TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠVENTŲ VELYKŲ BELAUKIANT


Šiais laikais, visai nesunku papuošti stalą žalumynais, nereikia nuskintų šakelių patiems pražydinti (nebent patiems to norisi), yra puikių pavasarinių žydinčių gėlių parduotuvėse - įvairiausi narcizai, krokai, hiacintai ir daiginti želmenys ar žalios šakelės, kurios papuoš šventinį stalą. Taip pat šventinių žvakučių įvairių formų apstu. Netgi margučių iš ko tik širdis geidžia pagamintų - pilna. Tačiau pačių pasidarytų turbūt neatstos niekas. 

Pabandykime patys pasipuošti stalą, pamarginti margučių ir pasigaminti skanų patiekalą. 

Šiais laikais atgimusia vilnos vėlimo technika pasigaminkime "vilnonių" margučių. Tai labai malonus užsiėmimas ir nuostabiai gražūs margučiai. 

Mums reikės spalvotos vilnos, senų vilnonių siūlų, vėlimo adatos (parduodama toje pačioje parduotuvėje, kur ir vilna), nedidelės kempinės ir dekoravimui - siuvinėjimo siūlų, karoliukų, mažų sagelių. 

Iš senų, būtinai vilnonių, siūlų, susukime kiaušinio formos norimo dydžio kamuoliuką. Jis reikalingas tam, kad lengviau būtų suformuoti kiaušinį ir mažiau sunaudotume kokybiškos vilnos. Tada ant suformuotos kiaušinio formos nestoru sluoksniu klojame vilną ir atsargiai badome su specialia adata, nuolat sukiodami kiaušinį. Siūlus "įdarui" parinkime maždaug tokios pačios spalvos, kaip ir ant viršaus klojama vilna. Kas bandėte velti su adata, žinote, kad badyti reikia labai atsargiai. Kas dar nevėlėte - neskubėkite, net ir gerai matant, tenka skaudžiai įsidurti. Veldamos kiaušinio nelaikykite rankose, pasidėkite jį ant kempinės. Badykite lengvai ir nelabai giliai, kad nesulaužytumėte adatos ir nesusibadytumėte pirštų. Veliame tol, kol gaminys pasidaro kietas ir lygus. Kuo tvirtesnis veltinis, tuo kokybiškesnis kiaušinis. Pabaigusios velti, galite išsiuvinėti mažais karoliukais įvairiomis spalvomis, nebūtinai raštais. Kiaušinukas spindės įvairiomis spalvomis ir atrodys puošniai. Galima siuvinėti paprastais dygsneliais visomis kryptimis spalvotais siuvinėjimo siūlais, sagelėmis. Jei nelinkusios siuvinėti, galima kloti ant paruoštos formos kelių spalvų vilną. Bus iš karto margas margutis, kaip ir dažant keliomis spalvomis paprastais kiaušinių dažais. Šiuos margučius drąsiai galėsite dovanoti ir praėjus Velykoms, laikyti iki kitų švenčių. 

Pasipuoškime stalą ir žvakutėmis. Iš anksto prisirinkite kiaušinių lukštų: ruošdamos valgius iš kiaušinių, pusiau perskeltų kiaušinio lukštų neišmeskite, juos išdžiovinkite. Į lukšto dugną įvarvinkite vaško nuo degančios žvakės arba įdėkite po akmenuką ar trintuko gabaliuką ir ant viršaus uždėkite mažą apvalią žvakutę "tabletytę". Mažų žvakelių rasite visuose prekybos centruose, jos paprastai parduodamos su metaliniais indeliais ir yra visai nebrangios. Paruoštus lukštus sudėkite į dailią lėkštutę, apkamšykite spalvotu dirbtinu plaušu (jis naudojamas kuriant gėlių puokštes ir jo galima nusipirkti gėlių parduotuvėse) ar žaliomis šakelėmis, kad lukštai stovėtų tvirtai ir stabiliai, neišvirstų. Jei ir to neturite, įstatykite į kiaušinių indelius. Turėsite daug nebrangių ir originalių žvakelių ant šventinio stalo. 

Margučiai išmarginti, žvakelės uždegtos, belieka į stalą patiekti skanumyną. 

 

Velykinė varškė  

250 g sausos varškės, 60 g nesūdyto sviesto, 1/2 stiklinės cukraus, 1 kiaušinis, 2 tryniai, 1/2 stiklinės grietinėlės plakimui, 1/3 stiklinės sumaltų migdolų, 1/3 stiklinės razinų, 1/2 smulkiai supjaustytų džiovintų ananasų, truputis druskos, 1 šaukštelis vanilės ekstrakto. 

Varškę sumalti mėsmale, sviestą su cukrumi gerai išsukti ir sumaišyti su varške. Kiaušinio trynius su kiaušiniu paplakti ir sumaišyti su varškės mase. Sudėti likusias dalis, išskyrus vanilės ekstraktą. Mišinį sukrėsti į indą ir įstatyti į puodą su verdančiu vandeniu. Kaitinant visą laiką maišyti mediniu šaukštu, kol indo pakraščiuose atsiras pūslelių. Nukaitus toliau maišyti, kol masė atvės. Maišyti labai svarbu, nes tada varškė pasidaro puri. Baigiant supilti vanilės ekstraktą. Į aukštą specialų indelį su kiauryme dugne sukrėsti atvėsusią varškę, paviršių pridengti ir įstatyti į gilesnę lėkštę, kad skystis galėtų nutekėti. Padėti į šaldytuvą 24 val. 

Neturint specialaus indo, galima naudoti nedidelį gėlių puodelį. Jį išplauti, iššluostyti ir iškloti sudrėkinta dukart sulenkta skepetaite. 

Atšaldytą masę išversti į lėkštę ir papuošti vaisiais. 

Smagių jums švenčių! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]