RENGINIAI

Marija LIUGIENĖ, Rita ŠIDLAUSKAITĖ

PASIDALIJO MUZIKA, DAINA IR MEILE


Rodos, pats dangus drauge su ramia jūra, skaisčia saule ir giedru paskutiniu gegužės savaitgaliu sveikino į Palangą sugužėjusius aštuonioliktosios LASS rajonų meno mėgėjų apžiūros-konkurso "Aš muzika, daina ir meile dalinuos" laureatus. Geras dvi valandas scenoje sukosi poros, viena kitą keitė kapelijos, šmaikštavo ir graudino skaitovai, liejosi dainos. Malonu pripažinti, kad rajonų meno mėgėjai ne tik nenuvylė, bet sparčiai mina ant kulnų miestų meno mėgėjams. Koncertas Palangoje - tai ir dovana, ir padėka tiems, kurie negailėdami nei laiko, nei sveikatos, puoselėja senas savo krašto tradicijas. Tačiau kad patektų tarp geriausių, dalyviai turėjo pereiti griežtą atranką savo regionuose.  

Koncertuoja LASS Kėdainių rajono filialo vokalinis instrumentinis ansamblisDidelių staigmenų apžiūra nepateikė, tačiau akivaizdžiai pagerėjo sceninė estetika, daugelis kolektyvų įsigijo naujus koncertinius drabužius ir atrodė daug įspūdingiau. Pasigedome daugiau tautodailininkų ir amatininkų dirbinių. Maloni išimtis buvo Panevėžio ir Utenos regionai. Džiugino Algio Trainio iš Švenčionių piešiniai.  

Festivalį pradėjo LASS Vilniaus ir Alytaus regionai. Tačiau Alytus buvo tik pavadinime. Tiesiog stebėtis reikia, kaip tokiame dideliame regione neatsiranda ne tik kolektyvų, bet ir pavienių atlikėjų. Šiemet sėkmė lydėjo Varėnos liaudies ansamblį "Sesulės" (vadovė N. Martūnienė). Beje, siūlytume jį vadinti dainuojamojo folkloro atlikėjų grupe. "Sesulės" parodė nuotaikingą programą "Jei ne grybai ir ne uogos". Tai kas, kad "mergų" vidutinis amžius gal apie septyniasdešimt, pasakojant jų skruostai kaito ir raudonavo kaip jaunystėje. O tų dzūkiškų pasakojimų gražumėlis! Kalbant apie pačias dainas, siūlytume, bent jau pasirodant rimtesnėmis progomis, atsisakyti autorinės kūrybos ir dainuoti tik liaudišką folklorą. Renkantis repertuarą, daugiau dėmesio reikėtų skirti savo krašto dainoms, tokioms turtingoms melodijų, žanrų bei stilių. Tos pačios vadovės instrumentinis ansamblis "Dobilas" trenkė valsą, polką ir fokstrotą, kad nebeliko jokių abejonių, jog jie lydės "Sesules" į Palangą, o armonikieriai S. Taraila ir P. Ulbinas vėl galės visą naktį linksminti ant tilto nemigos kankinamus poilsiautojus ir žvejus.  

Baigiamojo koncerto Palangoje vedėjai R.Žostautienė ir M.BaltrūnasKiti aptariamo regiono kolektyvai pasirodė kiek silpniau. Liaudies dainos ansamblis "Smiltelė" liko buvusio lygio. Trakų rajone atsirado naujoviškas instrumentinis trio, kurį sudarė armonika, būgnas ir "lakštingala". Negirdėta, neregėta! Kaimo kapelijai "Žiburys" linkėtume paieškoti įvairesnio repertuaro ir priminti (beje, ne vien šitai kapelijai), jog pagal šiuo metu priimtą klasifikaciją kaimo kapelija - tai instrumentinis žanras, todėl jo programos pagrindą turėtų sudaryti instrumentiniai kūriniai.  

LASS Klaipėdos ir Telšių regionų liaudies ansamblis "Sodžius" - turbūt viena geriausių šiais metais matytų kapelijų. Jos vadovas Vytautas Kubilinskas visada nuovokiai parenka repertuarą, pradžiugina mažai girdėtomis žemaičių krašto dainomis. Maloniai ausį glosto ir jo paties su savo mokiniu Audriumi Kuksa armonikų duetas. V. Kubilinsko vadovaujami kolektyvai taip pat papuošė festivalio laureatų gretas ir dalyvavo baigiamajame koncerte Palangoje.  

