PROJEKTAI

Juozas BAZYS

KNYGA KALBA TAU


Projekto dalyviai diktorius V.Širka (kairėje), rašytojai E.Kurklietytė ir V.Bubnys2008 metus Lietuvos Vyriausybė paskelbė skaitymo metais. Lietuvos aklųjų biblioteka ta proga parengė Kultūros ministerijai knygų skaitymo skatinimo projektą "Knyga kalba tau" ir gavo jam vykdyti dalinį finansavimą. Todėl šių metų balandžio 15 d. Kaune ir balandžio 17 d. Vilniuje įvyko susitikimai su lietuvių literatūros klasiku Vytautu Bubniu ir rašytoja Elena Kurklietyte. Renginiuose jų kūrybos paskaitė radijo diktorius Vytautas Širka. Šiuos rašytojus pasirinkome neatsitiktinai. Vytautas Bubnys - ryški asmenybė lietuvių literatūroje. Tai ne tik 16 romanų autorius, dramaturgas, eseistas, bet ir aktyvus tautinio išsivadavimo iš sovietinės priespaudos sąjūdžio dalyvis, buvęs politikas ir Seimo narys. Šiuose susitikimuose su skaitytojais svečiai papasakojo apie save, savo kūrybą, atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Elena Kurklietytė sužavėjo savo papasakotais prisiminimais apie kelionę į Indiją. Abiems rašytojams didelį įspūdį paliko kauniečių moksleivių skaitomos Vytauto Bubnio romano ištraukos brailio raštu.  

Skaitymas yra labai svarbus kiekvieno iš mūsų gyvenime, nes knyga yra būdas bendrauti, sužinoti, išmokti, lavinti vaizduotę. Skaitydamas žmogus įgyja estetinę patirtį. Sociologai teigia, kad Lietuvoje knygas skaito mažiau nei trečdalis gyventojų. Knygą išstumia internetas, radijas, televizija. Kyla klausimas, kaip mokyti skaityti rimtą literatūrą. Gal lietuviams trūksta kokybiškesnės prozos, gal lietuvių literatūrą išstumia užsienio šalių literatūra - apie tai ir buvo kalbama šiuose literatūriniuose susitikimuose su žymiais mūsų rašytojais. 

Žmonijos istorija ir jos atmintis yra glaudžiai susijusi su raštu, su knyga. Knygos negali pakeisti gyvenimo, bet gali nors trumpai nuo jo "užstoti". Skaitymo džiaugsmą reikėtų sieti ir su skaitymo nauda. Skaitymas naudingas ne tik tada, kai teikia malonumą, bet ir kai skatina jauną žmogų augti. Teksto malonumo tezę suformulavo prancūzų kultūrologas struktūralistas R. Barthesas, kuris teigė, jog malonus tekstas yra toks, kuris patenkina, pripildo, sukelia euforiją: jis atsiranda iš kultūros, nenutraukia ryšių su ja ir yra susijęs su patogaus skaitymo praktika. 

Ir vis dėlto skaitančių žmonių šiandien yra, ir netgi azartiškai skaitančių, nes skaitymas - malonumas ir atgaiva sielai, pažinimo ir kūrybos džiaugsmas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]