TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAMBARIO STEBUKLAS


Lietuvos kaimuose nuo senų laikų kambariuose buvo auginamas medėjantis alavijas, žmonių paprastai vadinamas alijošiumi. Jis turi mėsingus lapus, kurių pakraščiai nusagstyti nepiktais spygliais. Tai daugiametis visžalis augalas. Jis auginamas ne dėl žiedų ar malonaus kvapo. Visos močiutės žino - tai vaistinis augalas. Palyginti visai neseniai alijošius savo vietą ant palangės užleido prabangesniems augalams, nors tinkamai auginamas, be gydomųjų savybių, jis ir dabar gali būti nebrangi kambario puošmena. 

Teigiama, jis esą buvęs Egipto karalienių Kleopatros ir Nefertitės grožio paslaptis, juo Aleksandras Didysis gydė sužeistus karius. Pastaraisiais dešimtmečiais apie alavijo gydomąsias savybes pasaulyje išspausdinta apie 200 mokslo darbų. 

Vaistams skinami sveiki didesni lapai nuo apatinės ir vidurinės stiebo dalies. Iš lapų spaudžiamos sultys, turinčios daug gydomųjų savybių. Yra nuomonių, kad gydytis augalu geriausia tada, kai jis būna augęs ne mažiau kaip trejus metus. Kuo senesnis alijošius, tuo vertingesnis. 

Alijošius - tai visų pirma uždegimą slopinantis augalas. Jo sultyse yra bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų. Alijošiaus sultys didina žmogaus organizmo atsparumą įvairioms infekcijoms, gerina apetitą. Mokslininkai rekomenduoja gerti alavijų sultis tiems, kuriems rūpi graži oda. Sultyse gausu proteinų, kalcio, magnio, cinko, vitaminų A, C ir B, svarbiausių riebiųjų rūgščių. 

Mokslininkų įrodyta, kad tepalas su alavijo ekstraktu veido žaizdeles užgydo net 72 val. greičiau negu be jo. Medicinoje užfiksuotas unikalus atvejis, kai alijošius padėjo išsaugoti ranką diabetu sergančiai moteriai. Alavijo kremu tinka gydyti ir žvynelinę (tai irgi įrodyta), įvairias žaizdas, taip pat sukeltas diabeto. 

Be to, alijošiaus sultys gerina virškinimą, malšina virškinamojo trakto sudirgimą - kolitą, opą, mažina viduriavimą. 

Parduotuvėse alijošiaus sulčių negausite, bet galite jų pasigaminti, jei rasite, kas augina šį augalą. Nulaužę lapą prie pat stiebo, išspauskite sultis į puodelį su vandeniu ir išgerkite. Tinkamiausias laikas - prieš valgį. Lapus irgi galima valgyti, tik reikia nulupti viršutinį sluoksnį ir nupjaustyti lapo dygliukus. 

Jei susižeidėte ranką, žaizda pradėjo pūliuoti, nusideginote ir namuose ant palangės turite alijošiaus - jis puikus daktaras. Nusiskinkite šviežią lapą, perpjaukite išilgai ir pridėkite prie žaizdos. Apriškite sužeistą vietą, ir augalo sultys pradės efektyviai gydyti. 

Nepakenks, jei pasigaminsite alijošiaus naudoti profilaktiškai ar organizmo imuninei sistemai stiprinti: 

4-5 dideli alijošiaus lapai, 2 vidutinės citrinos, 3 šaukštai medaus. 

Alijošiaus lapus nuplauti, nupjaustyti spygliukus, susmulkinti su visa žievele (galima sumalti mėsmale, tuomet nereikės nupjaustinėti spygliukų). Smulkiai supjaustyti citriną su žievele (sėklutes išimti), įdėti medaus ir viską gerai sumaišyti. Ištirpus medui, galima valgyti. Jei jaučiamas kartumas, įdėti dar medaus. Suaugę gali kabinti po šaukštą, vaikams užtenka šaukštelio. Sergant bronchitu, užgeriama šiltu pienu. Vartojant profilaktiškai, "košę" galima skanauti ir po valgio per dieną kelis kartus (3-4 kart.). Persišaldę ar sirgdami gripu, kai peršti gerklę ir kamuoja sausas kosulys, į paruoštą masę įtarkuokite gabalėlį imbiero šaknies - pagal skonį. Imbieras sustiprins "košės" gydomąsias savybes. 

Mokslininkai patvirtino: beveik pusei žmonių, kurie pusmetį vartojo alijošių, sušvelnėjo astmos simptomai. 

Alavijai, kaip ir kiekvienas maisto produktas, gali sukelti alergiją, tačiau tai pastebima retai. 

Taigi trumpai: alijošius greitina žaizdų gijimą, saugo odos drėgmę, lankstumą ir tamprumą, naikina bakterijas, slopina skausmą, gydo randus. 

Juo gydomi nudegimai, vabzdžių įgėlimai, infekcijos, nubrozdinimai, spuogai, odos vėžys, egzema, žvynelinė, įpjovimai, odos opos, pėdų nutrynimai, gripas, herpesas, žaizdelės po skutimosi, plaukų slinkimas, sausa oda, randai, kūno skausmas. 

Vartokite kosmetikos priemones, kuriose yra alijošiaus ekstrakto: muilus, kremus veido odai ir rankoms, šampūnus, kūno losjonus. 

Jei dar neauginate šio augalo, būtinai pasisodinkite, ir kiekvieną pavasarį ir rudenį turėsite puikų vaistą nuo peršalimo ir uždegimų. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]