SUVAŽIAVIMUI PRAĖJUS

Alvydas VALENTA

LASS DEVYNIOLIKTASIS


Birželio 5 d. įvyko XIX Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos ataskaitinis suvažiavimas. Jau praėjusiais metais, rašydami apie XVIII suvažiavimą minėjome, kad pagal naująjį Asociacijų įstatymą (o mūsų organizacija tokia ir yra), visuotiniai narių susirinkimai arba ataskaitiniai suvažiavimai turi vykti kasmet. Taigi ir vyksta. Kitas dalykas, kiek tokie "eiliniai" suvažiavimai duoda naudos, kiek išeikvojama laiko, energijos, pagaliau lėšų jiems surengti? Bet įstatymai yra įstatymai, nori nenori, o vykdyti turi!  

Suvažiavimą vedė LASS pirmininkas O.Petrauskas (dešinėje) ir jo pirmasis pavaduotojas S.Armonas Iš esmės LASS XIX suvažiavimui tinka praėjusiame suvažiavime pasakyti organizacijos pirmininko Osvaldo Petrausko žodžiai (tik skaičius reikia atitinkamai pakeisti): "Gyvename 2007-aisiais, atsiskaitome už 2006-uosius, galvojame apie 2008-uosius..." Kaip ir praėjęs, taip ir šis suvažiavimas vyko metų viduryje, plieskiant kaitriai birželio saulei. Praėjusiais metais siūlyta, kad jeigu jau taip reikia, metiniai suvažiavimai galėtų vykti ne metų viduryje, o jų pradžioje ar bent jau ne viduryje - tuomet būtų prasmingesnės diskusijos apie praėjusių metų darbus. Aišku, tiems, kas rengia, matyti geriau, tačiau panašūs siūlymai neturėtų nuskęsti kaip akmuo vandenyje ir bent jau sulaukti jeigu ne pritarimo, tai polemikos ar komentaro iš rengėjų pusės. Kaip ir praėjusiame, taip ir šiame suvažiavime, buvo išklausyta per metus nuveiktų darbų ataskaita. Tie darbai - daugiausia kultūrinio pobūdžio: įvairūs kultūriniai ir sociokultūriniai projektai. Suvažiavimo delegatai ataskaitoje pasigedo dėmesio socialinėms paslaugoms, jų priartinimui prie konkretaus neregio. Apskritai, lyginant su praėjusiu, LASS XIX suvažiavimas buvo polemiškesnis, galėtume sakyti net aštresnis. Bene labiausiai delegatus jaudino LASS nekilnojamojo turto reikalai - ar efektyviai jį valdome, ar nedarome skubotų vienadienių sprendimų? Antra vertus, kaip pastebėjo LASS Kėdainių rajono filialo pirmininkė Ona Šulcienė: "Susidaro įspūdis, kad tik turtas valdo mus. Niekas nekalba apie kaime gyvenantį neregį, apie tai, kokią paramą ar paslaugas jis gauna".  

Balsuoja LASS XIX suvažiavimo delegataiSuvažiavimo dienotvarkėje nebuvo numatytos diskusijos, tačiau jos vyko. Nors neilgos, bet gana gyvos! Akivaizdus įrodymas, kad "plikų" ataskaitų žmonėms jau nebepakanka. Jie klausia ir į savo klausimus nori gauti atsakymus.  

Kiek nustebino suvažiavimo rengėjų sprendimas nesuteikti žodžio revizijos komisijai (tiesa, vėliau jis vis dėlto buvo suteiktas). Priežastis - šito nereikalauja Asociacijų įstatymas. Be abejo, įstatymas didžiai gerbtinas dalykas, tačiau be jo dar yra organizacijos įstatai, tradicijos ir dvasia. Yra dalykų, prieš kuriuos bejėgiai net įstatymai, pavyzdžiui, visokiausi gandai. Šis žodis XIX suvažiavime skambėjo ne kartą. Ir ne todėl, kad jame dalyvavo visokie "pletkininkai", o todėl, kad gandai šį tą sako ne tik apie juos nešiojančiųjų pomėgius, bet ir apie jų objektą. Gandai - prietemos paukštis, labiausiai nemėgstantis aiškumo, skaidrumo, šviesos. LASS centro tarybai irgi linkėta įsileisti daugiau atvirumo, aiškumo.  

Priešingai nei pernai, suvažiavimas baigėsi ne smagia liaudiška muzika, bet dalykiniu pokalbiu: su pokyčiais pensijų ir papildomų išmokų lankose supažindino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pensijų departamento direktorė Svetlana Černuševič. Su nauja techninių pagalbos priemonių skyrimo tvarka - Techninės pagalbos neįgaliesiems centro atstovė Miglė Rutkauskaitė. Pasisakymai buvo ir įdomūs, ir naudingi.  

Iš revizijos komisijos ataskaitos: 

Revizijos komisija LASS veiklos gerinimui teikia keletą pastebėjimų, minčių ir siūlymų. 

- Iš LASS ūkinės-komercinės veiklos būtina sukurti centralizuotą lėšų fondą, tiksliau sakant, atkurti anksčiau buvusį ir jį naudoti tik LASS centro tarybos nutarimų ir sprendimų vykdymų įgyvendinimui. 

- Uždrausti pardavinėti LASS nekilnojamąjį turtą, kuris turi paklausą būti išnuomojamas ir duoda pajamas, bei patalpas, kurios po renovacijos gali tapti patrauklios potencialiems nuomininkams. 

- Manome, kad būtų tikslinga papildyti ir praplėsti kasmetinių samdomų audito firmų sutartyse darbų apimtį. Šalia ūkinės-finansinės veiklos tikrinimo, numatyti papildomus patikrinimo darbus: kaip vykdomi LASS įstatuose numatyti tikslai bei uždaviniai, kaip vykdomi įvairūs nutarimai ir sprendimai, kaip tenkinami regėjimo negalią turinčių žmonių poreikiai. Audito firmos turėtų glaudžiai bendradarbiauti su LASS revizijos komisija. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]