Į Palangą iš šio krašto komisija atrinko ir vokalistę Vaidą Butautaitę iš Luokės. Mergina taip sužavėjo savo nuoširdumu, jog jai atleidome ir mažus vokalinius trūkumus. Ir neapsirikome, nes baigiamajame koncerte Vaida debiutavo su nauja savo kūrybos daina. Kaip paprastai neblogai pasirodė ir Skuodo bei Plungės vokaliniai ansambliai, Plungės kaimiškos muzikos kapelija (vadovė A. Smagurienė). Jiems taip pat plojo Palangos žiūrovai.  

Stebėdama LASS Kauno ir Marijampolės regionų kolektyvų programas, žiuri nutarė, jog geriausiai pavyko Raseinių vokaliniam ansambliui "Svaja" (vadovė G. Grabienė) bei F. Lukominos vadovaujamam Marijampolės ansambliui "Šviesa". Skaitovė ir poetė J. Kurtinaitienė įspūdingai pasirodė su lyriškomis savo kūrybos eilėmis. O skaitovė D. Baranauskienė apsakymu "Kailinė kepurė" sugraudino ne vieną jautresnės širdies klausytoją. Šiems atlikėjams ir buvo išdalinti "kelialapiai" į Palangą.  

Scenoje R. Garsono vadovaujamas uteniškių “Diemedis” LASS Šiaulių ir Tauragės regionai pagrįstai gali didžiuotis savo meniniais kolektyvais. Pirmiausia paminėtinas Kelmės folkloro ansamblis "Ramočia" - šiemetinis "Aukso paukštės" nominantas (vadovas V. Rutkūnas). Jo programa atitiko visus reikalavimus, pasigedome gal tik žemaitiškų pasakojimų, kurie taip žavėjo ankstesnėse programose. Iš dalies šį trūkumą kompensavo skaitovas Petras Venckus gražia žemaičių tartimi paskaitęs humoreską "Vyrų dresiravimas". Jaunas armonikierius S. Birgiolas iš Jurbarko savo grojimu sužavėjo ir komisiją, ir žiūrovus. Radviliškiečiai debiutavo su A. Kazragio vieno veiksmo komedija "Žentelis" ir jiems tai visai neblogai pavyko. Tik gal reikėtų geriau suderinti artistų drabužius bei scenoje esančius daiktus, kad tiksliau atsispindėtų vaizduojamas laikotarpis. Šio regiono pasirodymą praturtino Akmenės moterų vokalinis ansamblis. Visi čia paminėtieji džiugino klausytojus Palangoje.  

LASS Panevėžio ir Utenos regionų apžiūroje Biržų rajonas išsiskyrė kolektyvų gausumu, bet, deja, ne kokybe. Tiesiog šokiravo, kai kelių folklorinio ansamblio dalyvių rankose pamatėme aplankus (beje, panašų vaizdą pakartojo Zarasų moterų vokalinis ansamblis). Gražiai pasirodė uteniškių vokalinis ansamblis "Diemedis" (vadovas R. Garsonas), dainavęs vėlyvąjį folklorą. Ypač sužavėjo sodriais vyrų balsais atliekamos dainos. Bet scenoje svarbus ir vaizdas, todėl derėtų šiuos kolektyvus gražiau aprengti. Molėtų armonikierė G. Žigienė kaip visada sužavėjo nuoširdumu ir laikysena. Na, o "Molėtuvkai" linkėtume išradingiau režisuoti pasirinktus ar pačių sukurtus kūrinėlius. Instrumentinei grupei iš Rokiškio, vadovaujamai B. Puriuškienės, sekėsi geriau nei moterų, vyrų ir mišriam ansambliams, vadovaujamiems tos pačios vadovės. Palangoje šiems regionams atstovavo "Diemedis" iš Utenos ir Rokiškio instrumentinė grupė.  

Kaip jau minėjau, apžiūra padarė neblogą įspūdį, todėl linkime nenuleisti "kartelės" ir po dvejų metų su dar didesniu entuziazmu parodyti savo sugebėjimus. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]