TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

APIE KOPŪSTUS IR GERĄ NUOTAIKĄ


"Caput" lotyniškai reiškia galvą. Būtent iš šio žodžio ir yra kilęs vienos iš gausiausių daržovių šeimų pavadinimas - kopūstas. 

Ši daržovė yra viena populiariausių pasaulio šalių virtuvėse. Tai - baltagūžiai, raudongūžiai, žiediniai, brokoliai, briuselio kopūstai, kaliaropės. Iš jų verdamos sriubos, ruošiami troškiniai, mišrainės, kepami pyragai, apkepai, blynai... Jų patiekalai ne tik skanūs, bet ir maistingi. Nuo seno žinoma, kad kopūstuose gausu vitamino C, A, B grupės vitaminų, fosforo, kalio ir kt. Kopūstuose daug ląstelienos, kuri skatina žarnyno veiklą, padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį (tai svarbu aterosklerozės profilaktikai), o šviežių kopūstų sultis liaudies medicinoje rekomenduojama gerti kaip turtingą vitaminų, apetitą gerinantį, virškinimą skatinantį gėrimą, taip pat sergant kepenų ligomis, opomis, lėtiniais vidurių užkietėjimais ir hemorojumi. Senovės Romoje raudongūžių kopūstų sultys buvo laikomos geru vaistu nuo plaučių ligų, o lapai valgomi manant, kad padidėja organizmo atsparumas alkoholiui. Kopūstų sultyse yra 16 aminorūgščių, taip pat rūgšties, padedančios išvengti nutukimo, neleidžiančios angliavandeniams virsti riebalais. Manoma, kad kopūstai puiki prevencija nuo vėžio.  

Gūžėje vitaminai yra pasiskirstę nevienodai: išoriniuose lapuose jų yra dvigubai daugiau. Vitamino C ypač daug yra viršutiniuose žaliuose lapuose, kuriuos šeimininkės dažnai išmeta. Nereikia nuvertinti kopūstų bei žiedinių kopūstų lapkočių - jie taip pat vertingi ir skanūs, geras visų salotų, sriubų ir nuovirų priedas. 

Patys sveikiausi ir lengviausiai virškinami yra rauginti kopūstai - tai tikras vitamino C šaltinis žiemą, juose daug vertingų rūgščių bei mineralinių medžiagų. Raudongūžiuose kopūstuose du kartus daugiau vitamino C ir 4 kartus daugiau karotino nei baltagūžiuose, bet jie aitresnio skonio, šiurkštesnė ląsteliena, dėl to jie dažniausiai vartojami salotoms, marinuoti ir patiekalams puošti. Briuselio kopūstai, nors patinka ir ne visiems, turi daugiausia vitamino C, o magnio, kalio bei geležies juose yra daugiau nei kitose kopūstų rūšyse. Jie patys kaloringiausi iš visos kopūstų šeimos. Kaliaropėse labai daug kalcio, o vitamino C daugiau negu apelsinuose. Žiediniai kopūstai yra lengviausiai virškinami, juose nedaug ląstelienos, gausu vitaminų, mineralinių druskų, fermentų, medžiagų, reguliuojančių cukraus bei cholesterolio kiekį. Tai vertingas dietinis produktas. 

Kopūstai dera su visais produktais. Visi esam ragavę balandėlių, raugintų kopūstų, raugintų ir šviežių kopūstų sriubų, tradicinių kopūstų salotų, troškinių su kopūstais, tad pabandykime pasigaminti, galbūt dar neragautų patiekalų. 

 

Kopūstų kotletai 

800 g kopūstų, 1 kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, svogūno galvutė, stiklinė miltų, prieskonių. 

Smulkiai supjaustytus kopūstus apvirti 2-3 min., išgriebti ir ataušinti. Į juos įmušti kiaušinį, sudėti grietinę, susmulkintą svogūną, suberti miltus, paskaninti prieskoniais. Iš gautos masės daryti paplotėlius, apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti aliejuje, kol apskrus. Pabaigoje kelias minutes patroškinti uždengus dangčiu. 

 

Kopūstų apkepas 

Nedidelę kopūsto gūžę smulkiai supjaustyti, užpilti verdančiu vandeniu ir apvirti 2-3 min. Kopūstus išgriebti, nuvarvinti skystį, įdėti prieskonių: maltų juodųjų pipirų, maltų džiovintų grybų, džiovintų krapų, petražolių arba tiesiog pirktinių, jau paruoštų prieskonių, išmaišyti, sudėti į karščiui atsparų, riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą indą, viršų aptepti grietine ir gausiai apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepti orkaitėje apie 15 min. 

 

Kopūstų blyneliai 

Iš 2 stiklinių miltų, 2 kiaušinių ir 1,5 stiklinės pieno (vandens) paruošti blynų tešlą. Į ją suberti 2 stiklines tarkuotų per burokinę trintuvę ar smulkiai kapotų kopūstų ir išmaišyti. Paskaninti mėgstamais prieskoniais. Kepti keptuvėje aliejuje kaip paprastus blynelius. 

 

Pyragas su briuselio kopūstais 

Tešlai: 300 g miltų, 150 g sviesto, kiaušinis, druskos. 

Įdarui: po 500 g briuselio kopūstų ir virtų bulvių su lupenomis, po 250 g pievagrybių ir grietinės, 1,5 šaukšto sviesto, 3-4 šaukštai vidutiniškai aštrių garstyčių, 2 kiaušiniai, 100 g fermentinio sūrio, druskos, maltų pipirų, šaukštas kapotų žalumynų. 

Iš pateiktų produktų užminkyti tešlą, įsukti į polietileną ir 1 valandą laikyti šaldytuve. 

Bulves supjaustyti žiedais, kopūstus perpjauti pusiau ir 5 min. apvirti pasūdytame vandenyje, vandenį nupilti. Grybus susmulkinti ir pakepinti svieste. Grietinę sumaišyti su garstyčiomis, kiaušiniais, žalumynais, prieskoniais. Atšaldytą tešlą iškočioti 0,5 cm storio sluoksniu, juo iškloti kepimo skardą. Sluoksniuoti bulves, grybus bei kopūstus, užpilti paruoštu grietinės ir garstyčių padažu, apibarstyti tarkuotu sūriu ir 35-40 min. kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]