RENGINIAI

Nijolė MAJERIENĖ

VELYKŲ ŠVENTĖJE - ŽVILGSNIS Į AKLUOSIUS


Prekybos ir laisvalaikio centras "Mega" visus kauniečius ir miesto svečius kovo 22-24 dienomis pakvietė į ryškiaspalvę Velykų šventę visai šeimai. Lankytojus bei šventės dalyvius prie įėjimo pasitiko 4,5 metrų aukščio Velykų medis, savo forma primenantis DNR spiralę. "Vilniaus kalvių" meistrų nukalta įspūdinga konstrukcija dekoruota 158 didžiausių pasaulyje paukščių - stručių kiaušiniais. Juos išmargino dailininkas Sergejus Evtuchovas. "Mega" margučių aukcione buvo siūloma įsigyti šių puikių kiaušinių, o surinktas lėšas skirti Kauno aklųjų ir silpnaregių vaikų globos bendrijai "Akių šviesa". Akcijos iniciatorė "Megą" valdančios bendrovės "Baltic Red Management" rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė sakė: "Gamtos atbudimo, pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventėje labai svarbu nepamiršti vaikų, kuriems labiausiai reikia šilumos, supratimo, gerumo."  

Velykinio renginio organizatoriai siekė jaunuomenei atskleisti, o vyresniesiems priminti ilgaamžes mūsų tautos tradicijas pasitinkant Kristaus Prisikėlimo šventę, todėl pakvietė menininkų, folkloro kolektyvų. Šventinėje programoje apie Velykų papročius ir simboliką susirinkusiems pasakojo Velykų Bobutė Virginija Stunžėnienė, apie žolynų magiją, burtus - vilnietė aktorė režisierė ir dailininkė Angelė Fišaraitė-Šakalienė. Tautodailininkės mokė marginti kiaušinius: Laimutė Raižienė dalijosi patyrimu išrašant raštus ant kiaušinio karštu vašku, o Rita Puidokienė - išskutinėjant raštus adata, skustuvu arba peiliuku viena spalva dažytų kiaušinių paviršiuose. Už atsineštą pačių išmargintą kiaušinį vaikai gavo "Mega" paruoštų dovanėlių. 

Velykinės tematikos kūrinius atliko ir sukti velykinius ratelius, žaisti žaidimus jaunuosius šventės dalyvius mokė Domeikavos vaikų folkloro ansamblis "Seklytėlė", o lalavimo ir tradicinių tautinių šokių paslapčių atskleidė Kauno folkloro ansamblis "Žaisa" ir jų vadovai Ramunė ir Mintautas Pečiuliai. Atlikėjų profesionalumu, instrumentų gausa ir įvairove stebino koncertinė įstaiga Kauno muzikos ansamblis "Ainiai". Šio kolektyvo šventinėje programoje skambėjo lietuviškų instrumentų - birbynių, kanklių, ragų, skudučių, tabalų, skrabalų, lumzdelių, molinukų, džingulio ir kitų - melodijos. Šiais instrumentais buvo atliekama ne tik lietuvių liaudies muzika, bet ir originalūs įvairių kompozitorių sukurti kūriniai.  

Renginio vedėjoms talkino tradiciniai Velykų personažai - kiškutis ir viščiukas. Jie padėjo šventės dalyviams, ypač mažiesiems, įsitraukti į programą ir pajusti šventės atmosferą, dalijo susirinkusiems bendrijos "Akių šviesa" skrajutes. 

Dar nežinome aukciono rezultatų, nesame tikri, ar šį kartą kauniečiai nupirko bent vieną milžiną margutį, tačiau esame įsitikinę, kad panašių akcijų labai reikia: ne tik "Megos" prekybos ir laisvalaikio centro darbuotojai, bet ir lankytojai išgirdo apie mūsų organizaciją. Galbūt ši pirmoji pažintis, jei ir nenuteikė filantropijai, tai bent priminė miesto bendruomenei apie šalia gyvenančius, dirbančius, studijuojančius, kuriančius neregius ir silpnaregius. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]