TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VIEN PASIPUOŠTI - NEGANA


Atėjus vasarai, šylant orams, kiekvieną dieną vis nusimetam po vieną "sluoksnį" - pakabinome į spintas šiltus paltus, striukes, vilnonius puspalčius. Šyla oras ir vis labiau norisi puoštis. 

Tvarkingas ir gražus žmogus ne tas, kuris dėvi tik brangius, gražius apdarus, bet ir tas, kuris juos dėvi tvarkingai ir skoningai. 

Ne kartą teko matyti, kaip nematantis žmogus ateina su nederamai vilkimu drabužiu. Paprastai ne visi išdrįsta pasakyti, kad drabužis išvirkščias ar netvarkingai susegtas. Korektiškai pastabą visuomet verta pašnibždėti. Įsivaizduokime, kaip jaustumėmės kiekvienas, jei dienos pabaigoje pastebėtume, kad visą laiką vaikščiojome su prasegtu užtrauktuku ar saga, dėvėjome išvirkščią nertinį. "Nors lįsk skradžiai žemę," - sakydavo mūsų senoliai. O gal buvom svarbiame susitikime ar pasimatyme? "Aš nematau," - ne pasiteisinimas. 

Šiltus megztinius ir švarkus keičia plonos palaidinės ir marškinėliai, vis daugiau kūno atidengiame saulei. Norime atrodyti nepriekaištingai. Tad ko nereiktų pamiršti išeinant iš namų?  

Be tvarkingai sušukuotų plaukų, švarių batų, nors ir labai skubame, pasitikrinkime, ar iš namų išeiname tvarkingi.  

Atsiminkite, gali būti prabangiausi drabužiai, bet, jei batai nevalyti, o panagės juodos, - neišgelbės ir milijonas.  

Batus geriausia nuvalyti ir sutvarkyti grįžus namo - aišku, jei jie nešlapi, - ne prieš einant į lauką. Jei batai sutvarkyti iš vakaro, belieka ryte juos brūkštelti sausu batų šepečiu. 

Dažnai nematantis žmogus klausia aplinkinių ar savo šeimos narių, ar gerai apsivilko vasarinius marškinėlius ar palaidinę, ypač dažnai to klausinėja vaikai.  

Kiekvienas drabužis turi priekinę ir nugaros dalį. Jei tai švarkas ar palaidinė su sagomis - puiku, problemų nekyla. O jei tai nertinis su apvalia iškirpte, dažnai sunku iš karto susigaudyti, kur drabužio priekis, kur nugara. Tuomet ranka apveskite kaklo iškirpimą ir nugarinėje drabužio dalyje lengvai apčiuopsite įsiūtą drabužio etiketę, jei megztinis megztas namuose, tokią paprastą etiketę kaip atžymą iš blogosios pusės prisisiūkite patys. Čia gali tikti ir panašios spalvos nedidelė minkšto audinio skiautė. Apsivilkę drabužį visada patikrinkite, ar ši etiketė neišsivertė į gerąją drabužio pusę, jei ji ten tabaluos, atrodysite juokingi ir netvarkingi.  

Jei dėvite marškinėlius ar palaidinę su apykakle, pasitikrinkite, ar tikrai ji neužsilenkusi į blogąją pusę, nes jei audinys plonas, jūs to net nepajusite. 

Susisegę drabužio sagutes, palyginkite, ar abu skvernų galai lygūs, ar visos sagos susegtos. 

Apsivilkę sportinius marškinėlius, perbraukit ranka per pečių siūles, patikrinkit, ar marškiniai neišvirkšti. Teko matyti, kaip susinervino žmogus, supratęs, jog visą dieną vaikščiojo išvirkščiais marškinėliais, ir niekas neišdrįso jam to pasakyti.  

Visada pasitikrinkite, ar užsegtas kelnių ar sijono užtrauktukas. Moterys, dėvėdamos sukneles ar palaidines su didele iškirpte, turėtų nepamiršti, kad labai neestetiškai atrodo iš po suknelės kyšančios liemenėlės petnešos ar apatinių marškinėlių kraštas. Jei norite plačios iškirptės, pasistenkite pasirinkti ir tinkamą apatinį trikotažą - šiais laikais tai ne problema, jums patars kiekvienoje parduotuvėje. O dar geriau, jei įsigydamos naują drabužį, jau žinosite, su kuo jį dėvėsite. 

Ir visgi, jei norite didelės iškirptės, o kartais jaučiatės labai nepatogiai ar norite ką nors paslėpti, - įsigykite šalį.  

Šalikėliai, skepetaitės, ilgą laiką dengę ne tik moterų, bet ir meniškos natūros vyrų kaklus, - šiandien reta puošmena. Tačiau be šalio neišsiversi žvarbią žiemos dieną ar vėjuotą pavasarį, juolab kad jie vėl grįžta, ir vis daugiau stilistų ir dizainerių juos derina prie savo apdarų, skirtų net iškilmingiems vakarėliams. Aišku, vakariniai šaliai turi būti plono kokybiško audinio, o jei megzti ar nerti - tai tik plonų, gerų siūlų. Šalis - labai puikus aksesuaras ir būdų, kaip juo apsisiausti, tikrai yra daug, dydžių ir formų taip pat esama įvairių. Tai labai romantiškas aksesuaras. 

Brandaus amžiaus moterys, užsimetusios plonytį šalį ant pečių, puikiai jausis ir su suknele net be rankovių ar tik su petnešėlėmis. Visi žiūrės į jūsų šypseną ir gražų šalį, ir visai nematys to, ko nereikia. 

Tiek vyrai, tiek moterys, vilkėdami plonus šviesius marškinius ar palaidines, turi nedėvėti tamsaus apatinio trikotažo, vengti labai skirtingų spalvų. Vienu metu lyg buvo bandoma demonstruoti, kokios spalvos dėvimi apatiniai marškinėliai, tačiau šią vasarą tai jau visai nemadinga - kaip ir nuoga bamba, nors jaunimui ši mada be galo priimtina. 

Jeigu jums sunku pasirinkti drabužį, nelabai turite su kuo pasitarti, tai žinokite: su klasikinio stiliaus drabužiais visada atrodysite nepriekaištingai ir nereiks sukti galvos, kas šiemet labai madinga. Klasika nesensta, svarbu švara ir tvarkingumas. Sėkmės! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]