TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SUTINKA PAGAL DRABUŽĮ


...ir išlydi pagal protą. Šį posakį girdėjom visi ar bent jau daugelis. Mūsų išvaizda aplinkiniams daug ką pasako. Iš kasdieninės aprangos beveik galima nuspėti žmogaus pomėgius, charakterį, netgi profesiją ar kokiam socialiniam sluoksniui ji(s) priklauso. Visada, patys to nenujausdami, mieliau bendraujame su žmogumi, kuris apsirengęs tvarkingai, stilingai ir, aišku, švariai.  

Mūsų bendrą įvaizdį sudaro ne tik apranga, batai ar aksesuarai, bet ir tai, kaip prižiūrėtos rankos, plaukai, veidas. Svarbus, žinoma, ir kvapas. Jei vilkėsime brangius drabužius, tai ne itin kokį įspūdį paliksime, jei bus nesutvarkyti ar riebaluoti plaukai, nešvarios rankos, o nosį "ries" per stiprus kvepalų kvapas. Nepadės net brangūs žiedai, rankinės ar laikrodžiai, jei nepigūs batai bus nevalyti, jei ant veido bus daug kosmetikos, bet mina rūškana, o drabužiai parinkti bet kaip. Grožis, prabanga turi sklisti ir iš žmogaus vidaus. Nelabai dailaus veido žmogus būna nepaprastai mielas ir patrauklus dėl savo sielos ramybės ir malonios šypsenos. 

Galima gerai atrodyti ir neleidžiant daug pinigų, tereikia daugiau laiko ir dėmesio skirti savo išvaizdai. Šiais laikais vis daugiau įstaigų atstovų didelį dėmesį kreipia į darbuotojų aprangą, yra reikalavimai, kaip darbuotojas turi atrodyti, kai kur nepageidaujamas netgi ryškus makiažas. 

Pirmiausia mes patys turime atrodyti gražiai. Venkime nereikalingų kilogramų, atsisakykime riebaus, sunkaus maisto. Valgykime daug daržovių ir vaisių, nepersivalgykime, gerkime daug arbatos, vaisių sulčių.  

Labai svarbu gerai išsimiegoti ir pailsėti. Kai tik galite, išeiginėmis dienomis ar per atostogas, būtinai prigulkite popiečio "grožio" miego. Jūsų nuotaika bus puiki, norėsite šypsotis. 

Prižiūrėkite dantis, rūpinkitės burnos higiena. Netvarkingi dantys gadins jūsų šypseną ir, nors jūs to nematysite, kiekvieną kartą, kai praversite burną, pašnekovas ją pastebės. 

"Neklokite" ant veido brangios - be jokios abejonės, ir itin pigios - pudros vieno ar kelių sluoksnių: tai nepadės jūsų veido odai, nepaslėps lyg burtų lazdele pamojus odos defektų, geriau nusipirkite brangesnį dieninį ir naktinį veido kremą, nueikite retkarčiais pas kosmetologą. 

Nedažykite plaukų bet kokiais, kad ir brangiais, plaukų dažais, geriau pirkite brangesnes plaukų priežiūros priemones - jos geriau išryškins jūsų natūralią plaukų spalvą. Jei vis dėlto norite paryškinti plaukų spalvą, vartokite natūralius augalinius dažus - "Basma" ar "Chna". Jie ne tik suteikia atspalvį, bet ir stiprina plaukus, padeda išvengti pleiskanų. 

Atsisakykite ryškiaspalvio manikiūro - pakaks brūkštelėjimo stiprinamuoju bespalviu laku arba, jei nagai ilgesni, šviesiu laku. Daug dėmesio skirkite rankų priežiūrai. 

Pakanka turėti vienus, jums labiausiai tinkančius, brangius lūpų dažus negu daug pigių, retai vartojamų. Turėkite gerą nenubyrantį blakstienų tušą. Vienus, bet tikrai jums tinkančius kvepalus, kurie padės jaustis puikiai. 

Principas - geriau mažiau, bet geresnės kokybės - tinka ir drabužiams. Pakanka turėti kelis brangesnius, pasiūtus iš kokybiškų audinių drabužius negu pilną spintą pusiau sintetinių nutįsusių megztinių, kurie "elektrina", nuo kurių piestu stojasi plaukai, neverta laikyti ir kostiumėlių, kurie tuoj pat nusivelia, kurių siūlai tuojau išsitampo. Norėdamos paįvairinti aprangą, įsigykite tikro šilko skarelę ar šalikėlį, kurį įvairiai rišdamos, kursite vis naują įvaizdį. Venkite išpardavimo manijos - būtent tada didžiausia galimybė prisipirkti pigių, ne visai jums tinkančių drabužių. Ne kiekviena mokame juos gerai pasitaisyti. Išlaidaukite ne proginiams, išeiginiams drabužiams ar batams, o tiems, kuriuos nuolat dėvite. Pirkite tada, kai tikrai reikia, kai tai, ką perkate, jums idealiai tinka. 

Laikykitės taisyklės - mažiau kiekybės, daugiau kokybės. Rinkitės daugiau klasikinio stiliaus drabužius ir gana žinomų gamintojų, kurie specializuojasi siūdami tam tikrus drabužius. Jei perkate paltą, tai ne turguje, o iš mados namų, kurie paltus siuva jau kelis dešimtmečius. Dėvėsite ilgiau ir atrodysite gražiau. Jei perkate suknelę, tai pirkite kuklią, geros kokybės, kuri tiks bet kuria proga, o eidamos į svečius, pasipuošite mėgstama sage ar vėriniu. 

Daug dėmesio skirkite daiktų priežiūrai - jie turi būti visuomet švarūs, sutvarkyti. Jie - tas pagrindas, prie kurio jūs bet kada priderinsite paprastesnius marškinėlius, pirktus prekybos centre ar iš dėvėtų drabužių parduotuvės, kurioje, jeigu pasiseks, galima įsigyti puikios kokybės ir gerų firmų nenudėvėtų drabužių. Tik nepirkite vėl manydamos: jei netiks - sunešiosite sode ar dar kur nors. Tada vėl prikaupsite nereikalingų "grožybių". 

Nevenkite puoštis rankų darbo megztiniais, suknelėmis, palaidinėmis. Jie visada madingi ir dabar jau tampa prabangos dalyku. Jie irgi turi būti kokybiškų siūlų, tvarkingai numegzti. Atsiminkite - "kas paprasta, ne visada prasta". 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]