NEREGYS IR VISUOMENĖ

Eglė JARMOLAVIČIŪTĖ

KONCERTAS UGDYMO CENTRE


Šių metų gegužės 14 dieną dar prieš 15 valandą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) mokiniai būriuojasi prie aktų salės. Šiandien juos aplankė populiariosios muzikos atlikėjai: "Onsa" ir draugai. Onsa - tai Tautrimas, kuris šią savaitę išleis savo pirmąjį albumą "Laikas keisti", o jo draugai - Lietuvai gerai žinomi dainininkai - Natas, išgarsėjęs realybės šou "Dangus" ir Haroldas, apie kurį sužinojome iš renginio "Kelias į žvaigždes". Mokiniai galėjo ne tik klausytis koncerto, bet ir užduoti dalyviams klausimų. Čia ypač aktyvūs buvo mažieji. Įdomiausių klausimų autoriams buvo padovanota po kompaktinį diską su populiarių lietuviškos muzikos atlikėjų dainomis. Renginį vedė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pirmo kurso studentas, jaunųjų konservatorių atstovas Denisas Kolonyckis. 

Aš taip pat turėjau garbės dalyvauti renginyje ir padainuoti kartu su "Onsa". Koncertą pradėjau lietuvių liaudies daina, harmonizuota Juozo Tallat-Kelpšos, - "Lietus lynojo". Koncertą baigėme populiaria Vytauto Kernagio daina "Mūsų dienos - kaip šventė", mums pritarė ir žiūrovai.  

Po koncerto buvęs LASUC mokinys, vienas iš renginio organizatorių Nerijus Montvydas surengė ekskursiją po centrą. Pirmiausia dalyvius nuvedė parodyti, kaip žaidžiamas šoudaunas, t.y. aklųjų stalo tenisas. Labai susidomėję jie vienas po kito bandė žaisti šį žaidimą. Iš pradžių svečiams sekėsi sunkiai, tačiau greitai jie perprato žaidimą: ėmė girdėti, kur rieda kamuoliukas, o kai kuriems pavyko įmušti jį į "profesionalo kišenę". 

Pažaidę šaudauną koncerto dalyviai lankėsi vienuoliktoje klasėje. Jiems buvo parodyta, kaip rašoma brailio mašinėlėmis. Mokiniai užrašė dalyvių vardus bei kitus žodžius, kurių prašė svečiai.  

Kompiuterių centre mokytojas Vitas Purlys parodė keletą priemonių, padedančių akliesiems: elektroninę brailio mašinėlę, brailio lentelę, didinimo aparatą ir brailio spausdintuvą. Išspausdintą tekstą mokytojas padovanojo dalyviams juokais paragindamas išmokti šį raštą. Tautrimo laukė užduotis ketvirtoje kompiuterių centro klasėje. Jis turėjo su JAWS paleisti "Microsoft word" programą ir parašyti angliškai "sveiki". Ekranas buvo išjungtas. Dainininkas puikiai susitvarkė su užduotimi. 

Žiūrovai ir dalyviai sakė, kad renginys labai patiko ir kad norėtų, jog centre vyktų daugiau panašių renginių. "Kelio į žvaigždes" dalyvis Haroldas teigia, kad jam labai smagu koncertuoti vaikams, dažnai tenka dainuoti vaikų namuose. Atlikėjas džiaugiasi galėjęs dalyvauti ir šiame renginyje.  

Pavyko užduoti keletą klausimų ir organizatoriams. 

Kalbuosi su viešosios įstaigos "Matymo centras" vadybininku ir masažuotoju Nerijumi Montvydu. 

E. Papasakok, kaip sumanei tokį renginį.  

N. Idėja kilo, kai susirašinėjau su Tautrimu "skaipu", vieną vakarą kažkaip pradėjom kalbėti apie koncertus, kilo idėja surengti koncertą LASUC, na, taip ir rutuliojosi viskas. Minčių buvo daug, norėjom ir atlikėjų nemažai prisikviesti, sumanėm viktorinų, konkursų, bet dėl vienų ar kitų priežasčių daug kas atkrito. 

E. Su kokiais sunkumais susidūrei organizuodamas koncertą? 

N. Iš pradžių buvom suplanavę balandžio 10 dieną, bet daug kam iš atlikėjų ta diena netiko. Paskui suradom, kurie galėtų dalyvauti tą dieną, bet kai reikėjo aiškiau derinti, pavaduotoja Kazurienė išėjo atostogų, tad teko atidėti gegužės 14 dienai. 

E. Ar planuojat ateityje organizuoti daugiau renginių? 

N. Galvojam dar apie vieną koncertą rudenį - rugsėjo ar spalio mėnesį. Dalyviai labai susidomėjo tenisu, tai galvojam surengti mini turnyrą. 

 

Pavyko pakalbinti ir Jaunųjų konservatorių atstovą Andrių Zeigį. 

E. Ar pirmą kartą susidūrėte su neregiais? 

A. Anksčiau nebuvau susidūręs su aklaisiais, tai truputį bijojau. Maniau, kad nežinosiu, kaip elgtis, ką sakyti, bet kažkaip viskas natūraliai išėjo ir tikrai jokios baimės nebuvo. 

E. Koks įspūdis atvykus į centrą? Ką naujo sužinojote apie aklųjų gyvenimą? 

A. Man labai patiko atmosfera. Viskas be galo nuoširdu - ir plojimai, ir klausimai atlikėjams. Labai gerai jaučiausi tarp visų žiūrovų, kartais net pamiršdavau, kad jie silpnaregiai ar aklieji. Dar labai patiko aklųjų stalo tenisas. O kaip jie dirba su kompiuteriais, tai man iš viso buvo labai sudėtinga suvokti - tikriausiai aš labai labai ilgai turėčiau mokytis taip dirbti, kad mokėčiau bent pusę to, ką mokate jūs. 

E. Kokie Jaunųjų konservatorių sąjungos uždaviniai? 

A. Mes esam nevyriausybinė organizacija, darom tai, kas mums patinka: organizuojam renginius, įvairias akcijas, seminarus ir pan. 

Džiugu, kad renginio organizatoriai nežada nuleisti rankų ir ketina pradžiuginti LASUC moksleivius naujais koncertais. Tikėkimės, kad dirbant kartu pavyks suorganizuoti ne vieną renginį, kurio moksleiviai ir darbuotojai ilgai neužmirš. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]