros nuomonės nepakeitė. Kauniečių vokaliniam duetui Artūrui ir Audriui Lenkšams taip pat, matyt, buvo dainų diena: jiedu dainavo daug geriau nei Klaipėdoje ir taip pat buvo puikiai įvertinti.  

Visus lūkesčius pranoko pirmą kartą tokiame konkurse dalyvavusi klaipėdietė Vida Miknienė. Savo puikiu dainavimu lietuvė prilygo nuolatinei tokių konkursų nugalėtojai estei Mariju Saar, todėl komisija, peržiūrėjusi konkurso reglamentą, nutarė tarp moterų pirmosios vietos neskirti.  

Festivalio šeimininkai estai pasirodė blankokai: ansamblis "Feniks" pagrojo jau girdėtų kūrinių, o atlikimas taip pat buvo nekoks. Ansamblis "Viis" buvo kritikuotas dėl perdėm vienodo repertuaro.  

Na, o dabar supažindinsiu su festivalio laureatų sąrašu. Geriausiais ansambliais dėl labai gero lygio, bet skirtingų žanrų pripažinti du kolektyvai - latvių pučiamųjų kvintetas ir lietuvių ansamblis "Vilkpėdė". Geriausiu autorinės dainos atlikėju pripažintas V. Krops. Geriausiu vyrų vokalistu pripažintas V. Valkenklau. Geriausias vokalinis duetas - Audrius ir Artūras Lenkšai. Geriausias instrumentininkas R. Saar. Geriausias estų liaudies dainos aranžuotojas - P. Garšva. Geriausiai liaudies dainą atliko ansamblis "Vilkpėdė". Geriausiais pedagogais pripažinti P. Garšva ir A. Ozols. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]