LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Kovo 27 d. įvyko pirmasis šiais metais LASS centro tarybos posėdis. Jame buvo priimtas nutarimas dėl LASS XIX suvažiavimo organizavimo - suvažiavimas, kaip ir pernai, vyks Zelvoje birželio 5 d. Tačiau, kitaip nei pernai, be LASS centro tarybos ataskaitos, suvažiavimo delegatai išklausys ir ekspertų pranešimus LASS socialiniams darbuotojams aktualiais klausimais. Tarybos posėdyje pasiūlyta kviesti specialistus iš LR Seimo Socialinių reikalų komisijos, ligonių kasų, šalpos, "Sodros", pensijų skyrių, Techninės pagalbos neįgaliesiems centro. LASS centro taryba nutarė, kad neverta kasmet "Mūsų žodžio" trečiajame numeryje skelbti rubrikos "LASS faktai ir skaičiai", kadangi joje - ta pati informacija kaip ir ataskaitoje. Tik XIX suvažiavimo delegatų patvirtinta LASS centro tarybos ataskaita pasirodys žurnalo puslapiuose - kaip suvažiavimo priimtas dokumentas.  

Posėdyje pradėti svarstyti LASS įstaigų ir įmonių balansai.  

UAB "Regplasta" IV 2007 m. ketvirtyje rodikliai blogesni nei per pirmuosius tris ketvirčius. Didžiausia problema - labai didelės nuo senų laikų užsilikusios atsargos. Įmonė įsiskolinusi "Sodrai", tačiau skolos grąžinamos ir 2008 m. pabaigoje turėtų likti tik delspinigiai. Parduodama mažai, naujų gaminių nėra. Auditorė rado daug buhalterinės apskaitos trūkumų, kurių daugumą UAB "Regplasta" buhalteriai sutvarkė auditavimo metu. Parduotų prekių savikaina yra daug didesnė nei pardavimo. Įmonė nurašė dalį beviltiškų skolų, likusių dar nuo ankstesnio direktoriaus laikų. Įmonė ketina teikti darbo biržai projektą dėl darbo vietų pritaikymo neįgaliesiems. Prieš 5 metus technikiniai šepečiai sudarė apie 50 proc. produkcijos, šiuo metu - tik apie 14 proc. Įmonė teikia daug transporto paslaugų, atlieka smulkius surinkimo darbus. Darbuotojai šių darbų greitai išmoksta, nereikia investuoti į medžiagas, greitai gaunamas pelnas. Medžiagos sudaro iki 30 proc. gaminio savikainos. Kai kuriuos gaminius ketinama vėl pabranginti.  

Sunkūs 2007 m. buvo ir kitai LASS įmonei - UAB "Regovitus". IV 2007 m. ketvirtyje nuostolis siekia 92 tūkst. Lt. UAB "Regovitus" darbuotojų darbo užmokesčio vidurkis - vienas didžiausių tarp visų LASS įmonių. Įmonė du ketvirčius iš eilės patyrė nuostolį, ir tai pažeidžia LASS suvažiavimo rezoliuciją. Priedai prie darbo užmokesčio direktoriui išmokami nesilaikant LASS centro tarybos 2003 m. kovo 5 d. nutarimo Nr. 15 "Dėl LASS įmonių, uždarųjų akcinių bendrovių ir įstaigų vadovų premijavimo nuostatų tvirtinimo". Pagal jį, esant nuostolingai įmonės veiklai, priedai negali būti skaičiuojami. Už šiuos pažeidimus LASS centro taryba UAB "Regovitus" direktoriui A. Kudarui skyrė drausminę nuobaudą - pastabą. Taryba taip pat įpareigojo tiek UAB "Regovitus", tiek VšĮ "Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centrą" iki 2008 m. liepos 20 d. pateikti siūlymų, kaip būtų galima pagerinti įmonės padėtį.  

Lyginant su 2006 m., įmonės pardavimai sumažėjo 8 proc., sąnaudos padidėjo apie 4 proc. Naujų darbo vietų neįgaliesiems įmonė įsteigti negali - trūksta apyvartinių lėšų. Už lėšas, gautas pardavus dalį pastato, nupirktas kompresorius, nes senasis buvo avarinės būklės. Numatyta mažinti aptarnaujantį personalą. Finansinė UAB "Regovitus" atskaitomybė parengta tinkamai, todėl LASS centro taryba patvirtino UAB "Regovitus" 2007 m. balansą.  

Ne patys blogiausi 2007 m. buvo Šiaulių viešajai įstaigai "Aksida", nors ketvirtas ketvirtis, kaip ir daugeliui įmonių, buvo nuostolingas. Įmonė pažeidžia LASS suvažiavimo nutarimą dėl žmonių su regėjimo negalia procento, nors bendras darbo biržos subsidijuojamų darbuotojų procentas artėja prie 70. 2007 m. įsteigta viena darbo vieta neįgaliajam, sutvarkyta dalis patalpų. Šiemet neįgaliesiems ketina pritaikyti 5-6 darbo vietas. 

Vilniuje esanti viešoji įstaiga "PBC" 2007 m. pradžioje buvo išnuomojusi 72 tūkst. kvadratinių metrų patalpų, dabar - daugiau nei 90 tūkst. Įstaiga investuoja į patalpas, jos visos apšiltinamos, savo lėšomis prisideda ir nuomininkai. Visų kitų įstaigų ir įmonių - VšĮ "Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras", VšĮ "Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras", VšĮ "Kauno aklųjų ir silpnaregių centras", VšĮ "LASS centro taryba" - balansai patvirtinti be didesnių nesklandumų, jų finansinė atskaitomybė tvarkinga ir atitinkanti LR įstatymus.  

Patvirtintas 2008 m. LASS narių materialinės paramos programos lėšų paskirstymas - jis liko toks pats kaip ir 2007 metais. Nutarta leisti VšĮ "Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrui" paremti "Kauno aklųjų ir silpnaregių centro" veiklą.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]