NEREGIAI UŽSIENYJE

Juozas BARTKUS

NACIONALINĖ BRAILIO DIENA


Italija yra puiki šalis, kuri jungia atviras širdis. Tai pietų Europos valstybė, kurios plotas 301230 km2, o gyventojų čia - daugiau nei 59 mln. Žmonių su regėjimo negalia - vienas milijonas aštuoni šimtai tūkstančių. Šią informaciją pateikiu dėl to, kad geriau įsivaizduotumėme, kokio masto ten renginiai. Gegužės mėn. "Mūsų žodžio" numeryje pristačiau "Corriere Braille" Nr. 3 straipsnį "Nacionalinė Brailio diena", o šįsyk iš šio žurnalo 7 numerio noriu pateikti tos šventės aprašymą. 

Daugeliui moterų ir vyrų brailio abėcėlė yra tikrasis kelias į integraciją, dar daugiau - šis kelias daugelį svajonių, lūkesčių, ieškojimų, išgyvenimų ir troškimų pavertė realybe, išlaisvino gyvenimą. Italijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (UICIECHI) teisėtai didžiuojasi, kad Italijos parlamentas pirmasis pasaulyje įteisino Luji Brailio vardą ir jo genialiam atradimui atminti įteisino Nacionalinę Brailio dieną, iškilmingai švenčiamą vasario 21 d. Pateikiu iš šio numerio kai kuriuos šventės akcentus iš visos Italijos. Iš tikrųjų vyko daug ir labai įspūdingų renginių, dalyvavo gausybė žmonių, įvairiose vietose filmavosi sveikieji ir neregiai. Šios dienos kulminacija buvo labiausiai nusipelniusių žmonių pagerbimas aklųjų simboliu - auksiniais sparneliais (grifeliais) su labai gražia ir prasminga dedikacija: "Pirmenybė priklauso sparneliui, jis yra simbolis to didžiojo atradimo, ženklinančio žmonijos žingsnį į tikrąjį pažinimą, ženklinančio moralines bei materialias pastangas žmonių, suteikusių galimybę gyventi laisvai". Sparnelis ir pas mus yra gerbiamas, vadinamas auksine plunksnele, o mūsų mąstytojas, šviesios atminties rašytojas Antanas Jonynas savo "Žmogiškąją reabilitaciją" irgi parašė tik sparneliu. 

Buvo apžvelgtas brailio rašto kelias per visą šį laikotarpį iki naujausių informacinių technologijų. Bet žmones ypač sudomino ir sujaudino istorinė brailio abėcėlės apžvalga ir reljefinio rašto galimybės: tai visus suvienijo laimingai bendrystei, atvėrė mokslo ir studijų kelius - visur akcentuojami skaitymo bei rašymo privalumai. 

Daug interviu žurnalistams davė Italijos Brailio klubo nariai. Šios šventės renginių netrūko ir mokyklose, radijo laidose, televizijos studijose. Dar vienas įdomus ir įspūdingas renginys buvo N. Fischnallerio knygos "Matyti dvasios akimis" pristatymas, kurioje autorius pasakoja savo gyvenimo kelią bei grumtynes su inercija, ėste ėdančia nematančio žmogaus gyvenimą. Įgyvendintas ir labai šaunus originalus Turino aklųjų ir silpnaregių sąjungos pasiūlymas - vieną miesto sodą pavadinti Luji Brailio vardu šitaip siekiant įamžinti šio genialaus žmogaus atminimą. Buvo surengtos dvi parodos: viena skirta integracijos priemonėms pristatyti, diskutuota lygybės, darbo, karjeros, meilės temomis, šeimos ir vaikų klausimais. Antroji paroda - viskas, kas tinka aklųjų mokymuisi ir studijoms. Parodos susilaukė diskusijų, o Sicilijoje vyko studentų grafikos ir literatūrinis konkursas, skirtas aklumui ir Brailiui. Renginys baigėsi nuotaikingu muzikiniu pasibuvimu su mėgstama dainininke Marina Ligama. Iš tikrųjų italai su gilia ir nuoširdžia pagarba atšventė Nacionalinę Brailio dieną, pagerbė Luji Brailį už jo originalų, universalų, patikimą ir labai paprastą, patogų raštą, pripažino šio rašto didžiulę pedagoginę ir pažintinę vertę. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]