RENGINIAI

Juozas EŽERSKIS

KO PRAŠO ŠIAULIEČIAI


Kovo 27 d. Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų salėje įvyko "Gubernijos" mikrorajono, kuriame gyvena ir nemažai žmonių su regėjimo negalia, gyventojų susitikimas su miesto savivaldybės atstovais. Jį surengė LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo pirmininkė Ginta Petrauskienė ir jos talkininkė socialinė darbuotoja Inta Keivienė. Susirinko daug mikrorajono gyventojų, ir ne tik turinčių regėjimo negalią. Į susitikimą atvyko Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys, savivaldybės sveikatos komiteto narė gydytoja Elena Mockuvienė. Susirinkime dalyvavo ir Seimo narys Edvardas Žakaris.  

Pokalbį pradėjo pirmininkė Ginta Petrauskienė. Ji svečiams išdėstė mikrorajono bendruomenei opias ir spręstinas problemas: būtinybę tvarkyti rajono fizinę aplinką, koreguoti maršrutinių autobusų grafiką, įrengti autobuso Nr.21 stotelę Tilžės gatvėje. Po jos kalbėję žmonės jau konkrečiai nurodė negeroves ir prašė valdžios padėtį taisyti. Štai neregė Virginija Gintilaitė nusiskundė prastais, išdaužytais, duobėtais takais ir šaligatviais. Kai palyja, tenka braidyti po balas. Maršrutinių autobusų grafikas sudarytas blogai, nes autobusai Nr.5 ir 29 atvažiuoja į stotelę kartu, vienas paskui kitą. O kito autobuso reikia laukti valandą ar daugiau. Autobuso grafikas turėtų būti sudarytas geriau: autobusai turėtų nevažiuoti vienas po kito kaip dabar, tada nebūtų keleivių sangrūdos ir pan.  

V. Gintilaitė kalbėjo ir apie ne vietoje, dažnai tiesiog ant neregių vaikščiojimo takų, statomus automobilius. Ji siūlė nubrėžti linijas, draudžiančias automobilius statyti tam tikrose vietose. Jai antrino VšĮ "Aksida" direktoriaus pavaduotojas socialiniams reikalams Kazimieras Gailius. Jis nurodė, kad šiuo metu įmonėje dirba 100 darbuotojų, iš jų 78 - žmonės su negalia. Todėl jiems atvažiuoti į darbą dėl nesuderinto autobusų grafiko yra nepatogu, kliudo judėti ir blogi, duobėti, nevalomi šaligatviai bei takai.  

Neregė Valerija Jonaitytė prašė suremontuoti sulaužytas orientavimosi tvoreles. Buvo ir kitų pasisakymų, prašymų, siūlymų - ir iš neregių, ir iš reginčiųjų bendruomenės atstovų. Valdininkai, atrodo, įdėmiai visų klausėsi ir tai, ką išgirdo, žymėjosi blonknotuose.  

Į gyventojų iškeltus klausimus atsakė miesto meras Genadijus Mikšys. Jis pažadėjo kiek atšilus, gegužės mėnesį, sutvarkyti mikrorajono fizinę aplinką, orientyrus, pasirūpinti autobusų geresniu grafiku, pasiaiškinti galimybę autobuso Nr.21 stotelę įrengti Tilžės gatvėje. Žadėjo spręsti ir kitas mikrorajono problemas. Meras kalbėdamas vis skundėsi lėšų stoka ir vis ragino žmones susiveržti diržus, nes brangsiąs butų šildymas, o netrukus taip pat pabrangsią ir miesto autobusų bilietai. Tiesa, neįgaliesiems jie nebrangsią, nes skirtumą dengs savivaldybė.  

Kad miestas mūsų problemų nepamirštų, pirmininkė G. Petrauskienė merui ir Seimo nariui E. Žakariui įteikė segtuvus su raštiškais prašymais. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]